Premierul Ilie Bolojan te-a anuntat ca începe o reforma în administratia publica. La „Stiu pe ce lume traiesc” afli solutiile pentru reducerea cheltuielilor statului
Autor:Premierul Ilie Bolojan te-a anunțat că începe o reformă în administrația publică. Deocamdată, știi că reforma a început cu creșteri de taxe și mai puțin cu tăierea cheltuielilor bugetare. Mai știi și că deficitul bugetar trebuie redus. La ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, Adrian Sârbu, Hofi și Nemo ți-au arătat soluții. Soluții pentru scăderea cheltuielilor[...]
- România are 1,3 milioane de angajați bugetari în administrația locală și centrală.
- România are cel mai mare cost cu angajații în buget din UE.
- Angajații bugetari te costă 177 miliarde de lei în 2025.
Premierul Ilie Bolojan te-a anunțat că începe o reformă în administrația publică. Deocamdată, știi că reforma a început cu creșteri de taxe și mai puțin cu tăierea cheltuielilor bugetare. Mai știi și că deficitul bugetar trebuie redus. La ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, Adrian Sârbu, Hofi și Nemo ți-au arătat soluții.
Soluții pentru scăderea cheltuielilor statului
Premierul Ilie Bolojan a anunța câteva măsuri anunțate pentru această mult, mult așteptată reformă a statului românesc. Ni se promite de foarte mult timp.
Ilie Bolojan nu este primul care vorbește despre reformă. Poate este cel care se bucură de cel mai mare capital de încredere în acest sens.
Dar, de-a lungul anilor, ai avut promisiuni și din partea guvernului Ciolacu, și din partea guvernului Ciucă, și a celor conduse de Cîțu sau Orban. Toți au promis reforme în administrația publică și reducerea cheltuielilor publice. În realitate, doar noi, contribuabilii care susținem acest stat, am văzut o creștere a taxelor.
În emisiunea „Știu pe ce lume trăiesc”, de-a lungul celor trei sezoane, au fost prezentate numeroase soluții reale – atât pentru dezvoltarea economică, cât și pentru bunăstarea socială și restructurarea bugetară. Discutăm despre acest subiect de ceva vreme, iar soluțiile nu vin doar din partea noastră, ci și de la publicul Aleph News și cititorii Ziarului Financiar. Am primit sute de mii, poate milioane de voturi pe teme legate de deficitul bugetar.
Publicul nostru spune clar: vrea restructurarea aparatului bugetar, nu creșterea taxelor. Un sondaj realizat în primul sezon al emisiunii a arătat că oamenii își doresc ca numărul bugetarilor să scadă de la aproximativ 1.300.000, cât sunt în prezent, la 500.000. Noi am propus o schemă de restructurare care ar putea reduce acest număr chiar la 442.000.
Ilie Bolojan ar fi trebuit să înceapă reforma administrației publice cu reforma administrativ-teritorială a României. Funcționăm după o structură din anii ’60. Au trecut peste 60 de ani. România s-a schimbat, oamenii s-au schimbat, tehnologia s-a schimbat, locurile de muncă s-au schimbat. Aproape nimic nu mai e ca atunci. Dar noi încă avem 41 de județe, 12.000 de sate și 3.500 de OAT-uri (unități administrativ-teritoriale – adică primării). Toate acestea sunt o povară uriașă pentru bugetul statului.
Există posibilitatea de a restructura personalul bugetar nu doar prin concedieri, ci prin transferul către sectorul privat. Când cineva are o problemă serioasă, ajunge oricum la privat. La fel se întâmplă și în educație.
La emisiunea de miercuri, Adrian Sârbu, Hofi și Nemo au prezentat exemple clare: cele mai bune universități din lume sunt private. Harvard, de exemplu, este o universitate privată. Restructurarea bugetului despre care vorbim – adică reducerea a 800.000 de posturi bugetare și trecerea în mediul privat – ar genera venituri prin taxe plătite ulterior de acești angajați.
Această restructurare ar putea aduce un excedent bugetar de 12 miliarde de lei. Ceva ce România nu a mai avut. În schimb, acum avem o gaură bugetară estimată la 200 miliarde de lei. Acest excedent ar putea fi pus deoparte pentru vremuri dificile. Pentru că ele vor veni. Iar atunci e bine să fim pregătiți.