20 octombrie 2024 - Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi-a lansat duminica Proiectul de ţara – “Calea sigura pentru România”. Ce conţine planul de ţara al candidaturii lui Marcel Ciolacu la preşedinţie: Reindustrializarea ţarii prin scheme de ajutor de stat de 6-8% din PIB pe an

Autor: Alexandru Nanu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi-a lansat duminică Proiectul de ţară – “Calea sigura pentru România”. Este manifestul electoral al candidatului PSD la alegerile prezidenţiale. Lansarea a avut loc în cadrul unui eveniment al partidului. Proiectul de ţară a fost prezentat public la evenimentul care se va desfăşura la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Marcel Ciolacu este[...]

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi-a lansat duminică Proiectul de ţară – “Calea sigura pentru România”. Este manifestul electoral al candidatului PSD la alegerile prezidenţiale. Lansarea a avut loc în cadrul unui eveniment al partidului.

Proiectul de ţară a fost prezentat public la evenimentul care se va desfăşura la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Marcel Ciolacu este candidatul PSD la alegerile prezidenţiale din acest an.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar al doilea va fi pe 8 decembrie.

“România are şansa uriaşă ca în următorii 5 ani să devină o forţă economică în Uniunea Europeană, în care munca onestă este răsplătită corect şi oamenii au siguranţa unui trai mai bun”, scrie în proiectul de ţară.

“Ca preşedinte al României îmi voi folosi toată puterea şi priceperea ca ţara noastră să se dezvolte în pace şi linişte, să fie un actor important la nivel european şi global. Îi voi aduce alături de mine pe toţi cei care pot să contribuie la dezvoltarea ţării, indiferent de apartenenţa politică sau ideologii, şi care pot lăsa deoparte orgoliile personale. Avem nevoie de echilibru şi responsabilitate ca să putem merge înainte pe calea spre o Românie sigură şi dezvoltată”, declară Marcel Ciolacu în documentul oficial.

În proiectul de ţară sunt menţionate câteva din realizările de până acum, după cum urmează:

  1. Ne-am respectat angajamentul luat în momentul intrării la guvernare de a ajunge la un salariu mediu net de peste 1.000 de euro şi la o pensie medie de peste 500 de euro.
  2. Ne-am îndeplinit obiectivul politic de a introduce în legislaţia românească salariul minim european, ca o garanţie că veniturile românilor nu vor mai fi niciodată mai mici decât nivelul adecvat din Uniunea Europeană.
  3. În doar 3 ani, am crescut salariul minim cu peste 60%, de la 2.300 de lei la 3.700 de lei, iar pensia medie s-a majorat cu peste 70%, de la 1.608 de lei în noiembrie 2021, la 2.792 de lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024.
  4. Am consolidat clasa de mijloc din România. Mulţi români care muncesc cinstit au ieşit din zona de sărăcie şi au un venit decent. 1,5 milioane de români au în prezent contracte de muncă la o valoare netă de peste 1.000 de euro pe lună.
  5. În prezent, pensiile sunt de 3 ori mai mari decât în urmă cu 10 ani, salariul minim este de 4 ori mai mare, iar puterea de cumpărare a românilor s-a dublat! Peste 80% din aceste creşteri s-au realizat cu PSD la guvernare!

Marcel Ciolacu, propune “Reindustrializarea României, prin patriotism economic şi productivism. Adică Producţie, Investiţii şi Locuri de muncă stabile şi bine plătite aici, în România. O Strategie de Reindustrializare finanţată cu scheme de ajutor de stat, garanţii şi facilităţi de 6-8% din PIB anual, pentru dezvoltarea a 9 clustere de competitivitate – industrii cu intensitate tehnologică ridicată, industria auto, industria chimică, energia, industria farmaceutică, materialele pentru construcţii, industria alimentară şi metalurgică. Vreau o politică industrială inteligentă şi ofensivă pentru stimularea creării de campioni regionali. O politică industrială compatibilă cu strategia de creştere a competitivităţii industriei europene”.

Obiectivul strategic este să deschidă cât mai multe uzine şi fabrici noi şi să îi sprijine pe producătorii de mâncare românească. Pilonii dezvoltării: industrie – producţie – export.

În capitolul “UNIM ROMÂNIA PRIN AUTOSTRĂZI” în proiectul de ţară se menţioneză că: Pentru a realiza Reindustrializarea şi, în general, pentru a dezvolta România avem nevoie de o reţea de transport eficientă. Dacă ar trebui să dăm un nume sugestiv guvernului pe care îl conduc, i-am putea spune simplu „Guvernul Investiţiilor”. Niciodată în istoria României nu s-a investit mai mult decât s-a investit în ultimii trei ani în autostrăzi şi drumuri expres. În această perioadă s-au deschis zeci de şantiere de infrastructură, în care se construieşte mai mult decât tot ce s-a făcut în acest sector în ultimii 35 de ani.

O cincime din autostrăzile României s-au dat în circulaţie în ultimii trei ani. 225 de kilometri de autostradă şi drum expres au fost finalizaţi şi daţi în exploatare din momentul intrării PSD la guvernare – adică 20% din totalul celor 1.115 de kilometri de drum de mare viteză, de care dispunem în acest moment. Dacă guvernele precedente ar fi avut un ritm similar, astăzi în România am fi putut circula pe 2.600 de kilometri de drumuri de mare viteză.

Autostrăzile aflate în lucru în prezent le depăşesc ca lungime pe cele aflate în circulaţie. Peste 770 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres sunt în lucru şi în proiectare, iar alţi 492 de kilometri sunt în licitaţie. Sunt peste 1.260 de kilometri de drum de mare viteză care vor intra gradual în circulaţie. Este mai mult decât s-a făcut în România în ultimii 50 de ani!

Fondurile alocate pentru investiţii în infrastructura de transport depăşesc dublul sumei alocate în urmă cu trei ani. De la 11 miliarde de lei în 2022 s-a ajuns ca în anul 2024 să se depăşească 20 de miliarde de lei. Iar în fiecare an, sumele alocate au fost utilizate, fiind mereu suplimentate. Este o creştere fără precedent, care arată determinarea noastră de a investi în infrastructura care dezvoltă România.

Pentru următorii 5 ani, îşi propun următorarele:

  1. Conectarea tuturor regiunilor din România;
  2. Dublarea numărului de kilometri de drumuri de mare viteză;
  3. Folosim banii europeni pentru a dezvolta infrastructura României;
  4. Dezvoltăm toate regiunile ţării;
  5. Creştem importanţa României în comerţul european;
  6. 340 de zile pe an navigabilitate pe Dunăre;
  7. Modernizarea transportului de mărfuri şi pasageri pe calea ferată;
  8. Creşterea siguranţei în trafic şi a accesului la reţeaua de transport rutier;
  9. Apropierea românilor din diaspora de cei dragi de acasă;

Pe lângă capitolele menţionate anterior, proiectul de ţară al lui Marcel Ciolacu mai prezintă planul pentru agricultură, servicii/IT/tehnologie, energie, educaţie şi sănătate, demografie, viitor sustenabil, cultură şi tradiţie, politică externă şi apărare.

Documentul integral poate fi consultat AICI.