Bursă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la semnarea contractului de retehnologizare a barajului Vidraru: Vorbim de un impact pozitiv asupra întregului sistem energetic naţional
Autor: Eduard IvanoviciHidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie electrică verde din România, a semnat marţi ordinul de începere a lucrărilor de retehnologizare a AHE Vidraru, un proiect de importanţă strategică pentru Sistemul Energetic Naţional (SEN), conform unui comunicat de presă. „Retehnologizarea CHE Vidraru va creşte capacitatea de producţie a energiei regenerabile şi va[...]
Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie electrică verde din România, a semnat marţi ordinul de începere a lucrărilor de retehnologizare a AHE Vidraru, un proiect de importanţă strategică pentru Sistemul Energetic Naţional (SEN), conform unui comunicat de presă.
„Retehnologizarea CHE Vidraru va creşte capacitatea de producţie a energiei regenerabile şi va avea un impact pozitiv asupra întregului sistem energetic naţional. Cel mai important, de această investiţie vom beneficia noi, toţi cetăţenii, precum şi mediul de afaceri din România, prin acces la energie sigură, la un preţ corect şi cat mai verde”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Contractul, adjudecat de Asocierea formată din Electromontaj, Koncar – Engineering Co. Ltd. şi Butan Grup, are o valoare de circa 188 de milioane de euro. Această investiţie va aduce tehnologii de ultimă generaţie şi soluţii inovatoare pentru modernizarea şi optimizarea funcţionării CHE Vidraru, contribuind semnificativ la stabilitatea şi eficienţa reţelei energetice naţionale, scriu reprezentanţii Hidro.
La eveniment au mai participat Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica, prim-ministrul Marcel Ciolacu şi Marija Kapitanovic, ambasadorul Croaţiei în România.
Obiectivele retehnologizării sunt: creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat de la 55 MW la minim 58,8 MW, cu menţinerea debitului maxim evacuat de 22,5 mc/s pe agregat (respectiv 90 mc/s total centrală); creşterea randamentelor hidroagregatelor şi implicit a randamentului global al amenajării; creşterea performanţelor şi rentabilităţii investiţiei peste nivelul iniţial; creşterea fiabilităţii, a disponibilităţii şi a siguranţei în exploatare pentru toate echipamentele şi instalaţiile Amenajării, dar şi asigurarea volumului şi a calităţii serviciilor de sistem furnizate de CHE; introducerea unui sistem care să permită monitorizarea şi comanda centralizată din DHA/DEN, realizându-se astfel premisele flexibilităţii monitorizării funcţionării CHE; pregătirea echipamentelor şi instalaţiilor din CHE Vidraru şi de la celelalte obiecte ale amenajării pentru un nou ciclu de funcţionare, reiese din comunicat.
Acţiunile H2O se tranzacţionează în scădere cu 0,2% anul acesta, pe o lichiditate de 1,9 miliarde de lei şi o valoare de piaţă de 57,5 miliarde de lei. Electromontaj (ELJA) este pe plus cu 36,7% la BVB în 2024, la o capitalizare de 20,2 milioane de lei.