4 octombrie 2024 - Primar

Prof. Dr. Alexandru Ulici, medic primar, manager Spitalul Grigore Alexandrescu: Suntem asaltaţi de pacienţi care vin din spitale universitare din alte oraşe, care îşi declina competenta. E un dezechilibru între ce e în ţara şi ce e în Bucureşti

Autor: Roxana Rosu

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a înregistrat 198 de tranzacţii în primele nouă luni ale anului, o creştere de 8,2%, iar valoarea estimată s-a majorat cu 22%, la 5,2 miliarde dolari, susţinută în mare parte de activitatea din sectorul de Energie şi Utilităţi, arată o analiză realizată de EY România. Valoarea tranzacţiilor[...]

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a înregistrat 198 de tranzacţii în primele nouă luni ale anului, o creştere de 8,2%, iar valoarea estimată s-a majorat cu 22%, la 5,2 miliarde dolari, susţinută în mare parte de activitatea din sectorul de Energie şi Utilităţi, arată o analiză realizată de EY România.

Valoarea tranzacţiilor comunicate în această perioadă a rămas aproape neschimbată, la 2,5 miliarde dolari (-0,1% faţă de 9M 2023).

Această evoluţie se aliniază cu tendinţele regionale şi globale, întrucât valoarea tranzacţiilor de tip M&A din Europa a crescut cu aproximativ 30% în aceeaşi perioadă, în timp ce valoarea tranzacţiilor globale a înregistrat o creştere de circa 16%.

Tendinţele pozitive din pieţele de M&A, atât pe plan local, cât şi global, sugerează o dinamică nouă în 2024, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacţii, după o perioadă dificilă pentru pieţele dezvoltate. Această schimbare are loc pe fondul reducerii dobânzilor şi al scăderii inflaţiei, generată de preţurile scăzute la bunuri şi energie.

Jucătorii strategici au rămas principalii actori pe piaţa locală de M&A, generând 92% din volumul tranzacţiilor din primele nouă luni ale anului 2024, un record pentru această perioadă din 2018 încoace.

Dintr-o perspectivă cross-border, tranzacţiile de tip inbound au crescut cu 39%, totalizând 103 tranzacţii, în timp ce jucătorii domestici şi-au redus activitatea pe piaţa locală cu 13,8%, înregistrând 81 de tranzacţii.

În ceea ce priveşte tranzacţiile cu valori comunicate de peste 100 milioane dolari, trimestrul al treilea al acestui an a înregistrat patru astfel de tranzacţii, spre deosebire de T3 2023, când nu a fost înregistrată nicio tranzacţie de acest fel.

Cele mai active sectoare au fost Imobiliare, Ospitalitate & Construcţii (35 de tranzacţii), istoric unul din sectoarele de vârf, Energie şi Utilităţi (32 de tranzacţii), Produse de Consum & Retail (28 de tranzacţii), Tehnologie (19 tranzacţii), urmat de sectorul Sănătăţii, cu 16 tranzacţii. Sectorul Energie şi Utilităţi a înregistrat cel mai mare număr de tranzacţii pentru această perioadă din 2018 încoace, dublându-se (+113%) faţă de primele nouă luni din 2023.

În ceea ce priveşte ţara de origine, cei mai activi investitori au fost din SUA (15 tranzacţii), care şi-au menţinut poziţia de investitor de top, urmaţi de Austria (10 tranzacţii), Germania (9 tranzacţii), Franţa (7 tranzacţii), Polonia şi Ţările de Jos, fiecare înregistrând câte 6 tranzacţii.

Cea mai mare tranzacţie din primele nouă luni este achiziţia unui portofoliu de energie regenerabilă de 629 MW de către Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrică din Grecia, pentru 768 milioane USD. Această tranzacţie vine în urma achiziţiei multi-country realizate de PPC la începutul acestui an, care a inclus 90 de proiecte solare în România (516 MW), Italia (503 MW), Bulgaria (500 MW) şi Croaţia (445 MW) pentru peste 2,1 miliarde USD de la Mytilineos, precum şi mega-tranzacţia de anul trecut, în valoare de 1,4 miliarde USD, prin care PPC a achiziţionat operaţiunile din România ale companiei italiene Enel.

A doua cea mai mare tranzacţie din T3 (ocupând locul al treilea în primele nouă luni din 2024) a implicat vânzarea unui proiect de energie eoliană onshore de 99 MW de către compania suedeză OX2 către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors din Australia şi Trafigura, unul dintre cei mai mari furnizori de materii prime din lume, pentru aproximativ 234 milioane USD. Acordul include construcţia parcului care va deveni operaţional în prima jumătate a anului 2026, şi un contract PPA pe 12 ani cu o corporaţie multinaţională.

Tot în această perioadă, EY a oferit servicii complete de consultanţă sell-side M&A, coordonând structura şi procesul tranzacţiei pentru achiziţia TehnoWorld, principalul producător de ţevi din România, de către CRH, unul dintre cei mai mari jucători în domeniul materialelor de construcţii la nivel mondial.

În altă tranzacţie notabilă din T3, Digi Communications a cumpărat Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicaţii din Portugalia, de la Cabonitel, pentru 163 milioane USD.