Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, după adoptarea Strategiei Naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale: Aproximativ 30% din functionarii publici vor ieşi la pensie în următorii 3 ani şi o mare parte din munca lor va putea să fie înlocuită de noile tehnologii
Autor: Roxana RosuAproximativ 30% din corpul funcţionarilor publici urmează să iasă la pensie în următorii 3 ani, potrivit INS şi ANFP, şi o mare parte din munca acestor funcţionari va putea să fie înlocuită de noile tehnologii, prin transformare digitală a statului român, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu ocazia adoptării Strategiei Naţionale[...]
Aproximativ 30% din corpul funcţionarilor publici urmează să iasă la pensie în următorii 3 ani, potrivit INS şi ANFP, şi o mare parte din munca acestor funcţionari va putea să fie înlocuită de noile tehnologii, prin transformare digitală a statului român, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu ocazia adoptării Strategiei Naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale.
”În administratia publică din România, în momentul de faţă derulăm proiecte care folosesc inteligenţa artificială şi pot să dau cel mai recent exemplu. De exemplu, derulăm un proiect de procesare automată a datelor pe care l-am deschis în urmă cu aproximativ două luni de zile prin care 18 ministere şi agenţii guvernamentale vor putea să proceseze automat seturi uriaşe de date printr-o finanţare de 20 de milioane de euro. Mai mult, vorbim despre o statistică pe care a publicat-o INS şi ANFP, prin care în următorii trei ani aproximativ 30% din corpul funcţionarilor publici urmează să iasă la pensie. Este evident că o mare parte din munca acestor funcţionari va putea să fie înlocuită de aceste noi tehnologii prin transformare digitală a statului român”.
Ministrul a precizat că, pentru a pregăti funcţionarii publici care vor lucra cu noile softuri, Guvernul desfăşoară două proiecte în următoarea perioadă. Astfel, circa 30.000 de angajati din sistemul public vor fi trainuiti în cadrul unui proiect de 10 milioane de euro din PNRR. De asemenea, ministerul a semnat contractual pentru platforma de e-learning pentru IMM-uri, care va avea cursuri de digitalizare ce vor putea fi accesate şi de angajaţii statului, cât şi de către cei din mediul privat, pentru a şti cum să folosească noile tehnologii, cloud computing, AI.
Bogdan Ivan a mai spus că ministerul are 72 de achizitii publice în IT în derulare sau alocate în prezent, cu o valoare de 3,7 miliarde euro, fată de 16 achizitii în iulie 2023.
Un exemplu de institutie în care noile tehnologii vor fi aplicate este Ministerul Educaţiei, unde tot soft-ul pentru plata a câteva sute de mii de angajaţi din sistemul de educatie se va face automat.
”Nu vor mai avea nevoie de mii de contabili în fiecare entitate, ci vei putea să setezi de la nivel central modul în care se distribuie salariile şi se face pontajul şi corelarea dintre pontaj şi salarizare pentru fiecare angajat. La APIA şi AFIR vei putea procesa automat toate aplicatiile pentru finantări europene. Nu vei mai avea nevoie ca un funcţionar să stea în spate, să verifice fiecare filă şi să dea ok. Vei seta foarte clar care sunt item-ii pe trebuie să îi îndeplinească o aplicaţie, ei vor fi standardizaţi şi, automat, când vei încărca un proiect de sute de pagini, vei avea la final raportul dat de acest sistem automat de procesare a datelor care spune că este conform şi merge mai departe spre evaluare calitativă”.
Bogdan Ivan a subliniat că noile tehnologii sunt folosite pentru a simplifica birocratia, nu pentru a da oameni afară. ”Ministerul Digitalizării vine cu solutia tehnică. Reaşezarea aparatului birocratic e altă discutie”
Inteligenţa artificială şi cloud computing-ului vor putea fi folosite şi pentru eliberarea paşaportului, echilibrarea sistemului energetic, stocarea energiei, tranzacţii imobiliare şi auto sau traficul din oraşe.