13 noiembrie 2024 - Partide Neparlamentare

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Pluria, o platforma pentru spaţii de lucru flexibile, şi-a triplat veniturile în ultimul an şi estimeaza acelaşi ritm în perioada urmatoare. „Avem 150 de companii drept clienţi“

Autor: Miruna Diaconu

Pluria, un start-up românesc pornit în 2020 drept o platformă prin care angajaţii companiilor au acces la spaţii de lucru flexibile, şi-a triplat veniturile în ultimul an, spune Andrei Creţu, cofondatorul compa­niei. El estimează un ritm similar de creştere şi în viitorul apropiat.

Circa 70% din business sunt generate de activitatea companiei în America Latină, iar restul veniturilor se împart între Spania, Portugalia şi România.

Pluria, un start-up românesc pornit în 2020 drept o platformă prin care angajaţii companiilor au acces la spaţii de lucru flexibile, şi-a triplat veniturile în ultimul an, spune Andrei Creţu, cofondatorul compa­niei. El estimează un ritm similar de creştere şi în viitorul apropiat.

„Noi am reuşit să triplăm cifra noastră de afaceri în ultimele 12 luni şi asta ne dorim şi în următoarea perioadă. Suntem în plin proces de fundraising, încercăm să închidem curând o extensie a rundei noastre seed şi doar din acest motiv nu ofer o cifră anume, însă sunt premise extrem de favorabile ca noi să ne continuăm creşterea accelerată. Vizăm o dublare sau o triplare în următoarele 12 luni“, spune Andrei Creţu, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. În 2023, compania a primit 2 mi­lioane de dolari finanţare, conform datelor ZF.

Andrei Creţu este cunoscut pentru că a pus bazele 7card, platformă dedicată angajaţilor din companii, cărora li se oferă acces în multiple săli de fitness şi sport.

Businessul 7card a fost fondat de Andrei Creţu şi Iulian Cîrciumaru în 2011, iar ulterior el a fost vândut către compania franceză Sodexo, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa emitenţilor de tichete valorice.

După lansarea businessului Pluria, în 2020, fondatorii start-up-ului au avut ideea de a testa modelul şi în America Latina.

„Am avut ideea de a testa o ipoteză de lucru, şi anume că în America Latină problema pe care noi o rezolvăm ar fi mai mare decât în alte părţi. Iar asta în condiţiile în care eu nu aveam nicio treabă cu acea zonă, nici ca turist nu ajunsesem. Am testat modelul nostru şi a fost un experiment care a funcţionat. Astăzi, America Latină reprezintă 70% din businessul Pluria“, explică el.

Cele mai importante ţări din America Latină pentru Pluria sunt Columbia, Mexic şi Argentina, dar există activitate şi în Brazilia şi Chile. Dintre acestea toate, Mexicul este ţara cu cea mai mare creştere în portofoliul companiei româneşti. Pe lângă ţările din America Latină, Pluria activează, şi în România, Spania şi Portugalia.

„Peninsula Iberică este economic şi cultural conectată de America Latină, care este piaţa noastră principală. Sunt foarte mulţi clienţi care au echipe şi în Portugalia sau Spania. Avem drept clienţi companii din Mexic sau Columbia care îşi extind activitatea în Europa, iar poarta lor de intrare este aproape întotdeauna Peninsula Iberică“, spune Andrei Creţu.

Pe toate pieţele, Pluria are circa 150 de clienţi companii. Dacă la începutul businessului clienţii erau, în mare parte, start-up-uri, dimensiunea firmelor care apelează la serviciile Pluria a crescut.

De celalaltă parte, businessul autohton colaborează cu peste 800 de spaţii de coworking şi cafenele. Pluria este de fapt legătura între proprietarii de spaţii şi companiile care au nevoie de un spaţiu de muncă flexibil.

„Cu fiecare partener negociem un tarif în funcţie de poziţionare, de oferă şi alte elemente, un preţ pe care noi îl plătim la fiecare accesare a spaţiului, fie că e vorba de un birou, o sală de şedinţe sau un birou privat. Noi suntem clienţii spaţiilor pentru tot acest volum pe care îl generăm“, explică el.

Modelul de business al Pluria este B2B, însă Andrei Creţu spune că testează o variantă dedicată direct echipelor, adică clienţilor finali. Astfel, echipe de 4-5 persoane ar putea obţine acces prin aplicaţie şi plată direct cu cardul.

Principalul plan de dezvoltare al businessului este să mărească portofoliul de clienţi, mai spune Andrei Creţu.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ