Premierul Ilie Bolojan face declaratii în urma sedintei de Guvern: „România este într-o situatie dificila, ca urmare a deficitelor bugetare cronice din ultimii ani”
Autor: Ioana Alexandru„Am considerat că după o ședință de Guvern, care pregătește pachetul de măsuri pe care îl vom anunța săptămâna viitoare, e normal să vin în fața dvs să vă explic care sunt aceste probleme și să vă răspund la întrebări. Așa cum știți, România este într-o situație dificilă, ca urmare a deficitelor bugetare cronice din[...]
„Am considerat că după o ședință de Guvern, care pregătește pachetul de măsuri pe care îl vom anunța săptămâna viitoare, e normal să vin în fața dvs să vă explic care sunt aceste probleme și să vă răspund la întrebări.
Așa cum știți, România este într-o situație dificilă, ca urmare a deficitelor bugetare cronice din ultimii ani. Cel mai mare deficit fiind înregistrat anul trecut. Ca urmare a acestei situații și a acumulărilor pe care le avem, avem printre cele mai mici venituri din Europa ca pondere din PIB, avem cheltuieli mai mare decât ne putem permit, nu neapărat cheltuieli publice care țin de numărul de locuitori, cu cheltuieli publice mult prea mari față de nr de contribuabili.Creditele pe care le luăm sunt la dobânzi destul de ridicate și pentru că nu putem recupera într-un termen scurt acest deficit de 30 de miliarde de euro dintre cheltuielile statului și venituri va trebui să luăm și în peioada următoare credite. Prin urmare, pentru România este foarte important și este urgent să atace două probleme, problema deficitului pentru echilibrarea lui și a doua componentă este cea de accesare a fondurilor europene.
În ce privește deficitul, e nevoie să creștem veniturile și să scădem cheltuielile. Dar trebuie să facem asta într-un regim de urgență dar și pe termen lung, să atacăm venituri și cheltuieli structurale care să așeze bugetul pe noi coordonate, pentru a ajunge la un deficit rezonabil care nu împovăreze generațiile viitoare.
În ce privește scăderea cheltuielilor, lucrăm pe mai multe componente: inventariem tot ce înseamnă comitete, comisii, le-aș numi sinecuri, și în fiecare ședință de guvern de acum înainte vom ataca această zonă.
Azi am început cu o astfel de structură, un comitet format din 17 persoane cu un venit pentru 1-3 ședințe lunare de 4.000 de euro pe lună. L-am transformat într-un comitet de 5 persoane cu 1.000 de euro pe lună, pentru că aveau anumite răspunderi.
Un aspect important e scăderea de cheltuieli pe ansamblu. Avem câteva acumulări pe care nu le putem nega: un număr mare de sporuri permise de lege, unele dintre ele au fost abuzate, avem sporuri unele peste altele. Vă dau un exemplu: sporul pentru antenă. Sporurile vor fi reevaluate și trebuie legate de performanță.
Un lucru care suntem obligați să-l analizăm sunt aspecte care țin de zona de educație pe care oricum le-am spune e foarte greu să le ducem cu aceste deficite mai departe. Am dezvoltat un pachet de burse de elevi care a plecat de la un buget 187 milioane lei pe toată țară și am ajuns la 4,7 miliarde de lei în trei ani. Sunt bune orice fel de burse, dar plătim un miliard doar pe bursele elevilor și cei care fac o analiză a notelor vor constata o dinamică crescătoare peste prag după ce au apărat burselor. Și acest lucru trebuie reconfigurat.
O a doua componentă importantă la care trebuie să lucrăm imediat este creșterea veniturilor. Aici este una aspect pe fond de creștere prin îmbunătățirea colectării, eliminarea evaziunii. Dar suntem puși în situația să pregătim un pachet de măsuri fiscale, anunțat săptămâna viitoare, care înseamnă câteva direcții.
Foarte probabil TVA va fi reașezat la două praguri, azi avem trei. Săptămâna viitoare vă vom anunța pragurile. Avem posibilitatea să încasăm repede sume și e foarte proabil să propunem o creștere a accizelor care țin de alcool sau combustibil.
Avem foarte puțini contributori la Casa de Sănătate, dar avem peste 16 milioane de beneficiari. Asta înseamnă că avem foarte multe excepții și avem categorii care sunt scutite și analizăm extinderea bazei de contribuabili prin reducerea unor excepții, prin aplicarea acestei contribuții la pensiilor mai mari. Avem în vedere impozitarea suplimentară a capitalului, mă refer la bănci, la câștiguri din jocuri de noroc.
Efortul va fi pe componenta de investiții și pe componenta de îndeplinit jaloane din planul de reziliență. Este important să se lucreze pe componenta de investiții, iar beneficiari să pună presiune pe constructuri să urgenteze lucrările. Să reașezăm proiectele pentru ca în iulie să putem depune la Comisia Europeană programul nostru reașezat și gradul de respectare a jaloanelor.
Am stabilit azi în guvern că până săptămâna următoare vom inventaria companiile guvernamentale. Am condiționat aprobarea bugetelor de stabilirea unor criterii de performanță fără echivoc.
Am convenit azi un moratoriu de 6 luni de zile în care vom suspenda declanșarea unor noi proceduri de licitații sau întreruperea celor pornite care nu au depuse oferte și nu s-au adjudecat câștigătorii ca să ne putem prioritiza proiectele, să ne asigurăm finanțarea celor pe care ni le putem permite și au impact în comunitățile lor. Această suspendare se face doar pe proiectele finanțate de guvern și nu au legătură cu fondurile europene. Cele pe fonduri europene trebuie urgentate”.