SUA şi Uniunea Europeana scot armele: UE ia în considerare sa loveasca exporturile de servicii din SUA , inclusiv operaţiunile Big Tech, drept raspuns pentru preşedintele Trump, care a impus tarife de 25% industriei auto şi a promis o noua serie de masuri saptamâna viitoare
Autor: Stefan StanUE ia în considerare să lovească exporturile de servicii din SUA , inclusiv operaţiunile Big Tech, drept răspuns pentru Trump, care a impus tarife de 25% industriei auto şi a promis o nouă serie de măsuri săptămâna viitoare, potrivit FT. Bruxelles-ul a dezvăluit deja taxe suplimentare pentru bunuri americane în valoare de până la 26[...]
UE ia în considerare să lovească exporturile de servicii din SUA , inclusiv operaţiunile Big Tech, drept răspuns pentru Trump, care a impus tarife de 25% industriei auto şi a promis o nouă serie de măsuri săptămâna viitoare, potrivit FT.
Bruxelles-ul a dezvăluit deja taxe suplimentare pentru bunuri americane în valoare de până la 26 de miliarde EUR, după ce Washingtonul a impus tarife pentru oţel şi aluminiu. Dar oficialii şi diplomaţii europeni au declarat că amploarea acţiunii administraţiei Trump îi impune să ia în considerare utilizarea unor instrumente comerciale mai puternice.
Blocul are puteri largi de a suspenda drepturile de proprietate intelectuală şi de a exclude companiile din contractele de achiziţii publice în temeiul Regulamentului său de punere în aplicare, care a fost consolidat în 2021 după un conflict comercial cu prima administraţie Trump.
„Americanii cred că ei sunt cei care au dominanţa escaladării [în războiul comercial], dar şi noi avem capacitatea de a face acest lucru”, a declarat un diplomat al UE, adăugând că scopul final este de a dezescalada cu un acord comercial cuprinzător.
O ripostă ar putea include restricţii privind proprietatea intelectuală a companiilor Big Tech. Un alt exemplu ar fi interzicerea reţelei de sateliţi Starlink a lui Elon Musk de a obţine contracte guvernamentale. Italia se gândeşte deja dacă să achiziţioneze sistemul.
„Serviciile sunt punctul în care SUA sunt vulnerabile”, a declarat un al doilea diplomat. Washingtonul a înregistrat un excedent comercial de 109 miliarde de euro cu UE în domeniul serviciilor în 2023, comparativ cu un deficit de 157 miliarde de euro în domeniul bunurilor.
Oficialii UE consideră că administraţia Trump va fi dispusă să negocieze numai după ce SUA va ridica un zid tarifar care ar demonstra că este serioasă în ceea ce priveşte asigurarea unor condiţii mai bune din partea partenerilor comerciali care ar fi profitat de piaţa sa deschisă.
Oficialii europeni speră să înregistreze progrese rapide cu privire la un eventual acord, dar recunosc că nici măcar acesta nu ar elimina toate tarifele suplimentare impuse de Trump.
„Punctul de vedere este că trebuie să răspundem. Este singura modalitate de a obţine un acord”, a declarat un al treilea diplomat UE. „Am încercat să discutăm”.
Având în vedere că exporturile UE depăşesc cu mult importurile, blocul ar avea dificultăţi în a egala tarifele americane la bunuri. De asemenea, Bruxelles-ul nu doreşte să oprească livrările de gaze din SUA către continent.
„Există un număr limitat de importuri de bunuri din SUA pe care UE le poate viza înainte ca acest lucru să afecteze prea mult economia”, a declarat David Henig, de la think-tank-ul European Centre for International Political Economy. „Dacă nu doriţi să vizaţi energia, există o limită a ceea ce se poate face cu privire la bunuri. În timp ce în ceea ce priveşte serviciile există o mai mare marjă de manevră pentru represalii, fără a afecta atât de mult economia.”
Unii experţi spun că, pentru a provoca şi mai multă durere economică SUA, Comisia Europeană ar trebui să utilizeze instrumentul său de combatere a constrângerilor (ACI), supranumit „bazooka comercială”.
Acest instrument ar putea restricţiona activităţile băncilor americane, ar putea revoca brevete sau ar putea împiedica companiile să primească venituri din actualizări de software sau streaming.