28 aprilie 2025 - Alegeri Europarlamentare

Victor Negrescu, vicepreşedinte, Parlamentul European: România are toate argumentele pentru a deveni avocatul padurilor europene. Dar trebuie sa facem mai mult, mai repede. Putem investi inteligent în paduri

Autor: Alexandra Cepareanu

Victor Negrescu, vicepreşedintele Parlamentului European, spune că ste foarte bine că în PNRR există investiţii consistente pe zona de împăduriri şi că este immportant este cum atingem această ţintă la nivel european. ”Cred că poate fi o oportunitate pentru noi să susţinem crearea unui Fond european dedicat strict reîmpăduririlor şi restaurărilor pădurilor degradate. De asemenea,[...]

Victor Negrescu, vicepreşedintele Parlamentului European, spune că ste foarte bine că în PNRR există investiţii consistente pe zona de împăduriri şi că este immportant este cum atingem această ţintă la nivel european.

”Cred că poate fi o oportunitate pentru noi să susţinem crearea unui Fond european dedicat strict reîmpăduririlor şi restaurărilor pădurilor degradate. De asemenea, o altă propunere la care ştiu că ţineţi mult ar fi introducerea plăţilor pentru servicii ecosistemice, pentru a recompensa proprietarii de păduri care contribuie la conservarea biodiversităţii, la absorbţia carbonului, cu susţinerea autorităţilor locale şi regionale prin instrumente financiare dedicate managementului durabil al pădurilor. Aici va fi foarte importantă viitoarea Politică de Coeziune”, a declarat el în cadrul conferinţei „Pădurile, pilon central al viitorului investiţiilor verzi în Europa”, organizată de WWF România, Universitatea Transilvania din Braşov – Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, Asociaţia Forestierilor din Români- ASFOR, Asociaţia Administratorilor de Arii Naturale Protejate din România, Asociaţia Proprietarilor şi Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei (APAPET), Asociaţia Administratorilor de Păduri din România (AAP),Centrul de Studii şi Cercetări de Biodiversitate Agrosilvica şi Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

El a adaugat că în actuala propunere făcută de Comisia Europeană nu mai există fonduri dedicate pentru dezvoltarea rurală şi, în consecinţă, va fi oportun să vedem unde găsim sume suplimentare.

”Pădurile trebuie şi pot să devină un pilon central al viitorului investiţiilor verzi în Europa. Avem nevoie de politici coerente, de finanţare adecvată, de colaborare, care poate chiar internaţională, dacă această colaborare să fie autentică, pentru a proteja aceste comori ale naturii. Nu vorbim de clădirile, nu de blocare.

Cred sincer că România are toate argumentele pentru a deveni avocatul pădurilor europene şi avem cnomunităţi imlplicate şi un sistem public cât de cât organizat din punct acesta de vedere. Dar trebuie să facem mai mult, mai repede. Putem investi inteligent în păduri, sunt un factior determinant pentru viitorul nostru sustenabil.

Ce a mai spus Victor Negrescu:

Pădurile sunt o resursă naturală, sunt un element central pentru dezvoltarea economică, dar sunt fundamentul sănătăţii noastre, rezilienţei noastre, securităţii noastre ecologice, dar şi prosperităţii pentru generaţiile viitoare. Nu sunt concepte abstracte, ci sunt elemente esenţiale în dezbaterea care are loc în prezent la nivel european şi trebuie să punctăm aceste aspecte. Uniunea Europeană deţine peste 160 de milioane de hectare de păduri, reprezentând o bună parte din biodiversitatea globală şi că pădurile generează peste 2,6 milioane de locuri de muncă. Pădurile sunt importante din punct de vedere economic, dar sunt un element semnificativ pentru ceea ce ne dorim a fi competitivitatea europeană pentru că competitivitatea va reprezenta conceptul central în viitorul buget european. Totodată, nu putem ignora impactul semnificativ pe care pădurile îl au în dezvoltarea durabilă a multor comunităţi europene şi în mod special a zonelor rurale. E suficient să ne uităm la valoarea adăugată adusă de silvicultură.

Doar 2,4% dintre pădurile noastre sunt într-o stare naturală neafectată. Iar 85% dintre pădurile protejate se află, din nefericire, într-o stare de conservare precară. Nu putem ignora impactul schimbărilor climatice asupra pădurilor şi viceversa. Trăim un context complicat, negocieri intense cu viitoarea agendă europeană şi cu bugetul uniunii.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ