Vicepremierul Dragoş Anastasiu vorbeşte pentru prima oara despre scandalul din ultimele zile într-o conferinţa de presa la Guvern: Pe mine s-au pus toate reflectoarele. Atunci când deranjezi, lumea reacţioneaza. Dosarul meu a fost public mereu, şi cand am fost numit la Cotroceni
Autor: Ziarul FinanciarVicepremierul Dragoş Anastasiu susţine o conferinţă de presă în urma scandalului în care a fost implicat în spaţiul public în ultimele zile. Ce spune vicepremierul: ► Am luat câteva zile de gândire înainte să ies în urma a tot ceea ce s-a întâmplat în spaţiul public vizavi de persoana mea în ultimele 2-3 zile, pentru[...]
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine o conferinţă de presă în urma scandalului în care a fost implicat în spaţiul public în ultimele zile.
Ce spune vicepremierul:
► Am luat câteva zile de gândire înainte să ies în urma a tot ceea ce s-a întâmplat în spaţiul public vizavi de persoana mea în ultimele 2-3 zile, pentru a acumula cât mai multe informaţii şi a avea răspunsurile la cât mai multe întrebări, şi pentru a reflecta cu privire la cea mai bună decizie pe care ar trebui să o iau pentru a nu periclita Guvernul României şi chiar persoana mea fizică.
►Aş vrea să încep cu contextul în care ne aflăm – un guvern care este de o lună instalat, condus de Ilie Bolojan, care este extrem de determinat şi de ferm în a face reformele de care România are nevoie. Avem nevoie şi suntem obligaţi la reforme, pentru că situaţia bugetului României în momentul de faţă este una extrem de dură şi de tensionată.
►A fost necesară o frână de mână trasă brusc pentru ca agenţiile de rating să nu ne retrogradeze.
►Această frână de mână a lovit în multe categorii. Un lucru nedorit, dar extrem de necesar şi care s-a dovedit a fi util în a evita degradarea la Junk.
►Trebuie să mergem mai departe cu planul de reformă, mergem mai departe cu pachetul 2, pachetul 3. Suntem acum în faza pachetul 2 care are mult de-a face cu lipsa de echitate din societatea românească, care are mult de-a face cu risipa şi cu eficienţa.
►Sunt măsuri care se iau în zona administraţiei locale, precum şi măsuri de redresare şi eficientizare a companiilor de stat din România.
►Aici a apărut persoana mea în joc, într-un grup de lucru care s-a dorit a fi utilizat, unde să participe mai multe ministere care sunt proprietarii mai multor companii de stat – câteva foarte performante, unele care se ţin pe linia de plutire, şi altele care au probleme foarte mari.
►Au fost şi încă sunt multe sinecuri, un loc pe care dacă-l deranjezi e ca şi când bagi degetul prin viespar. Ne aşteptăm să fie o rezistenţă foarte mare, să nu fie multe aplauze. Acesta este momentul în care pe mine s-au pus toate reflectoarele. Atunci când deranjezi, lumea reacţionează. Nu este ceva la care nu ne aşteptam. Acesta este şi motivul pentru care a plecat o serie de atacuri, reacţii la un grup de experţi care nici nu se formase încă.
►România este penalizată cu 330 mil. euro pentru că nu a fost capabilă să operaţionalizeze entitatea care se ocupă cu monitorizarea performanţei şi nu a fost capabilă să reducă numărul de interimate în CA.
►În acest context a apărut în spaţiul public implicarea mea într-un dosar mai vechi, care era public şi când am fost chemat să fiu consilier la Cotroceni pentru Ilie Bolojan, şi perioada cât am rămas benevol pentru a asigura tarnziţia cu noii consilieri ai lui Nicuşor Dan.
►Nu am venit aici nici să mă poziţionez într-o victimă, nici să vă ofer justificări, pentru că nu despre asta este vorba. Am venit să dau câteva explicaţii, pentru că despre asta este vorba.
►În România există două tipuri de şpăgi – şpaga de supravieţuire şi spaga de îmbogăţire. În anii 90, şpaga era cu plicul sau cu geamantanul. În anii 2000 lucrurile erau mai sofisticate, cu contracte de consultanţă. Din punctul nostru de vedere, treaba a fost în zona de supravieţuire.
►În toată acea perioadă a fost vorba de frică şi supravieţuire. În acea perioadă, compania mea a plătit 75 mil. lei impozite la stat. Nu a fost nicio secundă când am făcut evaziune fiscală. Avem şi vom avea toate veniturile înregistrate, toate salariile plătite oficial, spre deosebire de foarte multe firme unde se plătesc salariile la minim pe economie plus un plic – şi gândiţi-vă de ce se întâmplă asta şi de ce nu se iau măsuri. Nicio secundă nu a fost vorba de zona cealaltă – care se cheamă îmbogăţire – să plăteşti impozite mai mici la stat.
► Această este imaginea pe care v-o pun pe masă cu cea mai mare sinceritate.
► Cu privire la calitatea mea, s-a născut o dispută care din punctul meu devedere e juridică – dacă am fost martor sau denunţător. Eu vă spun ce ştiu eu – interpretări juridice nu ştiu nici nici nu vreau să fac. Nu eu am semnat un denunţ. Eu sunt, am fost martor şi aşa se vede în tot rechizitoriul şi în tot ce găsiţi despre acest dosar. Eu nu am minţit când am spus că am fost martor. Că există interpretări, că se asimilează declaraţii, nu vreau să contrazic. Asta a fost ce am ştiut eu, ce am făcut eu. Partenerul meu a semnat contractul, a făcut denunţul, eu am ştiut într-o primă fază, a fost o lungă perioadă de timp în care nu am avut date. Când le-am avut, am făcut pasul spre a spune adevărul.
►Aş vrea să mai abordez un capitol despre abuzurile statului român. Am primit zilele aceastea mii de mesaje. AM văzut în spaţiul public, au fost foarte multe comentarii, influenceri, comentatori de toate felurile. Multe din comentariile pe care le-am auzit sunt corecte. Şi cele cu poveşti similare – de antreprenori care au trecut prin aşa ceva.
►Atmosfera în care antreprenorii din România au trebuit să îşi facă treaba şi să crească această ţară – pentru că această ţară a crescut în ultimii 30 de ani de la antreprenori, cu păcatele lor, cu greşelile lor, pe care nu vrem să le negăm acum. Da, am făcut greşeli, şi eu, din toate punctele de vedere. Dar ţara asta a crescut odată cu noi, într-un parteneriat cu statul român care niciodată nu a fost corect, nici astăzi.
►Datoria statului e să fie partener, nu duşmanul economiei româneşti.
Scena politică este cuprinsă de un scandal fără precedent, o premieră pentru România, în urma unor dezvăluiri în instanţă care arată că firmele lui Dragoş Anastasiu au fost implicate într-un caz de dare de mită, derulat în perioada 2009-2017.
Ancheta DNA a fost finalizată în urmă cu doi ani cu o condamnare definitivă a funcţionarului ANAF care a luat şpagă.
Dragoş Anastasiu a fost audiat în calitate de martor în acel caz şi a recunoscut mituirea angajatei, atât în faţa procurorilor DNA, cât şi a judecătorilor.
”În cursul urmăririi penale, martorul Anastasiu Dragoş Michael a precizat că şi-a dat acordul pentru semnarea contractului propus de inculpată întrucât, la momentul respectiv, perspectiva declanşării unei anchete penale şi a prelungirii controalelor îl duceau la ideea declanşării insolvenţei şi a concedierii personalului, ceea ce însemna închiderea firmei şi afectarea a peste 20.000 de călători care aveau serviciile plătite”, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.
Anastasiu a explicat în instanţă că a acceptat propunerea inspectorului care venise să îi controleze firmele, deşi a perceput că este vorba de „un şantaj”.
În anul 2009, Touring Europabus Romania, agenţie deţinută de Dragoş Anastasiu, a fost vizată de un control ANAF, determinat de o solicitare de rambursare de TVA. În urma verificărilor au fost constatate o serie de nereguli în statele de plată ale salariaţilor, iar unul dintre membrii echipei de control a avertizat că se vor alege cu plângere penală şi „închiderea societăţii”.
”Mesajul din partea inculpatei (Angela Burlacu) a fost că în acest fel se va încheia repede controlul şi se va proceda la rambursarea TVA. Suma în discuţie era de aproximativ 2000 Euro/lună. A arătat martorul că a perceput această propunere ca pe un fel de şantaj, dar şi ca fiind o formă de protecţie în relaţia cu ANAF”, scrie în motivarea Curţii.
Dragoş Anastasiu nu a comunicat nimic până acum despre acest scandal, el fiind într-o vizită în Austria împreună cu preşedintele Nicuşor Dan.
Cazul legat de darea de mită nu are legătură cu poziţia lui actuală, de vicepremier, acţiunile având loc în urmă cu 8 ani.
Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Ioana Dogioiu, a declarat vineri, pe un grup de comunicare cu presa, că singura calitate a lui Dragoş Anastasiu în acest caz a fost aceea de martor. ”A fost audiat în această calitate de procurori şi judecători care nu au considerat că sunt întrunite condiţiile pentru schimbarea acestei unice calităţi”. Ioana Dogioiu a mai spus că „circumstanţele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier şi cu atribuţiile dlui Dragoş Anastasiu”.
În urma dezvăluirilor din presă, unii lideri ai PSD au cerut demisia lui Dragoş Anastasiu.