Opinie Cristian Bichi, consilier guvernator BNR: Proiectul euro digital se află doar în faza grupelor, finala se va juca spre sfârşitul anului 2025
Autor: Cristian BichiÎn luna iunie a.c., BCE a publicat primul său raport de progres privind faza de pregătire a euro digital, ce prezintă evoluţii legate de proiectarea unor aspecte cheie ale respectivei monede şi următorii paşi ai proiectului. Conţinutul acestui document oferă argumente la zi pentru demontarea unor relatări eronate din spaţiul public în privinţa noii soluţii[...]
În luna iunie a.c., BCE a publicat primul său raport de progres privind faza de pregătire a euro digital, ce prezintă evoluţii legate de proiectarea unor aspecte cheie ale respectivei monede şi următorii paşi ai proiectului. Conţinutul acestui document oferă argumente la zi pentru demontarea unor relatări eronate din spaţiul public în privinţa noii soluţii de plată digitală.
Cu câteva zile în urmă, un post de televiziune dădea de înţeles că Banca Centrală Europeană (BCE) a adoptat deja o monedă digitală de bancă centrală (altfel spus euro digital) şi că de acum încolo toate tranzacţiile vor trebui făcute cu aceasta. Mai mult, participanţii la emisiune au susţinut că BCE a dat un semnal clar ţărilor din Uniunea Europeană în privinţa “stopării cash-ului” şi că evoluţiile în cauză vor duce la un control evident al societăţii asupra tuturor sumelor din conturile bancare, toata lumea trebuind să raporteze ce sume au intrat în cont, cât a cheltuit şi pe ce a cheltuit. Niciuna din aceste afirmaţii nu are susţinere în evidenţa faptică: (1) BCE nu a adoptat încă euro digital; (2) BCE nu îndeamnă la eliminarea plăţilor cu numerar (cash), din contră instituţia se pronunţă pentru coexistenţa numerarului cu euro digital; (3) BCE depune eforturi susţinute ca dreptul la viaţă privată al cetăţenilor utilizatori ai euro digital să fie protejat. Că aşa stau lucrurile şi nu altfel este confirmat de recentul raport de progres al BCE privind euro digital, după cum vom vedea în continuare.
Calendarul proiectului euro digital
Proiectul euro digital fost lansat de către Eurosistem (BCE şi băncile centrale naţionale din zona euro) în octombrie 2021 şi a debutat cu ofază de investigaţie,în cadrul căreia au fost analizate posibilele caracteristici de proiectare ale noii monede digitale şi mecanismele sale de distribuţie. În iunie 2023, Comisia Europeană a emis o propunere legislativă privind stabilirea unui euro digital. În octombrie 2023, Consiliul Guvernatorilor BCE a apreciat că proiectul supus analizei este fezabil şi a decis intrarea acestuia înfaza de pregătire. Obiectivul acestei etape, care va dura până la 31 octombrie 2025, este de a crea condiţiile necesare unei emiteri potenţiale a euro digital. După cum se specifică in raportul de progres, cea de a doua fază va include finalizarea setului unic de reguli (“rulebook”) privind derularea plăţilor cu euro digital şi selectarea furnizorilor care vor asigura platforma şi infrastructura necesare pentru noua monedă. De asemenea, Eurosistemul va face teste suplimentare şi se va implica mai puternic în apecte tehnice privind euro digital, cum ar fi plăţile off-line şi un plan de implementare (“roll-out plan”). Activităţile tehnice ale Eurosistemului vor fi conduse în paralel cu procesul legislativ de adoptare a reglementării privind euro digital. Legiuitorii europeni (Consiliul UE şi Parlamentul European) vor putea ajusta textul legislativ în funcţie de progresele tehnice înregistrate de Eurosistem, după cum şi acesta din urmă va modifica standardele tehnice pentru a corespunde unor eventuale amendamente legislative.Spre sfârşitul anului 2025, Eurosistemul va decide dacă va emite sau nu euro digital, dar nu va face aceasta decât dacă procesul legislativ a fost finalizat.Prin urmare, cei care afirmă că BCE a adoptat deja o monedă de tip CBDC sunt ori prost informaţi, ori urmăresc alte scopuri.