Bursa. Cine preia atribuţiile vicepreşedintelui ASF Gabriela Horga şi care este parcursul pentru o noua numire? Din deputat, Gabriela Horga a stat zece luni la ASF în care a facut pauza la politica, iar acum urmeaza sa fie numita senator
Autor:Gabriela Horga a predat atribuţiile de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) responsabil cu piaţa de capital către preşedintele Autorităţii Alexandru Petrescu. „Am preluat coordonarea sectorului Pieţe de capital până la numirea unui nou vicepreşedinte responsabil de sector“, a spus Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, pentru ZF.
♦Membrii consiliului ASF sunt numiţi de parlament, în şedinţa comună a celor două Camere, la propunerea comună a comisiilor reunite.
Gabriela Horga a predat atribuţiile de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) responsabil cu piaţa de capital către preşedintele Autorităţii Alexandru Petrescu. „Am preluat coordonarea sectorului Pieţe de capital până la numirea unui nou vicepreşedinte responsabil de sector“, a spus Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, pentru ZF.
Gabriela Horga a fost vicepreşedinte pe piaţa de capital din ianuarie până în octombrie 2024, când şi-a înaintat demisia din funcţie pentru a candida pentru un loc în Senatul României din partea PNL. Horga a obţinut în decembrie 2023 votul parlamentului pentru postul de vicepreşedinte cu un mandat de cinci ani, anterior fiind deputat de Giurgiu.
„Am sprijinit şi din mandatul de deputat şi voi continua să sprijin şi mai puternic dezvoltarea pieţei de capital din forul legislativ şi voi face parte din Comisia pentru buget-finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, valorificând şi experienţa acumulată la ASF“, a declarat Horga. Ea este cea care, alături de colegii parlamentari Sebastian Burduja, George Tuţă şi Claudiu Mureşan, a depus proiectul de lege pentru simplificarea tranzacţiilor bursiere, prin impozitarea la sursă a câştigurilor cu 1% pentru investiţiile deţinute mai mult de un an şi 3% pentru cele mai mici de un an, faţă de 10% cât era anterior.
ASF este condusă de un consiliu format din nouă membri, dintre care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, care sunt membri executivi. Fiecare dintre cei trei vicepreşedinţi are atribuţii specifice corespunzătoare unuia dintre cele trei sectoare de supraveghere financiară. Ceilalţi patru membri sunt membri neexecutivi.
Citește continuarea pe zfcorporate.ro