Conferinţa de presa de urgenţa a premierului Ilie Bolojan. Guvernul prezinta urmatoarele pachete de masuri fiscale care vor fi adoptate, începând cu finalul lunii iulie. ”Este nevoie de reducerea pierderilor sau închiderea societaţilor de stat care acumuleaza pierderi mai mulţi ani de zile consecutiv”
Autor: Valeriu DanilaPremierul Ilie Bolojan susţine de urgenţă la Guvern o conferinţă de presă, în care prezintă ce s-a întâmplat după primul pachet de măsuri fiscale, precum şi următoarele pachete – 2 şi 3. Vedeţi mai jos ce a declarat premierul: ► Săptămâna aceasta am prezentat în Parlament pachetul fiscal-bugetar, este primul pachet care are două direcţii[...]
Premierul Ilie Bolojan susţine de urgenţă la Guvern o conferinţă de presă, în care prezintă ce s-a întâmplat după primul pachet de măsuri fiscale, precum şi următoarele pachete – 2 şi 3.
Vedeţi mai jos ce a declarat premierul:
► Săptămâna aceasta am prezentat în Parlament pachetul fiscal-bugetar, este primul pachet care are două direcţii importante în creşterea veniturilor şi plafonarea cheltuielilor şi scăderea lor. Aceste măsuri s-au referit exclusiv la componente structurale astfel încât să putem testa reacţiile Ecofin cât şi ale pieţelor.
►Avem o reacţie pozitivă. Aţi văzut poziţia comisarului pe probleme economice. Am lansat o emisiune de bonduri pentru a ne împrumuta şi am văzut o perspectivă îmbunătăţită pe care au avut-o pieţele.
► Toate titlurile puse în vânzare au fost subscrise. Ne-am împrumutat la dobânzi mai mici pentru că marja de risc pentru România este mai scăzută.
► Economii de peste 200 milioane de euro în dobânzi, pe care ţara noastră le va economisii în următorii 14 ani doar la contractarea acestui pachet.
► Agenţiile au văzut acest prim pachet ca un prim pas important, dar îmbunătăţirea situaţiei bugetare a României va depinde de modul în care vor fi adoptate şi vor puse în practică măsurile necesare.
► Dacă nu ve vom controla cheltuilile şi ne ne vom încasa veniturile, probabilitatea să revenim într-o situaţie complicată este destul de mare, iar măsurile care vor fi luate vor fi dureroase.
► Pentru a menţine acest trend avem nevoie de stabilitate politică şi avem nevoie de punerea în practică a următoarelor pachete de măsuri.
► La finalul lunii iulie le vom puta adopta şi vom trece la aplicare lor.
► Un pachet important ţine de reforma societăţilor comerciale în care acţionar majoritar este statul.
►Transparenţa gestionării tuturor companiilor de stat. De săptămâna viitoare publicăm toate datele ce ţin de conducere şi de indicatori.
►Vom iniţia modificarea indicatorilor de performanţă. Acest lucru este foarte important pentru că toate conducerile funcţionează pe baza unor contracte de management. Unii s-au instalat pe ani de zile pe baza unor indicatori de performanţă care sunt formali, care nu înseamnă indicatori specifici care ţin de industria respectivă.
►Indicatorii financiari sunt reduşi la un nivel cât mai mic posibil, iar cei specifici la fel. De exemplu, nu există indicatori care să arate cât se poate de clar că la o societate care are subvenţii de mld. de lei există un plan de reducere.
►Modificăm legislaţia propunând reducerea numărului de membrii în structurile de conducere şi plafonarea indemnizaţiilor la valori rezonabile.
►S-au instalat pe poziţii la salariile pentru care au acceptat să concureze după care au constat că pot avea 3 salarii medii pe ramură şi încă 3 salarii relative, deci încă 6 salarii, fără se schimbe nimic în activitatea societăţii nici în rezultate. S-a abuzat de aceste prevederi, forme fără fond.
►Este nevoie să creştem indicatorii acestor companii, reducerea subvenţiilor acordate de stat, stabilitatea şi calcularea în mod corect a numărului de angajaţi, profiturile suplimentare să revină statului.
►Sunt companii unde profiturile sunt foarte mari, în sectoare monopoliste, unde orice ar fi companie face profit.
►Este nevoie de reducerea pierderilor sau închiderea societăţilor care acumulează pierderi mai mulţi ani de zile consecutiv.
►Numărul de societăţi care sunt gestionate de AMEPIP, care ar fi trebuit să vină cu indicatori foarte buni încât să nu mai fie o recompensă să fii director, va fi redus de la 1.400, nici nu pot gestiona atâtea. Trebuie redus numărul doar la cele relevante, care nu pot depăşi 200.
►Ne putem concentra acolo unde impactul este mare şi indicatorii trebuie să facă ca cei care sunt în conducere să se zbată astfel încât resursele ţării să fie bine administrate. Fiecare ban pe care îl pierdem zilnic printr-o proastă administrare înseamnă cumulat miliarde de euro pentru ţara noastră.