7 mai 2025 - Marcel Ciolacu

Ministrul Catalin Predoiu a fost desemnat premier interimar dupa demisia lui Marcel Ciolacu. Interimatul nu poate dura mai mult de 45 de zile

Autor: Iulian Anghel

Demisia premierului antrenează demisia întregului guvern – aşa a fost scrisă Constituţia noastră. Aşadar, guvernul a căzut, nu prin decizia Parlamentului, ci prin voinţa electoratului. Este o criză?

Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, l-a desemnat ca premier interimar pe ministrul Cătălin Predoiu care este preşedinte interimar al PNLAlegerile din 18 mai sunt esenţiale ca să mai scăpăm de „interimari“Premierul interimar trebuie să formeze guvernul viitor care şi el este interimar după demisia premierului Marcel Ciolacu.

Demisia premierului antrenează demisia întregului guvern – aşa a fost scrisă Constituţia noastră. Aşadar, guvernul a căzut, nu prin decizia Parlamentului, ci prin voinţa electoratului. Este o criză?

Este greu să spunem că asistăm la o criză politică majoră. Am văzut altele şi mai grave – de pildă plecarea PD de la guvernare, în anii ’90.

Este o criză, dar Parlamentul este la locul lui, iar partidele proeuropene au majoritatea în acest parlament. Este surprinzător scorul obţinut de George Simion, 41% din voturi, dar vorbim de 41% din voturile exprimate, în condiţiile în care la vot au venit doar jumătate din cei cu drept de vot. Simion şi-a mobilizat mai bine electoratul, în vreme ce ceilalţi, fragmentaţi, au stat acasă. De aici scorul înregistrat în acest prim tur al alegerilor prezidenţiale (alegeri cu repetiţie). Şi, încă de mirare în aceste alegeri, este eşecul lui Crin Antonescu.

Antonescu a fost susţinut de PSD, PNL şi UDMR, care deţin majoritatea parlamentară, acum ruptă după demisia lui Marcel Ciolacu. Un independent – Nicuşor Dan, primarul Bucureştilor – a intrat în turul al doilea, dar la o diferenţă enormă de primul clasat: 41% faţă de 21%. Pare o diferenţă de nesurmontat. Klaus Iohannis l-a învins pe Victor Ponta, acum zece ani, în turul al doilea al prezidenţialelor, după ce, în primul tur, Ponta avea un avans de 10%. Acum diferenţa este de 20%. Fostul preşedinte, Traian Băsescu, crede însă că, diferenţa nu este de nesurmontat, dacă va fi mobilizare bună a electoratului proeuropean. Şi dă exemplul competiţiilor sale pentru Primăria Capitalei, când a câştigat, în vreme nimeni nu-i dădea nicio şansă.

Sondajele arată că între 70 şi 80% dintre români susţin apartenenţa României la Uniunea Europeană. Aşadar, dacă acest electorat s-ar mobiliza, spune Băsescu, Nicuşor Dan are şanse să câştige.

Toată lumea este „interimară”

Ciudăţenia acestui scrutin este că toţi decidenţii sunt „interimari”. preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, este „interimar” ca preşedinte al republicii – este o prerogativă pe i-a fost atribuită prin legea constituţională. Ilie Bolojan l-a desemnat ca premier „interimar” pe Cătălin Predoiu (PNL), azi ministru al internelor. El va trebui să formeze noul guvern, după demisia lui Marcel Ciolacu. Predoiu este şef al PNL, dar „interimar”. Aşa că, alegerile de peste două săptămâni, vor aduce la putere pe cineva „plin”, nu „intermediar”.

Acest preşedinte trebuie să desemneze un premier care, la rându-i, trebuie să-şi alcătuiască un guvern şi un program de guvernare. Preşedintele doar propune, Parlamentul decide. După plecarea lui Marcel Ciolacu – el a plecat din fruntea guvernului, nu din cea a PSD – majoritatea ştiută (PSD, PNL, UDMR) din Parlament, rămâne. George Simion spune că-l va pune pe Călin Georgescu premier, dacă el va câştiga prezidenţialele. El poate propune, dar nu poate decide. Cel care decide este Parlamentul. În Parlament sunt mulţi extremişti, surprinzător de mulţi. Dar nu există o majoritate care să decidă guvernul.

Nicuşor Dan spune că va colabora cu toate partidele, dacă va fi ales preşedinte. Dar, dacă colaborezi cu toţi, ţi se face negru în faţa ochilor de la atâta colaborare.


Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. (Articolul 80 – Constituţia României)


CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ