24 iunie 2025 - Președinte CJ

Ce spune Horia Gusta, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, despre propunerea guvernului Bolojan de impozitare a tranzacţiilor bursiere cu 10%: Este obligatoriu sa se calculeze cu mare atenţie impactul unor modificari ale sistemului de impozitare şi nu doar a cuantumului impozitelor

Autor: Liviu Popescu

Una din măsurile pe care noul guvern condus de liberalul Ilie Bolojan ar vrea să le aplice este impozitarea tranzacţiilor bursiere cu 10%, aşa cum la Bursa de Valori Bucureşti a fost până în 2023. Măsura a născut o serie de reacţii în mediul de business, brokerii şi analiştii evaluând impactul pe care l-ar avea[...]

Una din măsurile pe care noul guvern condus de liberalul Ilie Bolojan ar vrea să le aplice este impozitarea tranzacţiilor bursiere cu 10%, aşa cum la Bursa de Valori Bucureşti a fost până în 2023.

Măsura a născut o serie de reacţii în mediul de business, brokerii şi analiştii evaluând impactul pe care l-ar avea această decizie.

Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, a declarat pentru ZF că este obligatoriu să se cântărească bine şi să se calculeze cu mare atenţie impactul unor modificări ale sistemului de impozitare şi nu doar a cuantumului impozitelor.

”Înţelegem contextul în care ne aflăm. Am aprecia că este obligatoriu să se cântărească bine şi să se calculeze cu mare atenţie impactul unor modificări ale sistemului de impozitare şi nu doar a cuantumului impozitelor”.

În piaţa de capital, unde discutăm de resursele a peste un milion de oameni (din zona fondurilor de investiţii şi a investitorilor la bursă) trebuie să luăm în calcul un cumul de factori pe care îi voi enumera în cele ce urmează atunci când se doreşte o modificare, a adăugat Horia Gustă:

a) reţinerea la sursă a impozitului a dus la creşterea numărului de investitori în fonduri de investiţii cu peste 400.000 de persoane în 2 ani şi 4 luni (de la 01.01.2023 până la finalul lunii aprilie 2025) şi la o colectare foarte eficientă din partea statului a impozitelor,

b) activele aflate în administrare au crescut cu 10 mld lei în 2 ani şi 4 luni (de la 01.01.2023 până la finalul lunii aprilie 2025),

c) o schimbare anunţată de creştere a impozitării într-un timp foarte scurt va avea ca şi consecinţă vânzări masive pentru acţiunile deţinute în vederea accesării sistemului de impozitare actual, dar şi răscumpărări majore din fondurile de investiţii.

Potrivit preşedintelui AAF, o altă consecinţă este aceea a afectării încrederii în sistemul financiar din România, în condiţiile în care o măsură intrată în vigoare de la 01.01.2023, care a produs rezultate extrem de bune, nu poate fi înlocuită peste noapte.

”În concluzie, solicităm un dialog pentru a pune pe masă toate argumentele necesare a fi avute în vedere pentru majorarea impozitului pe zona fondurilor de investiţii din România”.

Vedeţi aici reacţiile altor brokeri despre decizia guvernului

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ