Premierul Ciolacu anunţa ca România va investi peste 600 de milioane de euro din bani europeni pentru explotarea de grafit, magneziu şi cupru
Autor: Valeriu DanilaMarcel Ciolacu a spus într-un mesaj video, alături de Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, că ţara noastră va investi 615 milioane de euro pentru dezvolta exploatări de grafit, magneziu şi cupru. Proiectele vor fi derulate în Gorj, Hunedoara şi Bihor. ”Comisia Europeană va finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei româneşti[...]
Marcel Ciolacu a spus într-un mesaj video, alături de Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, că ţara noastră va investi 615 milioane de euro pentru dezvolta exploatări de grafit, magneziu şi cupru. Proiectele vor fi derulate în Gorj, Hunedoara şi Bihor.
”Comisia Europeană va finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei româneşti la Gorj, Hunedoara şi Bihor. Este vorba despre 3 investiţii care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii şi vorbim aici despre: grafit, magneziu şi cupru”, a spus Ciolacu.
Ministrul Economiei a detaliat planul investiţiei, spunând:
”Vorbim despre un proiect 100% românesc, atunci când ne referim la proiectul de 200 de milioane de euro al SALROM, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei şi Digitalizării, care va asigura o exploatare de 15.000 de tone pe an de grafit, grafit care va putea fi folosit în tot ceea ce înseamnă industria de automotive, industria de apărare, pentru stocarea de energie”.
În privinţa, exploatării de cupru şi magneziu, Bogdan Ivan a adăugat:
„De asemenea, când vorbim despre verde magneziu, vorbim despre o investiţie de 115 milioane de euro. Vorbim despre o materie critică care este folosită în industria aeronautică şi care, de asemenea, poate fi folosită şi în industria farmaceutică. Acest proiect vine şi completează faptul că România este singura ţară din UE care va exploata această resursă extrem de importantă. Cel mai mare dintre cele trei proiecte, care vine în judeţul Hunedoara, şi anume 300 de milioane de euro pentru extracţia şi rafinarea cuprului şi a aurului din subsolul României, care va aduce, automat, o reducere a dependenţei întregului ciclu pe tot ceea ce înseamnă procesarea finală a cuprului faţă de importuri. În momentul de faţă, România depinde de importurile de cupru din state din afara UE”.