Deşi e membru al CA al BNR şi a fost toata viaţa profesionala numai în funcţii publice, noul ministru de Finanţe Alexandru Nazare şi-a dat seama ca toata creşterea economica este falsa: „A fost doar o creştere pe datorie”, afirma Nazare. Este cea mai dura critica la adresa modelului de creştere a României de pâna acum
Autor: Ziarul FinanciarAlexandru Nazare, ministrul Finanţelor, a făcut un tabloul al Finanţelor româneşti la o săptămână de la preluarea mandatului, într-o postare pe Facebook. El spune că Finanţele României sunt vulnerabilizate, cu o fundaţie bugetară instabilă, bugete construite nerealist, cu estimări exagerate şi cheltuieli subevaluate. ”Ani la rând ni s-a spus că România creşte. Ni s-a livrat[...]
Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, a făcut un tabloul al Finanţelor româneşti la o săptămână de la preluarea mandatului, într-o postare pe Facebook. El spune că Finanţele României sunt vulnerabilizate, cu o fundaţie bugetară instabilă, bugete construite nerealist, cu estimări exagerate şi cheltuieli subevaluate.
”Ani la rând ni s-a spus că România creşte. Ni s-a livrat iluzia unei economii în plin avânt, dar în realitate creşterea a fost împinsă în principal prin consum. S-au justificat astfel cheltuieli pe care, de fapt, nu ni le permiteam. Am uitat că nu cheltuiam banii noştri – ci, în cea mai mare parte, bani împrumutaţi”, a spus ministrul Finanţelor.
Potrivit CV-ului său, Nazare şi-a început cariera profesională în 2005 ca şi consilier în ministerul Integrării Europene. De-a lungul carierei, el a deţinut exclusiv funcţii în sistemul public, de la consilier la secretar de stat la ministru.
Alexandru Nazare este membru în Consiliul de Administraţie BNR şi a mai fost ministru de Finanţe în 2020-2021.
Mesajul lui Nazare vine în condiţiile în care însăşi BNR, instituţie unde este membru în Consiliul de Administraţie, a spus în repetate rânduri de-a lungul ultimilor ani că economia României merge într-o direcţie optimistă, lăudând puterea de cumpărare în creştere şi avansul economic, chiar şi în condiţiile în care acesta erau bazate pe consum.
”Prima săptămână de când am preluat, din nou, portofoliul Finanţelor. Ce am găsit şi cum arată România astăzi, faţă de acum cinci ani – în perioada primului meu mandat?
Am regăsit o economie vulnerabilizată în timp şi o fundaţie bugetară tot mai instabilă.
Ani la rând ni s-a spus că România creşte. Ni s-a livrat iluzia unei economii în plin avânt, dar în realitate creşterea a fost împinsă în principal prin consum. S-au justificat astfel cheltuieli pe care, de fapt, nu ni le permiteam. Am uitat că nu cheltuiam banii noştri – ci, în cea mai mare parte, bani împrumutaţi.
Bugetele au fost construite nerealist, cu estimări de venituri exagerate şi cheltuieli subevaluate. Iar pentru că nu s-au luat măsuri de corecţie la timp, România a intrat într-o spirală de deficite permanente.
Realitatea este una singură: în ultimii cinci ani, deficitul bugetar al României a fost constant peste 6% din PIB, atingând vârfuri critice de peste 9%. Totul, în condiţiile în care regula europeană recomandă un prag de maximum 3%.
Am întins plapuma mai mult decât ne permiteam, ignorând regulile jocului. Consecinţele? Dobânzi mai mari la împrumuturi, încredere şubrezită, iar datoria publică s-a dublat.
Şi, cu toate acestea, ne-am comportat ca şi când resursele ar fi inepuizabile. Am trăit pe datorie, pe banii – tot mai scumpi – ai altora, fără să ne preocupe cu adevărat cum generăm bani sănătoşi, din interior. Cum creştem o economie competitivă, inovatoare, rezilientă, capabilă să susţină ritmul cheltuielilor publice.
Astăzi, punctul critic de la care plecăm este clar: reconstrucţia bugetului de stat pe baze solide. Avem o întrebare fundamentală de pus – şi de asumat: ce putem colecta corect şi eficient şi, mai ales, cât ne permitem să cheltuim în mod realist?
E momentul adevărului. Să ne privim în oglindă, să recunoaştem greşelile şi să avem curajul schimbării. Este singura cale prin care România poate merge mai departe, cu demnitate şi cu un model economic viabil.”