Domnule ministru Alexandru Rafila, când aţi fost ultima dată pe o listă de aşteptare de şase luni la un RMN, CT, ecografie sau consult?
Autor: Georgiana Mihalache♦ Spital mare de cardiologie către un pacient: „Nu mai avem locuri la programare până la final de an”. Autorităţile din sănătate în conferinţă de presă: „În România accesul la sănătate este mult mai facil”. Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila: “Lista de aşteptare este răspunsul etic, normal, corect pentru că toată lumea are probleme de sănătate”[...]
♦ Spital mare de cardiologie către un pacient: „Nu mai avem locuri la programare până la final de an”. Autorităţile din sănătate în conferinţă de presă: „În România accesul la sănătate este mult mai facil”. Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila: “Lista de aşteptare este răspunsul etic, normal, corect pentru că toată lumea are probleme de sănătate”
Din turnurile de fildeş ale ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila şi ale consilierului premierului Ciolacu, Carmen Orban, accesul la sănătate în România nu are nicio piedică. Din experienţa pacienţilor, nu sunt locuri disponibile pentru problemele lor de sănătate, pe nimeni nu interesează.
Sunt două perspective care nu se vor întâlni niciodată. Pacienţii spun că nu găsesc locuri pentru investigaţii, autorităţile din sănătate prin vocea consilierului premierului, medic, fostă manageră de spital şi a însuşi ministrului, la rândul său medic, spun că nu e aşa.
Adevărul este la pacienţi, listele de aşteptare sunt pline, oricine ştie asta. Dar puterea este la autorităţi. Şi să schimbe ceva în binele pacienţilor, şi să nu facă nimic. Iar din cele mai recente declaraţii, au ales deja a doua variantă.
Carmen Orban, numită anul trecut consilierul premierului Marcel Ciolacu, a spus săptămâna aceasta la o conferinţă prin care s-au prezentat rezultatele unui sondaj în rândul pacienţilor români că datele nu îi spun nimic. Cifrele indicau un grad de încredere de 39% în sistemul românesc de sănătate. Principalul motiv este greutatea de a găsi programare.
„Rezultatele nu sunt satisfăcătoare şi nu cred că sunt relevante pentru ţara noastră. Dacă pot fi de acord cu lipsa de încredere în decidenţii din sistemul de sănătate, la procentul prin care ne referim la greutatea cu care obţii o programare, aici România stă mult mai bine decât alte sisteme de sănătate. Pentru programarea la o proteză de şold în Anglia de exemplu durează până la doi ani. În România accesul la sănătate este mult mai facil.
Sunt anumite domenii în sistemul nostru de sănătate unde accesul este extrem de dificil, dar nu aş vrea să generalizăm. Mă refer la stroke (accident vascular cerebral – n.red.), mai sunt şi alte boli, şi oncologia, deşi lucrurile s-au ameliorat semnificativ. Ele încă nu sunt rezolvate, dar s-au făcut multe lucruri bune în sistem”, a spus Carmen Orban.
Iar Alexandru Rafila crede că listele de aşteptare sunt normale.
„O discuţie pe care trebuie să avem, să fie asumată şi corectă, este legată de listele de aşteptare pentru anumite investigaţii. Lumea trebuie să înţeleagă că există astfel de situaţii în care lista de aşteptare este răspunsul etic, normal, corect pentru că toată lumea are probleme de sănătate, iar lista de aşteptare este un element care funcţionează în toate sistemele avansate cu care de obicei ne comparăm.”, a spus chiar ministrul Sănătăţii.
Cum să rezolve autorităţile problemele din sănătate când doi medici de profesie, care au jurământul să protejeze vieţile pacienţilor, să se lupte pentru ele – ministrul sănătăţii şi consilierul premierului, nu văd nicio problemă?
„Nu mai avem locuri la programare până la final de an” este răspunsul de la Spitalul CC Iliescu din Capitală. Este cel mai mare spital de cardiologie din Bucureşti şi are un renume bun. În plus, este de stat, ceea ce înseamnă o presiune în minus pentru un pacient bolnav de inimă. Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces la nivel mondial, iar România nu face excepţie.
Doamna Orban, domnul Rafila, ştiţi cât costă o consultaţie la un medic cardiolog în privat? Vă spun eu: 350 lei. În plus, ecografia cardiacă este 290 lei, EKG-ul este 100 lei. Dacă mai trebuie şi un holter, vă las pe dumneavoastră să aflaţi cât costă.
Medicul nu are raze X în ochi să vadă inima pacientului, medicina se face azi cu echipamente, deci ecografie sau EKG sigur trebuie făcute. Altfel, rămâne cu o discuţie interesantă cu un medic, fără ajutor real. Pentru câţi dintre pacienţi este accesibil să dea 500-600 de lei doar să afle diagnosticul?
Spitalul CC Iliescu n-are nici măcar site funcţional la momentul la care scriu această opinie. Iar angajaţii spun să sun mâine dimineaţă pentru programare, că acum, joi, la ora 15, nu mai e nimeni să răspundă la telefon. Accesibilitatea la sănătate, dna Orban şi dl Rafila, este ca în operele lui Caragiale, sublimă.