Fonduri europene nerambursabile de pâna la 10 mil. euro pentru fabrici de pâine, ciocolata sau bere : de pe 15 decembrie companiile pot depune proiecte pe o schema AFIR
Autor: Madalina DediuÎn perioada 15 decembrie 2025 – 16 februarie 2026 companiile din industria alimentară pot depune proiecte pentru a accesa finanţări pe schema DR-23 – Procesare produse agricole, parte din Planul Strategic PAC 2023–2027, derulată prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). S prijinul nerambursabil este de până la 10 milioane de euro pentru sectorul[...]
În perioada 15 decembrie 2025 – 16 februarie 2026 companiile din industria alimentară pot depune proiecte pentru a accesa finanţări pe schema DR-23 – Procesare produse agricole, parte din Planul Strategic PAC 2023–2027, derulată prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). S
prijinul nerambursabil este de până la 10 milioane de euro pentru sectorul panificaţiei şi de până la 3 milioane de euro pentru celelalte investiţii adică în fabricarea de condimente, de ciocolată, mâncăruri preparate sau de bere. Sprijinul nerambursabil va fi de maximum 65% din totalul cheltuielilor eligible.
Beneficiari eligibili sunt microîntreprinderi, IMM-uri, întreprinderi mari, cooperative, grupuri/organizaţii de producători, PFA/II/IF active în procesarea produselor agricole.
Valoarea totală estimată a ajutorului de stat care va fi acordat în cadrul schemei este echivalentul în lei a 164.929.100 euro contribuţie publică, conform datelor din Monitorul Oficial.

Ce domenii sunt eligibile:
– Fabricarea produselor lactate
– Fabricarea îngheţatei
– Fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi a produselor din amidon
– Fabricarea amidonului si a produselor din amidon
– Fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase
– Fabricarea altor produse alimentare (inclusiv din cacao şi a condimentelor)
– Fabricarea băuturilor (inclusiv bere)