Mihai Jurca, mâna dreapta a lui Bolojan, anunţa reorganizarea instituţiilor statului şi masuri pentru reducerea cheltuielilor: „Vorbim de o reducere per total cancelarie de 40%. Cheltuielile lunare sunt undeva la 2 milioane de lei pe luna cu personalul. Per total vom avea o economie de 850.000 de lei pe luna”
Autor: Robert ManeaMihai Jurca, şeful Cancelariei Prim-ministrului, a ieşit astăzi în faţa presei pentru a anunţa măsurile privind reorganizarea instituţiilor publice, cât şi reducerea cheltuielilor statului. Mai jos aveţi principalele măsuri anunţate de Mihai Jurca, mâna dreaptă a premierului Ilie Bolojan: ►Despre reorganizarea Cancelariei Prim-ministrului: Numărul total de posturi scade de la 176 la 105 – o[...]
Mihai Jurca, şeful Cancelariei Prim-ministrului, a ieşit astăzi în faţa presei pentru a anunţa măsurile privind reorganizarea instituţiilor publice, cât şi reducerea cheltuielilor statului.
Mai jos aveţi principalele măsuri anunţate de Mihai Jurca, mâna dreaptă a premierului Ilie Bolojan:
►Despre reorganizarea Cancelariei Prim-ministrului:
Numărul total de posturi scade de la 176 la 105 – o reducere de 40% din personal. Cheltuielile lunare sunt undeva la 2 milioane de lei pe lună cu personalul. Per total se va economisi 850.000 de lei pe lună.Numărul de demnitari scade cu 48%, iar aparatul tehnic este redus cu 34%.
►Despre cheltuielile nejustificate:Cancelaria cheltuia 12 mil. lei/an pentru 30 de maşini de serviciu (1.300 lei/zi/maşină, fără combustibil). Numărul de maşini va fi redus la 15, fiecare demnitar va avea acces la un Dacia Duster, fără şofer. Contractele pentru flota auto şi protocol sunt încheiate cu RAPPS – se vor renegocia până la finalul lunii august. Se caută soluţii legale pentru decontarea transportului în comun sau ride-sharing în cazuri speciale. Cheltuielile de protocol: 300.000 lei/lună, inclusiv 80.000 lei/lună pentru 8 ospătari; se elimină mesele după şedinţele de guvern.
►Nouă structură: Departamentul pentru Continuitate Guvernamentală.Obiectivul este păstrarea memoriei instituţionale, urmărirea comitetelor interministeriale, sprijin pentru demnitari. Vor avea 7 posturi. Se desfiinţează departamentele de rezilienţă şi relaţii internaţionale.
►Auditul şi departamentele dublate:Compartimentul de audit public este desfiinţat – atribuţiile vor fi preluate de Secretariatul General al Guvernului. Evitarea dublării funcţiilor între instituţii; exemplu: registratură, audit, juridic
►Despre bugetul Cancelariei în 2024: Sunt prevăzuţi41 mil. lei prevăzuţi, din care:
-
23 mil. lei pentru cheltuieli de personal
-
18 mil. lei pentru bunuri şi servicii
►Despre reorganizarea Comisiei pentru Investiţii Străine Directe (CISD):Bugetul de funcţionare va fi de 130.000 euro/lună, proveniţi exclusiv din taxa de avizare (10.000 euro/proiect). Consiliul de conducere va fi redus de la 11 la 7 membri, ca în CSAT. Indemnizaţiile vor fi reduse: maxim 1.900 lei/lună pentru membri şi 1.500 lei pentru experţi. Sumele neutilizate vor fi returnate la bugetul de stat.
►Despre angajaţi şi reorganizare internă:Angajaţii vor fi selectaţi pe baza rapoartelor de activitate şi eficienţă. Pensionarii vor fi încurajaţi să renunţe voluntar la posturi; cumulul pensie-salariu va fi descurajat. Personalul contractual va fi concediat cu preaviz, iar funcţionarii publici pot fi relocaţi în alte instituţii.
► Despre implicarea României în reconstrucţia Ucrainei:România poate deveni hub logistic regional – cu investiţii în infrastructură. Alte domenii: construcţii, servicii, atragerea de fonduri UE, expertiză administrativă. Posibile parteneriate cu aliaţii occidentali pentru relocarea capacităţilor de producţie în România.