30 iunie 2025 - Președinte CJ

Începe austeritatea la stat: Guvernul Bolojan a reintrodus în şedinţa de Guvern plafonarea la 300 de lei a sporului pentru condiţii periculoase sau vatamatoare. Unii angajaţi din sectorul public ar putea pierde 800 de lei în fiecare luna

Autor: Valeriu Danila

Guvernul condus de Ilie Bolojan are astăzi o nouă şedinţă de guvern, iar pe ordinea de zi se află reducerea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 de lei pe lună brut, faţă de momentul actual când este de 15% din salariul de bază, sau maxim 1.500 de lei brut. Astfel, un angajat din[...]

Guvernul condus de Ilie Bolojan are astăzi o nouă şedinţă de guvern, iar pe ordinea de zi se află reducerea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 de lei pe lună brut, faţă de momentul actual când este de 15% din salariul de bază, sau maxim 1.500 de lei brut.

Astfel, un angajat din sectorul public care primeşte un astfel de spor de 1.500 de lei lunar se poate aştepta să câştige cu aproximativ 800 de lei mai puţin, după reţinerea contribuţiilor şi a impozitelor.

Joi, Executivul a prezentat ordonanţa de urgenţă, însă nu a adoptat-o atunci, fiind în primă lectură. Şedinţa decisivă pentru viitorul sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare se decide astăzi începând cu ora 16:00.

Primele măsuri de austeritate din Guvernul Bolojan: Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare va fi plafonat la 300 de lei, iar impactul estimat este de 1,35 miliarde de lei în 2025

Totodată, Guvernul analizează şi reformarea ANAF, în contextul în care de la instituţie se aşteaptă să aducă cât mai mulţi bani la buget. Mulţi din angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală beneficiază şi ei de sporul pentru condiţii vătămătoare.

Vedeţi mai jos agenda completă a şedinţei de Guvern de astăzi:

„PROIECTE DE ORDONANŢE DE URGENŢĂ

1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice

2. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind abrogarea articolului 3 alineatul (2) din Ordonanţa de urgenţă nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi a articolului XIV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, reorganizarea activităţii acesteia, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ