Decizie cruciala a Parlamentului European: Ursula von der Leyen este gata sa rescrie viitorul UE în contextul actualelor provocarilor globale pentru înca un mandat de preşedinte al Comisiei Europene
Autor: Andrei SerbanescuMembrii Parlamentului European au votat pe 27 noiembrie pentru aprobarea celei de-a doua Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen, raportează The Sofia Globe. Din cei 688 de eurodeputaţi care au votat, 370 au fost pentru, 282 împotrivă şi au existat 36 de abţineri. Înainte de vot, Von der Leyen şi-a prezentat echipa şi[...]
Membrii Parlamentului European au votat pe 27 noiembrie pentru aprobarea celei de-a doua Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen, raportează The Sofia Globe.
Din cei 688 de eurodeputaţi care au votat, 370 au fost pentru, 282 împotrivă şi au existat 36 de abţineri.
Înainte de vot, Von der Leyen şi-a prezentat echipa şi programul, moment în cadrul căruia a confirmat modificările de portofoliu solicitate de deputaţii europeni în cursul procesului de evaluare al Parlamentului European.
„Suntem gata să ne apucăm imediat de treabă”, a spus ea, afirmând fără înconjor deicarea Comisiei faţă de lupta pentru libertate, suveranitate, securitate şi prosperitate.
Von der Leyen a declarat că prima iniţiativă a Comisiei va fi o busolă a competitivităţii, pentru a reduce decalajul de inovare al Europei faţă de SUA şi China, pentru a spori securitatea şi independenţa şi pentru a obţine rezultate în ceea ce priveşte decarbonizarea.
În ceea ce priveşte acordul ecologic european, ea a afirmat că „trebuie să menţinem şi vom menţine cursul în ceea ce priveşte obiectivele acestuia”.
Ea s-a angajat să prezinte un acord industrial curat, să lanseze un dialog strategic privind viitorul industriei auto europene, să continue să lucreze la o economie circulară competitivă şi să depună eforturi pentru o uniune europeană a economiilor şi investiţiilor.
În ceea ce priveşte războaiele în curs de desfăşurare din Ucraina, Orientul Mijlociu şi unele părţi ale Africii, Von der Leyen a declarat că „Europa trebuie să joace un rol mai puternic în toate aceste domenii”, subliniind că acest aspect este „necesar mai mult ca niciodată”.
„Consolidarea securităţii noastre este crucială”, a spus ea, făcând apel la Europa să cheltuiască mai mult pentru apărare. „Securitatea Europei va fi întotdeauna prioritatea acestei Comisii”, a spus ea.
În cadrul dezbaterii ulterioare, unii deputaţi europeni au subliniat necesitatea ca noua Comisie să înceapă să abordeze rapid provocările cu care se confruntă Europa. Aceştia au solicitat Comisiei să îmbunătăţească competitivitatea europeană în contextul intensificării concurenţei globale, să pună în aplicare „Green Deal”-ul european, să asigure independenţa energetică şi să construiască o uniune de apărare ca răspuns la războiul în curs din Ucraina.