Suntem sau nu în criza? Preşedintele interimar Ilie Bolojan ar vedea situaţia economiei în negru, în timp ce ministrul Finanţelor Tánczos Barna promite ca nu vor creşte taxele în 2025
Autor: Ziarul FinanciarMinistrul Finanţelor, Tánczos Barna, a respins într-o intervenţie pentru B1 TV posibilitatea ca România să intre într-un impas bugetar şi să aibă nevoie de discuţii cu FMI şi a promis cănu vor creşte taxele în anul 2025. “Nu există impas, nu trebuie să fie nimeni panicat. Avem o economie robustă, care produce lună de lună,[...]
Ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, a respins într-o intervenţie pentru B1 TV posibilitatea ca România să intre într-un impas bugetar şi să aibă nevoie de discuţii cu FMI şi a promis cănu vor creşte taxele în anul 2025.
“Nu există impas, nu trebuie să fie nimeni panicat. Avem o economie robustă, care produce lună de lună, încasările sunt în grafic şi se lucrează într-adevăr la reducerea cheltuielilor şi la limitarea cheltuielilor astfel încât să ne încadrăm în ţinta de deficit de deficit de 7%. În momentul de faţă nu se pune problema majorărilor de taxe în 2025. Nu văd nevoie unor astfel de modificări”, a spusTánczos Barna.
Ministrul de Finanţe a mai spus că în 2026 va fi aplicată o reformă fiscală. Potrivit ministrului, fiecare instituţie publică ar trebui să reducă cu 5% cheltuielile de funcţionare pentru ca ţinta de deficit bugetar de 7% să fie menţinută.
Pe de altă parte, potrivit unor informaţiiapărute în presă, preşedintele interimar Ilie Bolojan ar fi spus că după luna iunie nu vor mai putea fi amânate măsuri dure în sistemul bugetar, dar nu numai. Potrivit surselor politice citate, toate scenariile ar fi pe masă.
Potrivit lui Bolojan, România se află la răscruce: poate fie să taie din cheltuieli, fie să mărească taxele, sau ambele. El a clarificat că reducerea cheltuielilor nu înseamnă concedieri fără noimă, ci gestionarea mai eficientă a banilor publici.
Preşedintele interimar considera că prioritatea este optimizarea cheltuielilor şi combaterea evaziunii fiscale, nu creşterea poverii fiscale. El a afirmat că majorarea taxelor ar trebui să fie ultima soluţie, aplicată doar în situaţii extreme.
Despre aparatul bugetar, Bolojan a evitat să indice un număr ideal de angajaţi, dar a subliniat necesitatea unor analize riguroase în fiecare instituţie.
„Fără restructurări serioase, vom ajunge inevitabil la taxe mai mari,” a avertizat el, comparând situaţia economică cu un pacient care amână tratamentul până când ajunge la urgenţe, când costurile şi riscurile se amplifică dramatic.