20 mai 2025 - PSD

Sorin Grindeanu este noul lider al PSD. De el şi de alţi lideri social-democraţi depinde daca partidul ramâne la guvernare sau nu. Oricât s-au detestat în trecut, partidele ce-şi spun europene trebuie sa colaboreze în viitoarea construcţie guvernamentala

Autor: Iulian Anghel

Majoritatea parla­mentară are nevoie de 165 de voturi. Fără PSD, care are 86 de parlamentari, o astfel de majoritate nu poate fi construită. Aşadar, vrând, nevrând, preşedintele nou ales trebuie să convingă PSD să rămână la guvernare sau măcar să susţină, din opoziţie, un guvern minoritar. Iar, în situaţia în care se pune problema majorărilor de taxe, un astfel de guvern este mort din faşă.

Fără PSD, care se gândeşte să treacă în opoziţie, viitorul guvern nu va avea o majoritate guvernamentală.

Majoritatea parla­mentară are nevoie de 165 de voturi. Fără PSD, care are 86 de parlamentari, o astfel de majoritate nu poate fi construită. Aşadar, vrând, nevrând, preşedintele nou ales trebuie să convingă PSD să rămână la guvernare sau măcar să susţină, din opoziţie, un guvern minoritar. Iar, în situaţia în care se pune problema majorărilor de taxe, un astfel de guvern este mort din faşă.

Doar că PSD a suferit o înfrângere cumplită şi la alegerile legislative (deşi rămâne cel mai puternic partid din România) şi la prezidenţiale. Volens-nolens, garnitura de partid de schimbă. Marcel Ciolacu şi-a înaintat ieri demisia din fruntea PSD, după ce anterior, şi-o înaintase pe cea din fruntea guvernului.

Sorin Grindeanu este noul lider interimar al PSD. El a fost desemnat de ceilalţi lideri social-democraţi să conducă formaţiunea politică.

Conform unor surse din interiorul PSD, citate de agenţia de presă Mediafax, Sorin Grindeanu a obţinut sprijinul majorităţii colegilor săi. El a fost votat de 67 de lideri PSD. Unicul său contracandidat, Daniel Băluţă, a obţinut doar 14 voturi. Alte şase voturi au fost anulate. Băluţă vizează însă postul de primar al Capitalei, rămas vacant după ce primarul Nicuşor Dan a ajuns la Cotroceni. Deci nu este o mare pierdere pentru el. Sorin Grindeanu va ocupa funcţia de preşedinte al PSD cu statut interimar.

„Azi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de preşedinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoştinţă şi respect faţă de toţi cei care mi-au fost alături în acest proiect. Astăzi este timpul ca alţi colegi să preia conducerea. Să ducă PSD mai departe, spre un partid modern, mai adaptat realităţii în care trăim, dar care să rămână aproape de oameni. Cei care vin trebuie încurajaţi şi susţinuţi cu toate forţele. Viitorul acestui partid stă în mâinile celor care cred cu adevărat în valorile solidarităţii, echităţii şi justiţiei sociale“, a transmis Marcel Ciolacu.

Grindeanu a fost premier PSD, adus în fruntea guvernului de Liviu Dragnea. Dar cum a venit aşa a şi plecat, pentru că era vremea în care Dragnea tăia şi spânzura în fruntea PSD. PSD va trebui să decidă, într-un congres, cine va fi viitorul lider. Nu este clar la această vreme ce va fi, dar liderii PSD admit că sunt într-o situaţie politică neplăcută. Au un scor electoral slab. Trebuie să-şi lingă rănile şi să decidă ce fac în continuare. Grindeanu şi ai săi trebuie să se decidă dacă rămân la guvernare, o guvernare care va fi grea, asta şi din vina lor. Sau să rămână în opoziţie, fapt ce le-ar asigura un răgaz, în vreme ce i-ar lăsa pe alţii să repare ceea ce chiar ei au spart. Problema este că, la cum arată aritmetica parlamentară, nu poate exista o majoritate parlamentară fără PSD. Alegerile anticipate în România sunt aproape imposibile pentru că trebuie să cadă trei guverne la rând – unul a căzut prin demisia premierului Ciolacu – iar Parlamentul, abia ales, ar trebui să respingă alte două guverne. Doar că parlamentarii, abia aleşi, îşi riscă, astfel, mandatul. Şi nu mulţi nu sunt dispuşi să facă asta.

O înţelegere va fi, aşadar. Traian Băsescu, fostul preşedinte, şi adversar al PSD în epocă, susţine că, dacă PSD va pleca de la guvernare, va dispărea de pe scena politică. Iată cum s-a schimbat societatea: un adversar feroce al PSD să-şi dorească ca PSD să rămână la guvernare.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ