Mihai Chirica, primar Primaria Iaşi: Construcţia celor trei spitale regionale din ţara, printre care şi cel din Iaşi, are un rol strategic nu numai în deservirea directa a investitorului (Ministerul Sanataţii), dar şi pentru economia locala şi regionala, şi pentru pregatirea pe termen lung a noii reforme sanitare
Autor: Cristina BelluConstrucţia celor trei spitale regionale din ţară, printre care şi cel din Iaşi, vor aduce un suflu nou în rerganizarea sistemului medical, potrivit lui Mihai Chirica,primar Primaria Iaşi. “O asemenea investiţie are un rol strategic nu numai în deservirea directă a investitorului (Ministerul Sănătăţii), dar şi pentru economia locală şi regională, şi pentru pregătirea pe[...]
Construcţia celor trei spitale regionale din ţară, printre care şi cel din Iaşi, vor aduce un suflu nou în rerganizarea sistemului medical, potrivit lui Mihai Chirica,primar Primaria Iaşi.
“O asemenea investiţie are un rol strategic nu numai în deservirea directă a investitorului (Ministerul Sănătăţii), dar şi pentru economia locală şi regională, şi pentru pregătirea pe termen lung a noii reforme sanitare din România”, a spus Mihai Chirica la ZF Health&Pharma Summit ’24.
Alte declaraţii:
♦ Spitalul regional din Iaşi este primul proiect care sperăm că va reuşi să schimbe din rădăcini şi modalitatea de abordare a serviciilor medicale şi calitatea acestora. Suntem parteneri în proiect cu Ministerul Sănătăţii, terenul, utilităţile necesare funcţionării. Suntem în contact permanent şi cu Ministerul Transporturilor pentru racordul spitalului la noua autostradă A8, care este vitală pentru a asigura transportul viitorilor pacienţi către spitalul regional.
♦ Actualul spital regional de urgenţă din Iaşi, Spitalul Sf. Spiridon, este total depăşit tehnic, clădirile sunt foarte vechi, care presupun costuri enorme pentru a intra într-un proces de reabilitare.
♦ Rolul primăriei în acest proiect este şi de finanţare pentru că o parte dintre terenurile necesare pentru implementarea utilităţilor (gaze, energie electrică, apă) sunt puse la dispoziţie de către Municipiul Iaşi. Căile secundare vor fi executate de noi, racordul la autostradă va fi executat de Ministerul Transporturilor.
♦ Prima etapă a proiectului, cea de realizare a săpăturii generale a finalizată cu succes. Acum au rămas doar elementele de logistică de evacuare a pământului din excavaţii şi reasigurarea căilor de comunicaţii pentru viitorul constructor.
♦ Spitalul reginal de la Iaşi are un rol vital nu numai pentru locuitorii din Iaşi, ci şi pentru locuitorii din apropierea judeţului, dar şi pentru locuitorii din Republica Moldova, dar şi pentru cetăţeni din Ucraina.
♦ Dacă cineva va corela legea educaţiei cu legea sănătăţii pentru a asigura cele mai une căi de prevenţie, CNAS va avea mai multă energie pentru a asigura toate cerinţele.
♦ Randamentul acestui nou spital va fi net îmbunătăţit faţă de ce se întâmplă acum în piaţă şi va fi nevoie de un personal de specialitate cât mai mare şi mai bine pregătit. În planurile Ministerului Sănătăţii se specifică o perioadă de cel puţin un an pentru specializarea viitorilor angajaţi în Spitalul de Urgenţă din Iaşi pentru acomodarea cu noile echipamente şi fluxurile medicale aşa cum au fost proiectate.