11 iunie 2024 - Alegeri Locale

Alegeri locale 2024. Bucureşti. Politicienii „mărunţi“ de azi, liderii de mâine: câteva figuri politice care au obţinut majorităţi covârşitoare

Autor: Iulian Anghel

Alegerile de duminică au adus în prim-plan oameni care au obţinut rezultate impresionante, depăşind cu mult pragul de 50% din voturi. Cum alegerile locale se desfăşoară într-un singur tur (un lucru care nu face bine acurateţei deciziilor alegătorilor), este extrem de greu să atingi pragul de 50%, dată fiind fragmentarea opţiunilor de vot.

Alegerile locale din 2024 au evidenţiat câţiva lideri cu un sprijin popular masiv, sugerând, în parte, o reconfigurare semnificativă a clasei politice româneşti l Ciprian Ciucu a câştigat un nou mandat de primar al Sectorului 6, cu 72,8% dintre voturile alegătorilorElena Lasconi a obţinut un nou mandat de primar al oraşului Câmpulung Muscel, cu 71% dintre voturiDominic Fritz a câştigat un nou mandat la Primăria Municipiului Timişoara la un milimetru de 50%, iar traseul lui politic l-ar putea conduce spre o nouă poziţie, cea de preşedinte al USR, pe care nici Lasconi nu ar refuza-oNicu Ştefănuţă a candidat la alegerile europarlamentare pe barba lui, fără sprijinul vreunui partid, şi va fi, probabil, singurul independent din Parlamentul European în viitoarea legislatură.

Alegerile de duminică au adus în prim-plan oameni care au obţinut rezultate impresionante, depăşind cu mult pragul de 50% din voturi. Cum alegerile locale se desfăşoară într-un singur tur (un lucru care nu face bine acurateţei deciziilor alegătorilor), este extrem de greu să atingi pragul de 50%, dată fiind fragmentarea opţiunilor de vot.

Vedeta acestor alegeri este Nicuşor Dan. Nu are 50%, dar în alegerile în două tururi, ar fi obţinut probabil între 60 şi 70%. Când, în primul tur, obţii 48% din voturi, iar contracandidatul tău este cu 25 de procente în urmă, nu mai încape îndoială în privinţa câştigătorului.

Există însă vedete mai mici care au îndreptăţirea de nu a mai fi vedete mici.

Ciprian Ciucu (46 de ani), primarul sectorului 6 din Bucureşti (PNL), a câştigat un nou mandat cu un uluitor scor de 72,8% din voturi. A fost sprijinit politic de PSD-PNL, dar acest sprijin a fost formal mai degrabă, pentru că alianţa social- liberală a obţinut un scor politic, în Bucureşti, la nici jumătate din scorul lui Ciucu. Ciucu a vrut să candideze la Primăria Generală, dar partidul a spus „nu“. Candidatul PNL la Primăria Generală Sebastian Burduja, şeful filialei PNL Bucureşti, a obţinut sub 10% din voturi, un rezultat dezastruos într-un oraş cosmopolit, tolerant în judecată, cu o medie a veniturilor cu mult peste media pe economie. Ciucu este îndeptăţit acum să pretindă şefia PNL Bucureşti şi candidatura pentru primăria generală la viitoarele alegeri.

Elena Lasconi (52 de ani), această prezenţă exotică în peisajul politic (fost jurnalist de top al PROTV), a obţinut un nou mandat de primar al oraşului Câmpulung Muscel, cu 71% din voturi. Conduce un oraş mic (30.000 de locuitori), dar care este al doilea ca mărime după reşedinţa judeţului Argeş, Piteşti. Cu luni în urmă, a fost pe primul loc pe lista pentru europarla­mentare a USR. Dar a fost exclusă de pe această listă după ce a spus public că a votat „da“ la „referen­dumul pentru familie“ iniţiat de Liviu Dragnea care restrângea terbil dreptul femeilor de a face ce cred de cuviinţă cu trupul lor. Însă, fără sprijin politic, deşi este membru al unui partid politic (USR) Lasconi a câştigat cu un scor uluitor în micul ei oraş şi o îndreptăţeşte să primească mai mult, chiar preşedinţia partidului din care face parte. Lasconi spune însă că să conduci un partid este un job full-time şi că se mai gândeşte dacă şi-ar putea asuma aşa ceva.

Dominic Fritz (40 de ani) a câştigat un nou mandat la Primăria Municipiului Timişoara după ce a reuşit să adune, în urma scrutinului electoral de duminică, 49,7% dintre voturile alegătorilor. Este un scor foarte mare, cu 13 puncte procentuale peste urmatorul candidat, Nicolae Robu, susţinut de PSD-PNL. Aşa că şi el este îndreptăţit să aspire la şefia USR, unde Cătălin Drulă a eşuat.

Mai este de notat performanţa lui Daniel Băluţă (PSD, 47 de ani) care a câştigat un nou mandat de primar al sectorului 4, cu 61% din voturi, la distanţă uriaşă de ceilalţi competitori.

Toţi aceşti oameni au scoruri cu mult peste partidele care i-au sprijinit. Ceea ce înseamnă că au sprijinul comunităţii, nu al partidului. Şi, dacă tind şi mai sus, au îndreptăţirea să o facă.

Şi un punct de culoare: Nicu Ştefănuţă (42 de ani) a câştigat, ca independent, fotoliul de parlamentar european. Ştefănuţă este un „verde“, fost userist, acum afiliat familiei „verzilor“, care i-au aplaudat performanţa. Va fi probabil singurul independent care intră în Parlamentul European în viitoare legislatură. Cum a făcut-o? Întrebaţi la TikTok şi Instagram şi veţi înţelege cum se schimbă lumea.

Ciprian Ciucu a obţinut 72,83% dintre voturile alegătorilor din sectorul 6 al Capitalei

Elena Lasconi a obţinut un nou mandat de primar al oraşului Câmpulung Muscel, cu 71% dintre voturi.

Daniel Băluţă a câştigat un nou mandat de primar al Sectorului 4, cu 60,8% dintre voturi.

Dominic Fritz a câştigat primăria municipiului Timişoara, cu 49,7% dintre voturi. Un nou punct în traiectoria sa politică ar urma să fie cel de preşedinte al USR, după demisia lui Cătălin Drulă.

Nicu Ştefănuţă a obţinut un nou mandat în Parlamentul European. El devine, astfel, primul europarlamentar independent din 2014 încoace.