Dragoş Damian, CEO Terapia şi consilier onorific al premierului Ilie Bolojan: Aţi auzit de Mihai Voicu din Bucureşti? De Roland Petrean din Zalau? De Mircea Rebengiuc, tot din capitala, aţi auzit? Dar de Lucas Rusu, de Razvan Pârvu, de Iustin Larion şi de Iustin-Nicolas Cazacu – de ei aţi auzit?
Autor: Dragos DamianNu aţi auzit. Pentru ca staţi toata ziua lipiţi de televizor ca să aflaţi ce mai e nou cu TVA-ul, e mare, e mic, cum e?
Nu aţi auzit. Pentru ca staţi toata ziua lipiţi de televizor ca să aflaţi ce mai e nou cu TVA-ul, e mare, e mic, cum e?
Uitaţi o clipa de TVA, fiţi atenţi vă rog la două ştiri, una de pewww.monitorulcj.ro şi una de pe www.zf.ro, le redau întocmai.
Prima ştire.
”România confirmă încă o dată excelenţa în informatică! La cea de-a 32-a ediţie aOlimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), echipa naţională a obţinut un rezultat excepţional:zece medalii–trei de aur, cinci de argint şi două de bronz.
Evenimentul, găzduit simbolic înCluj-Napoca, oraşul care a organizat şi prima ediţie în 1994, a reunit peste 60 de concurenţi din 15 ţări. În faţa unei competiţii acerbe, elevii români au demonstrat nu doar cunoştinţe de elită, ci şi o pregătire riguroasă care îi plasează în topul mondial al informaticii preuniversitare.
Medaliaţi cu aur:
– Mihai Valeriu Voicu– Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti
-Roland Petrean– Colegiul Naţional „Silvania”, Zalău
– Mircea Maxim Rebengiuc– Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti
Medaliaţi cu argint:
– Rareş Andrei Neculau– Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Galaţi
– Luca Mihai Ilie– Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti
– Rareş Felix Tudose– Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti
– Iulian George Arsenoiu– Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale”, Ploieşti
– Andrei Paul Iorgulescu– Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti
Medaliaţi cu bronz:
– Luca Valentin Mureşan– Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti
– Tudor Ştefan Muşat– Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti.”
Şi, a doua ştire.
”România este Campioană Europeană la şah la categoria sub 12 ani (EYTCC) după ce lotul naţional a câştigat aurul în Slovenia.
Din lotul României au făcut parteLucas Rusu, Răzvan-George Pârvu, Iustin Larion şi Iustin-Nicolas
Cazacu. Echipa condusă dePetre Nad a obţinut 5 victorii şi o remiză în cele 7 runde şi a devansat Turcia şi Germania
16 ţări au participat la această categorie la Open, unde şi în competiţia fetelor lotul României a obţinut locul 4, cu Maria Anistoroaei şi Anne-Sophie Constantin-Ciuntu în echipă”.
Generaţia Alpha este generaţia născută între 2010 şi 2024, generaţia mileniului doi, generaţia complet tehnologizată şi digitalizată – sunt porecliţi digitalii nativi – şi, la nivel mondial, reprezintă cea mai numeroasă cohortă demografică, numără peste 2 miliarde de membrii – generaţia Alpha este în România cea mai restrânsă cohortă demografică, dar asta este alta poveste.
Toţi copiii de mai sus care ne fac mândrii când se pozează înfăşuraţi în Tricolor, campioni la informatică, campioni la şah, fac parte din generaţia Alpha, generaţia despre care se vorbeşte prea puţin, generaţia pentru care noi, Decreţeii, Milenialii şi Zoomerii, facem prea puţine, generaţia în care ne punem speranţe pentru România de după 2050.
Spre ruşinea mea şi, probabil, a multor clujeni, nu am ştiut ca CEOI s-a ţinut la Cluj-Napoca. Apropo, voi aţi ştiut de CEOI din Cluj-Napoca din 7-12 iulie sau de EYTCC din Terme Catez din 4-12 iulie, aţi ştiut că juniorii noştri au câştigat atâtea medalii, aţi sponsorizat echipa de informatică sau echipa de şah? Câţi dintre voi sponsorizează constant o scoală, un liceu, o alta formă de învăţământ? Câţi sponsorizează sporturi care nu aduc bani din ”drepturi de televizare” sau din ”drepturi de publicitate”?
Generaţia Alpha este în grija noastră a tuturor, a Decreţeilor, a Milenialilor, a Zoomerilor, nu numai a părinţilor şi bunicilor lor, sau numai în grija educatorilor lor, sau numai în grija lui Ilie Bolojan sau a lui Daniel David.
Să ne mai gândim la asta. Să ne gândim la România din 2050.