Ilie Bolojan si Alexandru Rogobete anunta Reforma în Sistemul de Sanatate: „Avem fraude, cheltuieli umflate. Nu ne mai permitem. Masurile pot rezolva aceste probleme”
Autor: Maria SanduIlie Bolojan și Alexandru Rogobete țin o conferință de presă la Palatul Victoria în care anunță noile măsuri pentru Sănătate. Ilie Bolojan: Măsurile pe care le propun pot rezolva problemele din sistemul de Sănătate „Sistemul nostru de sănătate a acumulat probleme mari în ultimii ani și sunt 2 aspecte majore care îi afecteaza buna funcționare.[...]
- Bolojan: Avem fraude, cheltuieli umflate, tehnici care fac să crească cheltuielile fără să se regăsească în servicii
- Bolojan: Avem un supraconsum de medicamente și proceduri
- Rogobete: Eficientizarea sistemului nu înseamnă sub nicio formă că vom tăia bani de la pacienți
- Rogobete: Vom ajunge la desfacerea contractului de lucru pentru cei care nu își respectă programul
- Rogobete: Pacienții se vor putea trata atât la stat, cât și la privat, fără taxă suplimentară, fără coplată
Ilie Bolojan și Alexandru Rogobete țin o conferință de presă la Palatul Victoria în care anunță noile măsuri pentru Sănătate.
Ilie Bolojan: Măsurile pe care le propun pot rezolva problemele din sistemul de Sănătate
„Sistemul nostru de sănătate a acumulat probleme mari în ultimii ani și sunt 2 aspecte majore care îi afecteaza buna funcționare. Unul este creditarea accelerată a cheltuielilor. Un aspect important este creșeterea accelerată a cheltuielilor. Există o presiune puternică asupra bugetului pentru acoperirea cheltuielilo.
Anul acesta avem un buget de 76 miliarde de lei, din martie nu am mai avut bani, ne trebuie cel puțin 10 miliarde rectificare bugetară. Sumele nu se reflectă în percepția pacienților față de sistemul sanitar. Când cheltuielile de salarii depășesc 80-90%, banii care rămân pentru pacienți, aparatură, curățenie sunt foarte puțini. Aevm fraude, cheltuieli umflate, tehnici care fac să crească cheltuielile fără să se regăsească în servicii.
Avem o digitalizare întârziată, trebuie refăcute softurile.
Lipsesc criteriile de performanță în sistem, din punct de vedere al salarizării medicilor, medicii nu sunt încurajați să petreacă mai mult timp în spital, să facă mai multe operații
Avem șefi de secții care nu sunt numiți de directorii de spitale și nu au un raport clar al indicatorilor de performanță. Avem un supraconsum de medicamente și proceduri.
Medicamentele inovative ocupă un loc prea mare. Unde medicamentele scumpe pot fi înlocuite cu generice, trebuie să facem acest lucru
Avem o debalansare în sistem, pacienții ajung cu boli în stadiu avansat, pentru că prevenția este rară.
Aceste probleme pot fi atacate prin măsurile pe care le propun, și îl invit pe domnul Rogobete să le prezinte”.
Alexandru Rogobete: Această este o reformă de sistem
„Eficientizarea sistemului nu înseamnă sub nicio formă că vom tăia bani de la pacienți. Sistemul este reașezat pentru a corecta aspecte care nu funcționează. Nu ne mai permitem să facem reforme punctuale, să înlocuim paragrafe din legea 95. Îi rog public pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care știu și pot. Îmi este rușine în fața pacienților, care sunt trimiși să cumpere algocalmin, banalul paracetamol în multe spitale nu există. Aceasta este o reformă de sistem, în medicina românească există oameni excepționali. Această reformă este despre excepții, despre cei care pleacă la ora 11-12. Vom ajunge la desfacerea contractului de lucru pentru cei care nu își respectă programul.
Exitsă unități sanitare care au istoric un grad de ocupare care nu depășește 20-30%. Avem spitale cu mai mulți șefi de secție decât pacienți. Nu dăm pe nimeni afară, dar trebuie să găsim o varinață de a stimula medicii să dea o soluție. Trimiterea pacientului la spitalul județean sau universitar trebuie să înceteze rapid. Rata pacienților care trebuie tratați la spitalul la care se prezintă trebuie să fie mult mai mare.
Mediul privat își dorește un parteneriat corect cu Ministerul Sănătății și cu sistemul public. Pacienții se vor putea trata atât la stat, cât și la privat, fără taxă suplimentară, fără coplată”.