USR a introdus în Parlament un proiect de lege care vizeaza restrictionarea promovarii online a continutului fals
Autor: Diana ZlatescuParlamentarii USR au depus miercuri un proiect de lege care vizează limitarea răspândirii conținutului ilegal, instigator la ură sau care manipulează prin utilizarea malițioasă a tehnologiei pe platformele online mari. Inițiativa urmărește să combată dezinformarea și manipularea opiniei publice, mai ales pe teme de interes național. Deputatul USR Radu Miruță, autorul proiectului, a subliniat că[...]
- Parlamentarii USR au depus un proiect de lege care vizează limitarea propagării conținutului ilegal, instigator la ură și manipulativ pe platformele online mari.
- Proiectul prevede ca orice conținut ilegal să fie șters automat în termen de 15 minute de la publicare, folosind algoritmi de Inteligență Artificială.
- Conținutul care manipulează opiniile publice va fi interzis la promovare, iar algoritmii de inteligență artificială vor limita distribuirea acestuia la maximum 150 de persoane.
Parlamentarii USR au depus miercuri un proiect de lege care vizează limitarea răspândirii conținutului ilegal, instigator la ură sau care manipulează prin utilizarea malițioasă a tehnologiei pe platformele online mari. Inițiativa urmărește să combată dezinformarea și manipularea opiniei publice, mai ales pe teme de interes național.
Deputatul USR Radu Miruță, autorul proiectului, a subliniat că România trebuie să devină un exemplu de bune practici în combaterea conținutului fals, după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din decembrie din cauza toxicității mediului online. Miruță a explicat că proiectul prevede ca orice conținut ilegal să fie eliminat automat din platformele sociale într-un interval de 15 minute de la publicare, folosind algoritmi de inteligență artificială.
De asemenea, proiectul interzice promovarea și monetizarea conținutului de interes național care manipulează opinia publică, iar propagarea acestuia va fi restricționată la un maximum de 150 de persoane. În cazul în care autoritățile confirmă, pe baza reclamațiilor cetățenilor, că algoritmii platformelor nu identifică corect conținutul periculos, acestea vor fi sancționate cu amenzi de până la 1% din cifra de afaceri.
Inițiativa vizează curățarea rețelelor sociale de dezinformare, dar păstrând totodată dreptul la liberă exprimare, a subliniat Miruță, adăugând că scopul este de a reduce semnificativ prezența informațiilor false și dăunătoare, fără a împiedica libera circulație a opiniilor.