Cum a ajuns vecinul de la etajul trei sa concureze cu marile hoteluri? Apartamentele în regim hotelier au format o piaţa care a crescut sub radarul autoritaţilor, dar sunt surse clare de evaziune fiscala, arata programul guvernului Bolojan. Cum va face ANAF sa le impoziteze daca acum ia doar 2 mil. euro de la proprietari?
Autor: Miruna DiaconuÎn urmă cu câţiva ani, să îţi închiriezi apartamentul gol unor turişti era o formă nouă de a face câţiva bani în plus, nici nu se putea discuta despre o piaţă, ci doar de o nouă modalitate de a face turism.
♦În 2023, proprietarii apartamentelor care închiriază în scop turistic au plătit un impozit pe venit de doar 10,6 mil. lei (2 mil. euro), potrivit datelor ANAF♦Spre comparaţie, hotelurile au plătit un impozit pe profit de 87 mil. lei (17,5 mil. euro).♦Hotelul are nevoie de 14 avize pentru a funcţiona, apartamentul vecinului nu are nevoie de nimic♦Încasările din închirierea de apartamente pe termen scurt depăşesc 600 mil. euro anual.
În urmă cu câţiva ani, să îţi închiriezi apartamentul gol unor turişti era o formă nouă de a face câţiva bani în plus, nici nu se putea discuta despre o piaţă, ci doar de o nouă modalitate de a face turism. Astăzi, lucrurile stau total diferit, devenind o piaţă opacă care a crescut semnificativ pe sub radarul autorităţilor, care caută acum să acopere deficitele bugetare, iar una dintre sursele de evaziune sunt cazările de tip Airbnb.
„Taxarea închirierii proprietăţilor pe termen scurt” este una dintre măsurile propuse în programul de guvernare al lui Bolojan în vederea reducerii evaziunii fiscale.
Citește continuarea pe zfcorporate.ro