19 mai 2025 - PSD

Cum ar putea arata urmatorul Guvern? Alexandru Coita: „Vom asista si la schimbari de leadership în PSD”

Autor: Mihaela Paun

Nicușor Dan este noul președinte al României pentru următorii 5 ani, după ce a câștigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu 53,60% – 6.186.696 voturi, cu 829.697 mai multe voturi decât George Simion, care a obținut 46,40% – 5.338.999 voturi, potrivit datelor furnizate de AEP, după centralizarea a[...]

  • Nicușor Dan a obținut cele mai multe voturi în București, Cluj, Iași, Timiș, Ilfov, Dolj
  • George Simion a primit cele mai multe voturi în Italia, Germania, Marea Britanie, Spania, Franța
    Nicușor Dan a câștigat în Republica Moldova cu 88%, a obținut 138.320 de voturi
  • BEC trebuie să publice rezultatele oficiale până pe 19 aprilie, contestațiile pot fi depuse până pe 20 aprilie.
  • CCR trebuie să valideze alegerile până pe 22 mai, potrivit calendarului oficial.
  • PSD este partidul cu cele mai multe mandate, are 120 de parlamentari.

Nicușor Dan este noul președinte al României pentru următorii 5 ani, după ce a câștigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu 53,60% – 6.186.696 voturi, cu 829.697 mai multe voturi decât George Simion, care a obținut 46,40% – 5.338.999 voturi, potrivit datelor furnizate de AEP, după centralizarea a 100% dintre procesele verbale.

„Cu siguranță, vom asista și la schimbări de leadership în PSD”, spune Alexandru Coita, analist politic.

Aseară, Nicușor Dan a mai spus că intenționează să înceapă „discuții informale” pentru formarea noului guvern chiar de astăzi.

Discuțiile despre formarea noului Guvern

Alexandru Coita: „Greul abia acum începe. După un an și jumătate de procese electorale, cu o societate obosită și o economie aflată într-o situație extrem de dificilă, cu un deficit bugetar foarte mare, România are nevoie să fie guvernată. Și aici va începe greul pentru Nicușor Dan, pentru că, din punctul meu de vedere, votul de ieri a aruncat mingea fix în curtea Partidului Social Democrat. PSD are de luat decizii importante: dacă va continua la guvernare, cine îi va succeda lui Marcel Ciolacu și dacă partidul va intra într-o coaliție. Părerea mea este că reflexul natural al celor din PSD este să intre în opoziție. Înțeleg că, în acest moment, acesta este cuvântul de ordine – refacerea partidului, după ce am văzut că, în decembrie anul trecut, a obținut un scor destul de mic față de potențialul său din trecut.

Măsurile economice

Alexandru Coita: „Însă lipsa unei majorități puternice și asumate în Parlament va face foarte dificilă adoptarea măsurilor economice necesare – măsuri dificile în plan fiscal, probabil creșteri de taxe și impozite, reduceri de cheltuieli. Fără o majoritate, va fi greu ca aceste decizii să fie asumate. Pe de altă parte, cu toate partidele pro-europene aflate la guvernare – mă refer la PSD, PNL, posibil și USR și UDMR – se va crea un spațiu uriaș pentru mișcări cu potențial populist sau extremist. Din punctul meu de vedere, dacă se va opta pentru varianta mai sigură, pe termen scurt – o largă majoritate cu toate aceste partide mainstream – vom asista, în următorii 2–3 ani, la apariția cel puțin a unui partid nou, în afara celor tradiționale. Un partid care să răspundă aspirațiilor unei Românii care își dorește mai multă diversitate politică. Dacă toate partidele importante se regăsesc la guvernare, măsurile economice dificile le vor eroda popularitatea și vor crea spațiu pentru noi mișcări și forțe politice”.

Sorin Grindeanu: PSD ia în calcul chiar și intrarea în opoziție

Ce ar însemna asta pentru un guvern minoritar format din PNL, USR și, eventual, UDMR? Alexandru Coita spune că „ar însemna un guvern cu putere și legitimitate reduse.

Alexandru Coita: În 2016, când PSD a susținut din Parlament guvernul condus de Dacian Cioloș – un guvern care nu a reușit să ia măsuri importante și care a avut o viață scurtă. Aceasta ar putea fi o soluție benefică pentru PSD, iar Sorin Grindeanu simte acest lucru. Totuși, nu ar fi de bun augur pentru stabilitatea României și pentru capacitatea guvernului de a lua decizii dificile în perioada următoare”.

Evoluția AUR, POT și SOS în următorii ani? S-ar putea alia PSD cu AUR în opoziție?

Alexandru Coita: „Aștept să văd ce decizie va lua PSD. Partidul este acum la o răscruce: fie merge pe o variantă pro-europeană, fie alege direcția conservatoare, suveranistă, încercând să preia electoratul AUR. Știm că există oameni care au plecat din partid, se discută despre înființarea altor formațiuni. Suntem într-un moment de instabilitate și de schimbări tectonice în politica românească. Acestea sunt alimentate de un vot puternic dat de oameni – un vot exprimat, cred eu, din teamă, din teama de riscurile pe care George Simeon părea că le proiectează asupra României. Cu siguranță, vom asista și la schimbări de leadership în PSD. Rămâne de văzut în ce măsură varianta cu premierul Bolojan se va confirma sau dacă va fi preferată o altă soluție”.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ