29 aprilie 2025 - Alegeri Prezidențiale 2025

Trump celebreaza astazi primele 100 de zile din al doilea mandat. Ambasada SUA la Bucuresti transmite mesaje înaintea alegerilor prezidentiale

Autor: Sorina Matei

Donald Trump celebrează astăzi primele 100 de zile în cel de-al doilea mandat pe care l-a primit de la poporul american. 100 de zile de reforme zgomotoase și de America First, consideră susținătorii MAGA. 100 de zile de haos și de crize provocate, cred opozanții săi. Bilanțul lui Trump e pozitiv sau negativ – după[...]

  • Trump a semnat în 100 de zile peste 200 de ordine executive.
  • WSJ: Șocul tarifar declanșat i-ar putea distruge mandatul.
  • UE se teme că Trump s-ar putea retrage din negocierile pe Ucraina.

Donald Trump celebrează astăzi primele 100 de zile în cel de-al doilea mandat pe care l-a primit de la poporul american. 100 de zile de reforme zgomotoase și de America First, consideră susținătorii MAGA. 100 de zile de haos și de crize provocate, cred opozanții săi.

Bilanțul lui Trump e pozitiv sau negativ – după primele 100 de zile?

Presa americană a făcut un bilanț și în ceea ce privește reflectarea de către presă a activităților lui Donald Trump. Donald Trump a avut în presă o acoperire negativă de 92%. Asta înseamnă că, în general, mediei democrate nu i-a plăcut ce a făcut Donald Trump în primele 100 de zile, dar cu toate acestea o parte din publicul american este mulțumit, cei care l-au votat și o parte din publicul american este nemulțumit.

Marele noroc al lui Donald Trump este că nu are opoziție în Statele Unite, pentru că Partidul Democrat nu are leadership, este praf ca mesaj politic și nu are nici pârghii instituționale. Donald Trump când a câștigat, a câștigat tot. A câștigat Congresul, Curtea Supremă de Justiție, practic, conduce America și așa cum declara ieri, conduce și lumea.

Sunt mai multe măsuri pe care le va prezenta în această seară la un meeting din Michigan. În general, Președinții american la primele 100 de zile își fac un bilanț. Sunt 213 ordine executive semnate în aceste 100 de zile de Donald Trump, ceea ce înseamnă că Președintele american n-a mai avut răbdare și a trecut peste Congresul american, astfel încât măsurile și promisiunile din campanie să fie cu adevărat puse în aplicare.

Președintele SUA a mai creat DOGE. 162 de miliarde de dolari a strâns această agenție pentru eficiența cheltuielor guvernamentale din administrația americană. Un alt lucru îl reprezintă oprirea finanțării USAID, ceea ce a considerat Donald Trump și administrația sa că reprezintă o cheltuială nejustificată a banului public. A desființat DEI, ideologia woke și progresistă care intrase inclusiv în școlile americane și provocase foarte mult haos în foarte multe state.

Este un bilanț fantastic al lui Donald Trump pe imigrație și asta pentru că a fost prima promisiune și cea mai puternică din mandat. Democrații nu au făcut acest lucru, motiv pentru care această luptă se duce cu anumiți judecători afiliați Partidului Democrat care încearcă să-l oprească pe Donald Trump să nu deporteze imigranții ilegali.

La nivel extern, Trump a implementat acest război tarifar. Financial Times, Wall Street Journal spun că Donald Trump a greșit aici pentru că a declanșat acest haos economic la nivel internațional. Războiul tarifar a afectat foarte multe țări și, în special, state importante precum China. Trump a resetat relațiile cu Federația Rusă, ceea ce a promis în timpul campaniei electorale, a resetat comerțul cu China, a domolit situația din Orientul Mijlociu. Donald Trump a moștenit războiul din Gaza și a reușit să-l domolească pe Benjamin Netanyahu pe care nu reușea să-l domolească nimeni.

Cum a gestionat Președintele SUA războiul Rusiei în Ucraina?

Colții lui s-au oprit în Ucraina, ceea ce este marea problemă pentru că Donald Trump a promis că în aceste 100 de zile va rezolva problema ucraineană. A avut discuția la Casa Albă în care l-a dat afară pe Zelenski, s-au întâlnit acum la moartea Papei, dar situația din Ucraina este destul de complicată. Financial Times a dezvăluit că oficiali europeni și ucrainieni se tem că Donald Trump ar putea să abandoneze în această săptămână subiectul Ucraina pentru că nu reușește să aducă ambele părți la masă. Financial Times îl citează pe Marco Rubio, șeful diplomației americane, care spune că această săptămână va fi una cu adevărat importantă în care „va trebui să decidem dacă este o acțiune în care vrem să continuăm, în care vrem să fim cu adevărat implicați”.

În paralel, ziariștii britanici spun că Zelenski crede că Trump va folosi un pretext pentru a se retrage din aceste negocieri și Kievul, în paralel, acționează pe cont propriu prin creșterea producției interne de arme și intensificarea relațiilor cu partenerii europeni care ar putea să-l ajute pe Zelenski.

Negociatorul și mediatorul este Donald Trump, care din primul mandat nu prea îl înghite pe Zelenski, având în vedere relațiile lor personale. Un lider al guvernului din Ucraina, citat de Financial Times, spune: „cel mai rău lucru care se poate întâmpla în relațiile dintre SUA și Ucraina este atunci când Donald Trump își va pierde orice interes față de Ucraina pentru că ceea ce ar putea fi perceput de Putin ca o permisiune tacită din partea SUA este de a escalada războiul”. Datele de pe teren arată că rușii avansează destul de rapid și serios în Ucraina.

România e în campanie electorală iar ambasada SUA la București transmite diferite mesaje

România are alegerile prezidențiale după alte alegeri prezidențiale anulate, lucru care ne-a pus într-o situație destul de complicată cu partenerul nostru strategic, Statele Unite. De două zile, Ambasada Statelor Unite de la București dă o serie de mesaje, mai mult pentru clasa politică, nu neapărat pentru electoratul din România.

Acum câteva zile l-a citat pe Marco Rubio, vorbind despre libertatea de exprimare și democrație, valorile care unesc Statele Unite de aliații săi europeni. Astăzi, Ambasada Statelor Unite la București a spus că „un mandat democratic nu poate fi obținut decât prin cenzurarea adversarilor sau prin ignorarea electoratului, mai ales când în joc sunt întrebări esențiale precum cine are dreptul să facă parte din societatea noastră”.

Ambasada americană transmite mesajul Departamentului de Stat american, mesajul administrației Trump, vorbind de cenzurarea adversarilor. La București, pe 6 decembrie, s-au anulat 10 milioane de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin. Se știe foarte bine tot ceea ce s-a întâmplat pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni în legătură cu o serie de poziționări ale unor jurnaliști, analiști, comentatori în legătură cu evenimentele de la București.

Ceea ce spun americanii este că ne urmăresc și urmează să vedem după primul și al doilea tur de scrutin dacă cumva Statele Unite vor recunoaște rezultatul alegerilor reluate sau dacă nu. Dacă nu, România are foarte multe probleme din punct de vedere democratic, nu numai cu partenerii europeni, ci în principal cu partenerul strategic american.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ

( - )
( - )
( - )
( - )
( - )
( - )
( - )
( - )
( - )
( - )