30 iunie 2025 - Consiliu Local

Este copilul tau în siguranta pe Social Media? Andreea Raduta, consilier parental: „Mai important decât sa-i ferim, este sa-i învatam cum sa navigheze constient”

Autor: Ioana Alexandru

Cât de safe este copilul tău în mediul online? Și cât de mult te informează cu privire la asta? Un sondaj derulat de către Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, arată că 1 din 4 copii nu discută despre probleme pe care le întâmpină în social media. De ce? Rușinea,[...]

  • Sondajul este derulat de către Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române.
  • Cele mai des întâlnire situații reprezintă avansurile cu caracter sexual sau bullying-ul.
  • 25% dintre copii aleg să nu discute cu nimeni despre probleme întâmpinate în social media.
  • Tinerii nu vorbesc despre probleme din online din cauza rușinii.
  • Internetul este folosit în principat pentru comunicare, divertisment și informare.
  • 9 din 10 copii afirmă că sunt bine informați despre riscurile din online și știu cum să se protejeze.
  • O treime dintre respondenți consideră că este important ca postările lor să primească aprecieri.

Cât de safe este copilul tău în mediul online? Și cât de mult te informează cu privire la asta? Un sondaj derulat de către Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, arată că 1 din 4 copii nu discută despre probleme pe care le întâmpină în social media. De ce? Rușinea, teama, sau frica că acestea reprezintă probleme minore.

Cum ne putem da seama de faptul că tânărul se confruntă cu o situație?

Andreea Răduță, consilier parental: Să știți că mulți părinți mă întreabă dacă internetul este o mecanizare sau un instrument util pentru copii. Adevărul este că, pentru copiii de azi, viața offline și cea online sunt profund interconectate. De aceea, mai important decât să-i ferim, este să-i învățăm cum să navigheze conștient și în siguranță.

Aici aș menționa că ar trebui să respectăm vârsta minimă atunci când vine vorba de crearea de conturi și că societatea ar fi bine să ceară celor care reglementează reguli mai stricte. Cei chestionați invocă rușinea ca motiv pentru care nu doresc să vorbească despre astfel de situații”.

De ce evită totuși să vorbească despre astfel de probleme?

Andreea Răduță, consilier parental: Probabil că nu se simt în siguranță. Un părinte sau un educator trebuie să creeze un spațiu de siguranță emoțională.

Copiii au nevoie să știe că pot vorbi fără să fie certați, rușinați sau pedepsiți. Un copil care nu se simte ascultat se va închide exact când are mai multă nevoie de sprijin. În plus, nu este suficient să vorbim o singură dată despre pericolele online.

E nevoie de dialog deschis, constant, adaptat vârstei. Copiii nu au nevoie doar de filtre pe internet, ci de filtre interioare, discernământ, încredere în sine, capacitatea de a spune „nu”. Nu putem schimba lumea digitală peste noapte, dar putem crește copii care navighează online cu capul pe umeri și cu inima protejată. Și asta începe cu noi, părinții, profesorii, adulții, prezenți și informați”.