6 iunie 2024 - Primar

Dexit, Frexit, Polexit: dezbaterile despre ieşirea unor mari economii din UE reînvie în ajunul alegerilor europarlamentare

Autor: Catalina Apostoiu

Companiile germane au lansat recent un avertisment împotriva Dexit, ieşirea Germaniei din UE, pe fondul temerilor privind avansul extremei drepte, scrie Euractiv.

Companiile germane au lansat recent un avertisment împotriva Dexit, ieşirea Germaniei din UE, pe fondul temerilor privind avansul extremei drepte, scrie Euractiv.

Ieşirea Germaniei din UE ar costa economia ţării 200 miliarde de euro pe an, a avertizat recent grupul de lobby INSM, în condiţiile în care partidul de extremă dreapta din Germania, AfD, aflat pe locul doi în prezent în sondaje înaintea alegerilor europarlamentare din acest weekend, îşi menţine un discurs puternic anti-UE.

Germania a beneficiat de pe urma statutului de membru al UE mai mult decât orice altă ţară mare din bloc, cum ar fi Franţa, Italia sau Spania, revelă studiul prezentat de INSM.

Acesta mai arată că exporturile germane către ţările UE ar scădea brusc, comerţul cu ţări terţe neputând compensa pierderile. Importurile şi exporturile de bunuri ar scădea fiecare cu aproape 20%. De asemenea, serviciile s-ar prăbuşi semnificativ fără ca ţările terţe să poată interveni. Scăderi de peste 20% sunt aşteptate în multe sectoare.

Un referendum privind aderarea la UE a fost sugerat de liderul AfD, Alice Weidel, într-un interviu acordat Financial Times la începutul acestui an, când a descris votul britanic pentru ieşirea din bloc din 2016 drept un „model pentru Germania“.

Deşi este puţin probabil ca AfD să devină parte din guvernul german în curând, posibilitatea ca acesta să obţină unele victorii electorale, în special în estul Germaniei, îngrijorează în special companiile orientate spre export. De asemenea, companiile se tem că xenofobia în creştere le-ar putea îngreuna accesul la talente internaţionale.

Doar 10% dintre germani susţin ieşirea ţării lor din UE.

Şi în Franţa se vorbeşte despre Frexit, tot în legătură cu extrema dreaptă.

Francois Asselineau, candidat la europarlamentare din partea Uniunii Populare Republicane (UPR), se prezintă drept candidatul Frexit, militând pentru ieşirea Franţei din UE şi NATO.

Acesta regretă că astfel de dezbateri nu au loc şi promite că va încerca să impună o dezbatere privitoare la ieşirea Franţei din UE în Bruxelles sau în Franţa.

Şi totuşi, în pofida afişării unei atitudini de sfidare la adresa instituţiilor europene, candidaţii la alegerile europarlamentare care susţin o ieşire a Franţei din UE nu reuşesc să atragă alegătorii, notează Le Figaro.

În Polonia, există un partid denumit chiar Polexit, care ţinteşte să conducă mişcările de ieşire din UE, potrivit eunews.it.

Liderul partidului, Stanislaw Zoltek, vrea să pună capăt „jugului“ Bruxelles-ului. „Suntem sub dominaţia francezilor şi nemţilor“.

Sloganul partidului Polexit, înfiinţat în 2018, este clar: haideţi să scoatem Varşovia din UE pentru binele polonezilor.

Ambiţia Polexit este să unească toate partidele eurosceptice. Această uniune ar putea găsi teren fertil în Polonia, în condiţiile în care numărul polonezilor care susţin UE a scăzut cu 11% în ultimii trei ani.