6 ianuarie 2025 - Marcel Ciolacu

Marea întrebare: cum va afecta „ordonanţa trenuleţ“ evoluţia economiei într-un an complicat ca 2025? Guvernul Marcel Ciolacu 2 are nevoie de o creştere economica de 2,5%, acesta fiind fundamentul bugetului din 2025

Autor: Razvan Botea

În „ordonanţa de urgenţă trenuleţ” sau în nota de fundamentare nu există un impact calculat de autori al măsurilor asupra economiei. Impactul pe buget prin măsuri de austeritate sau de creştere a fiscalităţii este de aproximativ 40 mld. lei (8 mld. euro), care va reverbera şi în consum, inflaţie sau economie în ansamblu.

În „ordonanţa de urgenţă trenuleţ” sau în nota de fundamentare nu există un impact calculat de autori al măsurilor asupra economiei. Impactul pe buget prin măsuri de austeritate sau de creştere a fiscalităţii este de aproximativ 40 mld. lei (8 mld. euro), care va reverbera şi în consum, inflaţie sau economie în ansamblu. Întrebarea este însă cât de mare va fi impactul economic al „ordonanţei trenuleţ“, cu care guvernul Marcel Ciolacu 2 a venit în ultimele zile din 2024. Măsurile pe partea de austeritate, adică îngheţarea salariilor bugetarilor, a pensiilor ori limitarea reducerilor pentru studenţi la călătoriile cu trenul, au un impact asupra consumului. În aceeaşi vreme, majorările de taxe şi reintroducerea taxei pe stâlp au un efect asupra inflaţiei, care a rămas relativ stabilă, dar încă mare: 5,1%.

„Clar impulsul fiscal din economie va dispărea, va fi mai degrabă statul care să tragă bani din economie. Lucrul acesta pe de-o parte va mai tempera creşterea preţurilor, că nu se vine cu cererea nouă de bunuri, nu se adaugă peste ce există, deci ar putea duce la o temperare a inflaţiei“, spune Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro