Indexul Antreprenoriatului Românesc. Scorul total ajunge la 49,5 şi este mai bun cu 0,50 p.p., dar ramâne la un pas de zona antreprenoriatului emergent. Florin Jianu, Senator Parlamentul României: „Avem indicatori statistici care arata mai bine şi o percepţie care arata mai rau. Stabilitatea cursului de schimb a avut un scor aproape perfect”
Autor: Mircea NicaIndexul Antreprenoriatului Românesc, un studiu realizat pe baza unui set de indicatori statistici din surse oficiale precum BNR, INS, Ministerul Muncii şi Registrul Comerţului care reprezintă 75% şi un set de indicatori de percepţie care reprezintă 25%, arată că scorul antreprenoriatului românesc a crescut uşor cu 0,50 puncte procentuale în 2024 faţă de 2023, iar[...]
Indexul Antreprenoriatului Românesc, un studiu realizat pe baza unui set de indicatori statistici din surse oficiale precum BNR, INS, Ministerul Muncii şi Registrul Comerţului care reprezintă 75% şi un set de indicatori de percepţie care reprezintă 25%, arată că scorul antreprenoriatului românesc a crescut uşor cu 0,50 puncte procentuale în 2024 faţă de 2023, iar stabilitate cursului de schimb este indicatorul care a avut un scor aproape perfect de la an la an, a spus Florin Jianu, Senator Parlamentul României, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Avem indicatori statistici care arată mai bine şi o percepţie care arată mai rău. Percepţia bineînţeles că arată mai rău decât realitatea. Am început analiza noastră cu ritmul de creştere al PIB-ului. Indicatorii statistici au un punctaj de la 0 la 5, iar indicatorii de percepţie au un punctaj între 0 şi 2,5. Noi ce am măsurat aici este creşterea relativă de la un an la celălalt şi această creştere practic acum 4 ani de zile era undeva la 5,7 şi a încet-încet a scăzut către 0,9% Anul trecut acest indicator avea un scor de 3”, a explicat Florin Jianu.
Din perspectiva cursului de schimb, Florin Jianu susţine că stabilitatea cursului de schimb a avut un scor aproape perfect de la an la an, a creat stabilitate şi variaţia a fost scăzută. În acest an a contribuit practic cu cel mai mare scor, 4,75 de puncte.
Ce a mai spus Florin Jianu, Senator Parlamentul României în cadrul conferinţei de presă:
► Comisia Europeană, privind ritmul real de creştere al PIB-ului, menţionează pentru România în 2025 o creştere de aproximativ 0,8% e în continuare o oarecare creştere şi o medie la nivelul european de 0,4% deci vedem această încetinire a economiei la nivel european. Rata inflaţiei a punctat 2,5 puncte în indexul antreprenoriatului românesc faţă de anul trecut în care nu a reuşit să puncteze deloc, practic nu a contribuit în niciun fel la punctaj, pentru că avem o o scădere a ratei inflaţiei.
► Deficitul balanţei comerciale mă îngrijorează. Am văzut datele pe luna ianuarie şi importurile vizavi de importuri în ianuarie, vizavi de ianuarie anul precedent au scăzut cu aproape 37% deci e o chestiune sistemică. Trebuie să ne aplecăm mult mai mai mai pragmatică asupra acestor elemente şi nu cred că e o fi o filozofie atât de de complexă.
► Dacă acum 2 ani de zile aveam o rată a inflaţiei cu două cifre, vedeţi 13,8% scăderea 10,4 anul trecut, 5,1% în ianuarie, dacă nu mă înşel, undeva un pic mai mai mare 5,3/% dar continuă această scădere şi practic relativ la 2024 avem un punctaj de 2,5 puncte.
► Rata şomajului şi dacă vedeţi aici nişte cifre care cumva nu sunt aceleaşi cale INS-uri e pentru că sunt datele de la Ministerul Muncii care măsoară un pic altfel rata şomajului, dar ne uităm pe pe variaţie şi vedem că e o uşoară creştere a ratei şomajului. Punctează cu 3,5 faţă de anul doi, cu 3,75 de de puncte. Îngrijorător e faptul că rata şomajului în rândul tinerilor este foarte mare şi că suntem printre primele locuri din păcate la nivelul european cu privire la ceea ce înseamnă rata şomajului în rândul tinerilor.
► Câştigul salarial mediu lunar a avut şi el o creştere faţă de anul anterior cu 11 procente. Şi în 2023, relativ la 2022, am avut o creştere de aproximativ 15,4 procente, deci contribuie cu un scor de patru puncte în cadrul indexului antreprenoriatului românesc.
► Câştigul salarial mediu lunar a avut şi el o creştere faţă de anul anterior cu 11 procente. Şi în 2023, relativ la 2022, am avut o creştere de aproximativ 15,4 procente, deci contribuie cu un scor de 4 puncte în cadrul indexului antreprenoriatului românesc.
► În ceea ce înseamnă dinamica fiscalităţii, rămâne aceeaşi încă o dată măsurăm în 2024 versus 2023, în 2023 au fost câteva schimbări relativ la 2022, dar în acest moment nu au fost schimbări majore.
► Cu privire la dinamica impozitului pe pe venit, el a rămas neschimbat practic. Încă o dată vedeţi atunci când s-a schimbat 2023 versus 2022, am avut un scor mai scăzut, acum avem 2,5 puncte.
► Rata dobânzii raportată la rata inflaţiei, având în vedere că banii practic depuşi într-un depozit ar avea cam aceeaşi valoare la finalul anului, scorul este de 2,5 raportat la inflaţia de anul trecut, când ea era cu două cifre. De aici vedeţi această variaţie a punctajului. Dinamica investiţiilor străine, din păcate, continuă să scadă de la an la an.
►Dinamica societăţilor comerciale arată îngrijorător. Avem 124.000 firme care s-au deschis minus 147.000 de firme care s-au închis, deci o dinamică negativă de 23.000 de firme.