15 iulie 2025 - Președinte CJ

Puternica agenţie Fitch Ratings avertizeaza România: Masurile anunţate de guvernul Bolojan ar putea avea un impact semnificativ asupra creşterii economice. ”O consolidare fiscala semnificativa va pune presiune asupra creşterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi excluse. Inflaţia va creşte, iar veniturile reale vor fi erodate

Autor: Stefan Stan

Fitch Ratings anunţă printr-un comunicat că planul de consolidare anunţat de guvernul Bolojan ar putea avea un impact semnificativ la nivel fiscal, cât şi de creştere economică şi că măsurile de austeritate ar putea duce la scăderea reală a veniturilor şi la creşterea inflaţiei. ”Implementarea celui mai recent pachet de consolidare al României (BBB‑/Negativ) va[...]

Fitch Ratings anunţă printr-un comunicat că planul de consolidare anunţat de guvernul Bolojan ar putea avea un impact semnificativ la nivel fiscal, cât şi de creştere economică şi că măsurile de austeritate ar putea duce la scăderea reală a veniturilor şi la creşterea inflaţiei.

”Implementarea celui mai recent pachet de consolidare al României (BBB‑/Negativ) va sta la baza actualizării prognozelor fiscale la revizuirea programată a ratingului suveran din 15 august. Măsura în care pachetul anunţat îmbunătăţeşte perspectivele de stabilizare a datoriei şi începe reconstrucţia credibilităţii fiscale se va reflecta, de asemenea, în evaluarea noastră privind impactul macroeconomic şi riscurile potenţiale de implementare. După cum am subliniat după alegerile prezidenţiale din mai, reducerea deficitului şi stabilizarea datoriei sunt esenţiale pentru ratingul suveran”, afirmă Fitch.

Pachetul a fost aprobat la 7 iulie de noul guvern de coaliţie pro‑UE condus de premierul Ilie Bolojan. Executivul estimează că impactul bugetar este de 1,1% din PIB în acest an şi de 3,5% în 2026. Impactul total este echilibrat între măsuri pe partea de venituri şi pe cea de cheltuieli, prima etapă intrând în vigoare la 1 august, urmată de noi măsuri la 1 ianuarie 2026.

Riscurile politice s‑au atenuat faţă de momentul în care guvernul precedent a introdus un pachet de consolidare la sfârşitul lui 2024, pe fondul tensiunilor provocate de anularea alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Centristul pro‑UE Nicuşor Dan a câştigat scrutinul prezidenţial reluat în mai, iar cele patru partide din coaliţia lui Bolojan deţin, împreună, aproximativ două treimi din mandatele din Camera Deputaţilor şi Senat. Dan şi Bolojan au accentuat necesitatea reducerii deficitului, iar stabilirea modalităţilor de scădere a deficitului record a fost o temă centrală a negocierilor de coaliţie, care au dus la ţinte ambiţioase de consolidare.

O consolidare fiscală semnificativă va pune presiune asupra creşterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi excluse. Peste jumătate din veniturile suplimentare prevăzute pentru acest an provin din majorarea cu 2 puncte procentuale a cotei standard de TVA la 21 % şi din unificarea cotelor reduse de 5 % şi 9 % într‑o cotă unică de 11 % de la 1 august. Aceasta va antrena o inflaţie mai ridicată, erodând suplimentar veniturile reale, notează Fitch.

Propunerea lui Bolojan de a folosi procedura de urgenţă pentru a obţine aprobarea parlamentară a creşterii TVA fără un vot a declanşat depunerea unei moţiuni de cenzură de către partidele de opoziţie de dreapta. Moţiunea a fost supusă votului pe 14 iulie şi a fost respinsă cu o marjă largă. Totuşi, dinamica coaliţiei şi implicaţiile asupra politicii fiscale după anul viitor ar putea evolua, întrucât cele două partide principale – PNL, de centru‑dreapta, al lui Bolojan, şi PSD, de centru‑stânga – au convenit ca Bolojan să cedeze funcţia de prim‑ministru unui premier PSD în 2027.

Procedura de deficit excesiv a României poate funcţiona ca o ancoră de politici. Consiliul UE a revizuit la 8 iulie traiectoria de creştere nominală a cheltuielilor nete recomandată pentru România în cadrul EDP.

România a accesat cu succes piaţa internaţională a obligaţiunilor imediat după anunţarea pachetului de consolidare fiscală. Au fost emise obligaţiuni în valoare totală de 5 miliarde EUR denominate în euro şi dolari SUA, cu scadenţe la cinci şi zece ani, atrăgând o cerere puternică din partea investitorilor. Randamentele titlurilor guvernamentale au scăzut faţă de maximele înregistrate la începutul lui mai, când naţionalistul George Simion a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar rămân peste nivelurile observate până la mijlocul lui noiembrie 2024.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ