Ce a însemnat epoca Iohannis: Revoluţia din SALARIZAREA MEDICILOR: în 2018, medicii şi asistenţii au ajuns sa câştige salarii chiar duble de la o luna la alta
Autor: Georgiana MihalacheAnul 2018 rămâne unul de referinţă în ultimul deceniu pentru medicii şi asistenţii din România, împărţind sistemul sanitar de stat în două „ere”: cea în care medicii au fost prost plătiţi şi cea în care salariile lor au început să se apropie de remuneraţia colegilor de breaslă din Vestul Europei.
Anul 2018 rămâne unul de referinţă în ultimul deceniu pentru medicii şi asistenţii din România, împărţind sistemul sanitar de stat în două „ere”: cea în care medicii au fost prost plătiţi şi cea în care salariile lor au început să se apropie de remuneraţia colegilor de breaslă din Vestul Europei.
În 2015, media salariilor medicilor din cel mai mare spital de urgenţă din Bucureşti – Universitar, era de 3.400 lei net pe lună, fiind doctori care câştigau mai mult, dar şi mai puţin. La rezidenţi, media era chiar mai jos, de 2.100 de lei lunar, iar asistenţii primeau circa 2.500 lei net, fiind tot media tuturor acestor angajaţi din spitalul menţionat.
Un asistent medical cu studii superioare avea anterior creşterii de salarii 1.800 de lei net pe lună.
Din martie 2018, aceste venituri s-au dublat, iar ulterior au crescut odată cu evoluţiile salariale din ultimii ani. Astăzi, un medic din acelaşi spital Universitar ajunge la 16.000-17.000 de lei salariul de bază, la care se mai adaugă sporuri şi gărzi.
Efecte în lanţ
Creşterile salariale au venit pentru a scădea exodul medicilor, în contextul în care anual mii de medici plecau să profeseze în străinătate. După anul 2018, s-a văzut o scădere a numărului de medici care se pregăteau pentru o carieră în sănătate peste graniţe, din datele de la Colegiul Medicilor din România (CMR). Nu există cifre exacte privind numărul de medici care pleacă, dar cei care vor să se angajeze în altă ţară trebuie să ceară un certificat profesional de la CMR. Numărul acestor documente a scăzut, de la circa 2.000 pe an, la jumătate în prezent, circa 1.000 de astfel de certificate.
Un alt efect indirect s-a transpus şi în evoluţia salariilor din sistemul privat, operatorii medicali fiind nevoiţi să crească la rândul lor salariile pentru a păstra medicii şi mai ales asistentele în spitalele pe care le-au construit. Anterior creşterilor de salarii de la stat, domeniul privat plătea mai bine.
Ce s-a întâmplat?
O nouă lege a salarizării a crescut salariile de bază pentrudouă categorii dintre angajaţii unui spital: medici şi asistenţi. Astfel, începând cu martie 2018, salariile brute de bază ale medicilor şi asistenţilor medicali au crescut cu procente cuprinse între 70% şi 170%, după cum anunţa chiar Ministerul Sănătăţii.