Pagina verde. Cum pot intra companiile locale în cursa pentru reducerea risipei alimentare? România risipeşte anual peste 150 de kilograme de alimente per persoana, însa 16,3% dintre români nu îşi permit o masa decenta la fiecare doua zile. „Risipa e la noi acasa şi la producatori“
Autor: Miruna DiaconuRomânia risipeşte anual peste 150 kg de alimente per persoană, în acelaşi timp, 16,3% dintre români nu îşi permit o masă decentă la fiecare două zile. Reducerea risipei alimentare ar putea contribui la rezolvarea acestor dezechilibre, însă pentru acest lucru este nevoie ca toţi actorii dintr-o societate să fie implicaţi, de la consumatori şi până la producători.
♦În şase luni de la deschidere, Banca Locală de Alimente Sector 6 a colectat, procesat şi redistribuit 400 de tone de produse alimentare, cu o valoare de peste 1,1 milioane euro, care, ulterior, au ajuns să fie transformate în peste 200.000 de porţii de hrană caldă.
România risipeşte anual peste 150 kg de alimente per persoană, în acelaşi timp, 16,3% dintre români nu îşi permit o masă decentă la fiecare două zile. Reducerea risipei alimentare ar putea contribui la rezolvarea acestor dezechilibre, însă pentru acest lucru este nevoie ca toţi actorii dintr-o societate să fie implicaţi, de la consumatori şi până la producători.
„Risipa alimentară nu este la retaileri, este la fiecare dintre noi acasă. Eu nu mă duc la magazin cu o listă de produse, ci mă duc la magazin cu o listă de produse şi de cantităţi. Mâncarea aruncată este o risipă pentru întreaga comunitate“, spune Ioana Grindean, consultant advocacy la Ambasada Sustenabilităţii în România.
Cea mai mare risipă vine de la consumatori şi de la producători, în timp ce retailerii reuşesc să diminueze din risipa alimentară prin introducerea la ofertă a produselor care se apropie de termenul de expirare.
Una dintre soluţiile pentru reducerea risipei alimentare poate fi reprezentantă de băncile de alimente. Spre exemplu, Banca Locală de Alimente Sector 6 a apărut ca să rezolve atât risipa alimentară, dar şi pentru a ajuta persoanele care au nevoie de o masă caldă.
În şase luni de la deschidere, Banca Locală de Alimente Sector 6 a colectat, procesat şi redistribuit 400 de tone de produse alimentare, cu o valoare de peste 1,1 milioane euro, care, ulterior, au ajuns să fie transformate în 115.000 de porţii de hrană caldă distribuite elevilor din sectorul 6 prin programul Şcoală după Şcoală, cât şi 85.000 de mese calde distribuite beneficiarilor cantinei sociale.
Aflată în subordinea Primăriei sectorului 6 prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Banca Locală de Alimente Sector 6 este prima bancă de alimente înfiinţată de o autoritate locală din România.
Spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea Banca Locală de Alimente este împărţit în mai multe segmente care include atât o cantină socială, un depozit, cât şi o zonă dedicată pregătirii porţiilor de mâncare.
Banca Locală de Alimente are o serie de parteneri, producători alimentari şi operatori HoReCa, care donează alimentele pentru a fi ulterior transformate în mese calde pentru copii şi persoane defavorizate. Începând cu luna februarie, peste 1.750 de elevi din serctorul 6 primesc o masă caldă la şcoală prin programul Şcoală după şcoală.
„Primii care pot duce mesajul care să ne ajute să diminuăm risipa alimentară sunt copiii şi întotdeauna ne uităm către educaţie. Suntem întotdeauana aproape de cei mici, avem multe proiecte pe care le facem cu cei mici, avem mai multe proiecte. Copiii sunt cei care duc cel mai bine mesajul în familie“, spune Ovidiu Rusu, directorul Băncii Locale de Alimente Sector 6.
Pentru reducerea risipei alimentare există şi o lege care vine în sprijinul companiilor. Prima dată a fost adoptată o astfel de lege în 2016, fiind vorba de legea nr. 217 privind diminuarea risipei alimentare. Totuşi, legea a fost modificată prin legea nr. 49/2024, care a introdus caracterul obligatoriu pentru toţi operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire şi diminuare a risipei alimentare, atât pentru producători, cât şi pentru cei care comercializează, inclusiv operatorii din HoReCa.
Operatorii pot întreprinde mai multe măsuri, de la reducerea produselor aflate în pragul expirării, cât şi măsuri de resposanbilizare a risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, dar şi redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit către diferite organizaţii care se ocupă de acest lucru.
Ministerul Agriculturii a lansat Platforma naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, lansată anul acesta, acolo unde toţi agenţii economici care desfăşoară o activitate pe lanţul agroalimentar, începând de la producţia primară până la comercializare, trebuie să raporteze o serie de date. Până pe data de la 31 martie a fiecărui an, orice operator economic trebuie să încarce anual pe platformă planul anual pentru diminuarea risipei de alimente. Până în acest moment, doar 47 de operatori s-au înscris în platformă.
Operatorii economici care vor opta pentru redistribuirea alimentelor către diferite organizaţii vor beneficia de o serie de facilităţi fiscale, însă trebuie să încheie un parteneriat cu una dintre organizaţiile care se ocupă cu transformarea alimentelor în mese calde sau în producţia hranei pentru animale.