10 iulie 2025 - Primar

Macron si Starmer au semnat „o declaratie” care „afirma ca masurile de descurajare ale celor doua tari sunt independente, dar pot fi coordonate”

Autor: Marcela Feraru

Franța și Regatul Unit sunt pregătite să își „coordoneze” descurajarea nucleară și să protejeze Europa de orice „amenințare extremă”, o evoluție majoră în doctrina lor în contextul deteriorării securității europene, au anunțat miercuri Parisul și Londra. Noua doctrină a fost semnată azi la Londra, unde Emmannuel Macron încheie o vizită de stat de 3 zile.[...]

  • Franța și GB sunt pregătite să își „coordoneze” descurajarea nucleară și să protejeze Europa.
  • Nu există amenințare extremă la adresa Europei fara un răspuns din partea ambelor țări.
  • Macron și Starmer coprezideaza la Londra un summit al Coaliției de voluntari.
  • Forța Expediționară Comună Franco-Britanică (CJEF) va fi baza „coaliției celor dispuși».
  • Meloni găzduiește la Roma a patra Conferință pentru reconstrucția Ucrainei.
  • Banca Mondială estimează că reconstrucția Ucrainei va costa 446 de miliarde de euro.

Franța și Regatul Unit sunt pregătite să își „coordoneze” descurajarea nucleară și să protejeze Europa de orice „amenințare extremă”, o evoluție majoră în doctrina lor în contextul deteriorării securității europene, au anunțat miercuri Parisul și Londra. Noua doctrină a fost semnată azi la Londra, unde Emmannuel Macron încheie o vizită de stat de 3 zile. O conferință a țărilor voluntare coprezidată de Macron și Starmer încheie ziua de azi, care a avut pe agendă și o Conferință pentru reconstrucția Ucrainei, la Roma, scrie Le Monde.

Emmanuel Macron si prim-ministrul britanic Keir Starmer au semnat „o nouă declarație” care „afirmă pentru prima dată că respectivele măsuri de descurajare ale celor două țări sunt independente, dar pot fi coordonate”, au anunțat Ministerul britanic al Apărării și Palatul Élysée. Acestea au adăugat că „nu există nicio amenințare extremă la adresa Europei care să nu provoace un răspuns din partea ambelor țări”, fără a specifica natura acestui răspuns.

Au trecut treizeci de ani de la așa-numita Declarație Comună „Chequers” din 1995, de când Regatul Unit și Franța – singurele puteri nucleare din Europa Occidentală – au actualizat ultima dată principiul care guvernează cooperarea lor în materie de descurajare. Aceasta prevede că cele două țări „nu își pot imagina o situație în care interesele vitale ale uneia dintre cele două țări (…) ar putea fi amenințate fără că interesele vitale ale celeilalte să fie, de asemenea, amenințate.” Dar fără a menționa răspunsul mobilizat în cazul unei amenințări.

CJEF ar urma să devină „fundamentul” acestei coaliții

Pe lângă coordonarea măsurilor de descurajare nucleară franco-britanică, cele două țări anunță, de asemenea, la summitul coprezidat de Keir Starmer și Emmanuel Macron, o accelerare a programului comun de rachete de croazieră Scalp/Storm Shadow și lansarea unei „noi faze” a proiectului lor comun privind viitoarele rachete de croazieră și rachete antinavă.

În plus, acordurile bilaterale de cooperare de la Lancaster House din 2010 au aprobat crearea unei Forțe Expediționare Comune Franco-Britanice (CJEF). Aceasta vă servi acum drept „fundament” al „coaliției celor dispuși” lansate de Paris și Londra la începutul anului 2025, care reunește aproximativ treizeci de țări angajate să consolideze capacitățile de apărare ale Ucrainei. Keir Starmer și Emmanuel Macron prezidează o reuniune a coaliției prin videoconferință dar fiind că mulți dintre cei interesați se afla la Roma, la Conferință pentru redresarea Uncraine, respectiv Meloni, Merz, Zelenski sau Ursula von der Leyen

Ce rezultate așteptăm?

Scopul conferinței este acela de a mobiliza investiții pentru Ucraina. Evenimentul de două zile reunește lideri politici, directori de afaceri și reprezentanți ai societății civile. Alături de Georgia Meloni se află aproximativ cincisprezece șefi de stat și de guvern, inclusiv cancelarul german Friedrich Merz. Emisarul SUA, Keith Kellogg, vă conduce delegația trimisă de președintele Donald Trump.

Kievul urmărește în special să semneze acorduri pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie în fața atacurilor rusești asupra rețelei sale de distribuție. Banca Mondială estimează că reconstrucția va costa 446 de miliarde de euro în următorul deceniu, aproximativ de 2,8 ori PIB-ul estimat al Ucrainei pentru 2024.

„Cu acorduri semnate în valoare de 2,3 miliarde de euro, ne propunem să deblocăm investiții de până la 10 miliarde de euro pentru reconstrucția locuințelor, redeschiderea spitalelor, relansarea afacerilor și asigurarea energiei”, a declarat președinta Ursula von der Leyen.

UE intenționează, de asemenea, să lanseze un „fond european emblematic pentru reconstrucția Ucrainei” pentru a atrage investiții private. Acesta va fi „cel mai mare fond de capital privat din lume” care va ajuta Kievul, a asigurat Ursula von der Leyen într-un discurs susținut la Roma la conferința privind reconstrucția Ucrainei. Conferința de la Roma, a patra de acest fel, abordează și problema aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.