Moştenirea lui Iohannis în educaţie: România educata sau România amânata? Dupa un deceniu de promisiuni şi reforme anunţate, sistemul de educaţie din România se afla în continuare în impas
Autor: Ramona CorneaDatele o arată: sistemul educaţional nu reuşeşte să facă paşi înainte. România Educată, proiectul fanion al preşedintelui Klaus Iohannis, a fost un eşec, iar educaţia din România continuă să se confrunte cu aceleaşi probleme cronice: finanţare sub nivelul promis, scăderea numărului de elevi şi studenţi, rezultate tot mai slabe la examenele naţionale şi o infrastructură educaţională care nu ţine pasul cu nevoile actuale.
♦ Proiectul „România Educată“, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, nu a reuşit să producă schimbările aşteptate, iar realitatea din şcoli şi universităţi arată o criză perpetuă: subfinanţare, infrastructură deficitară, rezultate slabe la examene.
Datele o arată: sistemul educaţional nu reuşeşte să facă paşi înainte. România Educată, proiectul fanion al preşedintelui Klaus Iohannis, a fost un eşec, iar educaţia din România continuă să se confrunte cu aceleaşi probleme cronice: finanţare sub nivelul promis, scăderea numărului de elevi şi studenţi, rezultate tot mai slabe la examenele naţionale şi o infrastructură educaţională care nu ţine pasul cu nevoile actuale.
În 2024, şcolile şi universităţile au primit mai puţini bani decât prevede legea, salariile profesorilor nu au crescut pe măsura promisiunilor, iar legislaţia care ar trebui să ofere stabilitate sectorului este în continuă modificare.
După 10 ani de România Educată, sistemul de educaţie local are mai puţini elevi, mai puţine şcoli, mai puţine universităţi şi rezultate din ce în ce mai slabe la examenele naţionale. În 2024, noul an şcolar a început pentru 3 milioane de copii în aproape aceleaşi condiţii ca anul trecut şi ca în toţi anii din urmă – fără banii promişi de la buget, cu şcolile încă în renovare, cu supraaglomerare în oraşele mari.
Citește continuarea pe zfcorporate.ro