Formal, Bolojan va fi desemnat joi premier şi la începutul saptamânii viitoare trebuie sa obţina votul Parlamentului pentru guvern
Autor: Iulian AnghelPotrivit datelor de ultima oră, guvernul va avea 16 ministere. Portofoliile vor fi împărţite potrivit procentelor obţinute de partidele ce vor alcătui coaliţia, procente obţinute în alegerile de la finalul lui 2024. Este o coaliţie chiar mai eterogenă decât CDR (Convenţia Democrată Română) ajunsă la putere în 1996, în mandatul de preşedinte al lui Emil Constantinescu şi care nu a rezistat decât trei ani, cu certuri interminabile între partide.
♦Preşedintele Nicuşor Dan va prezida astăzi, la Palatul Cotroceni, o întâlnire a liderilor partidelor aşa-numite pro-Europa (PSD, PNL, USR şi UDMR), iar speranţa în spaţiul politic este ca, spre sfârşitul zilei, să avem un acord de guvernare şi mâine un program de guvernare şi un guvern.
Potrivit datelor de ultima oră, guvernul va avea 16 ministere. Portofoliile vor fi împărţite potrivit procentelor obţinute de partidele ce vor alcătui coaliţia, procente obţinute în alegerile de la finalul lui 2024. Este o coaliţie chiar mai eterogenă decât CDR (Convenţia Democrată Română) ajunsă la putere în 1996, în mandatul de preşedinte al lui Emil Constantinescu şi care nu a rezistat decât trei ani, cu certuri interminabile între partide.
În 2000, alegătorii au adus din nou la putere PSD, pe care l-au retrimis în opoziţie patru ani mai şi au înscăunat o altă coaliţie, PNL şi PD, care s-a frânt după doar doi ani. Este greu de guvernat în coaliţie, dar este o obligaţie să încerci. Această obligaţie îi revine preşedintelui Dan. Azi, el va evalua – este posibil să anunţe numele premierului desemnat care va veni în Parlament cu programul de guvernare şi cu numele miniştrilor săi, în termen de zece zile de la desemnare.
PSD a obţinut, în alegerile din decembrie trecut, 22,3% din voturi. PNL a obţinut 14,2% din voturi. USR a obţinut 12,3% din voturi iar UDMR 6,4% din voturi. Potrivit acestui rezultat electoral, PSD ar urma să primească şapte portofolii ministeriale, PNL patru portofolii, USR trei, iar UDMR două.
Potrivit agenţiei de presă Mediafax, partidele se bat pe portofoliile ministeriale. Din cele şapte portofolii, PSD îşi doreşte cu ardoare Transporturile şi Justiţia. Fiind cel mai mare partid din Parlament, a primit dreptul de a alege primele două ministere din cele 16. PNL îşi doreşte Finanţele şi Dezvoltarea, USR Ministerul Fondurilor Europene. UDMR doreşte Finanţele, pentru că titularul fotoliului de ministri este ocupat azi de Tánczos Barna. Iar UDMR ar vrea să continue cu el. Şi Ministerul Dezvoltării este în atenţia UDMR.
Potrivit Mediafax, preşedintele Nicuşor Dan ar urma să-l desemneze astăzi sau cel târziu mâine pe Ilie Bolojan (preşedintele Senatului, preşedinte interimar al PNL) prim-ministru.
Politic nu este încă clar care va fi durata mandatului său. PSD vrea „rotativa“, adică, după un an şi jumătate, liberalul Bolojan să se ridice de pe scaun şi să lase locul unui pesedist. Liberalii nu sunt de acord cu asta – ori un mandat întreg, ori deloc, spun ei.
Dacă politicienii îşi dispută funcţiile şi se înţeleg până la urmă cum au făcut-o atâţia ani, pe modelul cunoscut „corb la corb nu-şi scoate ochii“, mai greu va fi cu programul de guvernare. Pentru că viitorul premier va trebui să prezinte măsuri de austeritate în acel program – deficitul bugetar de 9,3% din PIB de anul trecut nu poate fi redus decât prin măsuri severe de tăiere a costurilor sau de majorare de taxe. Este nevoie de un program fiscal de reduceri de cheltuieli de 15 mld. lei şi un altul de creştere a veniturilor cu alte 15-20 mld. lei prin majorări de impozite şi taxe.Iar acest efort trebuie dublat anul viitor, până la 60 de miliarde de lei.
Aşa este angajamenul României în faţa UE.
Cu tăieri de cheltuieli este enorm de greu, ştim din criza din 2009-2010.
Până la finalul acestei luni, România trebuie să prezinte Comisiei Europene planul de reducere a deficitului. Dacă nu-l prezintă, Comisia ar putea reduce din fondurile nerambursabile acordate României. Cel mai simplu ar fi majorarea TVA – Kelemen Hunor, liderul UDMR, spune că susţine creşterea TVA de la 19 la 21%, plus eliminarea mai multor excepţii ca parte a pachetului fiscal.
Agenţiile americane de evaluare financiară sunt cu ochii pe România. În funcţie de măsurile fiscale ce vor fi adoptate, Fitch va decide, în august, dacă va păstra pentru România ratingul „recomandat investiţiilor“ sau o va trimite la „junk“. Celelalte agenţii de rating decid în septembrie.
Aceasta este povara ce va fi pusă pe umerii viitorului premier. Dacă va fi desemnat azi sau mâine, va avea la dispoziţie zece zile să vină în Parlament cu echipa şi cu programul de guvernare. Nu mai este mult, aşadar, pentru a şti ce taxe vor creşte.