8 octombrie 2025 - Primar

Pagina verde. Cum pot intra companiile locale în cursa pentru reducerea risipei alimentare? România risipeşte anual peste 150 de kilograme de alimente per persoana, însa 16,3% dintre români nu îşi permit o masa decenta la fiecare doua zile. „Risipa e la noi acasa şi la producatori“

Autor: Miruna Diaconu

România risipeşte anual peste 150 kg de alimente per persoană, în acelaşi timp, 16,3% dintre români nu îşi permit o masă decentă la fiecare două zile. Reducerea risipei alimentare ar putea contribui la rezolvarea acestor dezechilibre, însă pentru acest lucru este nevoie ca toţi actorii dintr-o societate să fie implicaţi, de la consumatori şi până la producători.

În şase luni de la deschidere, Banca Locală de Alimente Sector 6 a colectat, procesat şi redistribuit 400 de tone de produse alimentare, cu o valoare de peste 1,1 milioane euro, care, ulterior, au ajuns să fie transformate în peste 200.000 de porţii de hrană caldă.

România risipeşte anual peste 150 kg de alimente per persoană, în acelaşi timp, 16,3% dintre români nu îşi permit o masă decentă la fiecare două zile. Reducerea risipei alimentare ar putea contribui la rezolvarea acestor dezechilibre, însă pentru acest lucru este nevoie ca toţi actorii dintr-o societate să fie implicaţi, de la consumatori şi până la producători.

„Risipa alimentară nu este la retaileri, este la fiecare dintre noi acasă. Eu nu mă duc la magazin cu o listă de pro­duse, ci mă duc la magazin cu o listă de produse şi de cantităţi. Mâncarea aruncată este o risipă pentru întreaga co­munitate“, spune Ioana Grindean, consultant advocacy la Ambasada Suste­na­bilităţii în România.

Cea mai mare risipă vine de la consumatori şi de la pro­ducători, în timp ce retailerii reuşesc să diminueze din risipa alimentară prin introducerea la ofertă a produselor care se apropie de termenul de expi­rare.

Una dintre soluţiile pen­tru reducerea risipei alimen­tare poate fi reprezentantă de băncile de alimente. Spre exemplu, Banca Locală de Alimente Sector 6 a apărut ca să rezolve atât risipa alimen­tară, dar şi pentru a ajuta persoanele care au nevoie de o masă caldă.

În şase luni de la deschi­dere, Banca Locală de Ali­mente Sector 6 a colectat, pro­cesat şi redistribuit 400 de tone de produse alimentare, cu o valoare de peste 1,1 milioane euro, care, ulterior, au ajuns să fie transformate în 115.000 de porţii de hrană caldă distri­buite elevilor din sectorul 6 prin programul Şcoală după Şcoală, cât şi 85.000 de mese calde distribuite beneficiarilor cantinei sociale.

Aflată în subordinea Primăriei sectorului 6 prin Direcţia Generală de Asis­tenţă Socială şi Protecţia Copilului, Banca Locală de Alimente Sector 6 este prima bancă de alimente înfiinţată de o autoritate locală din România.

Spaţiul în care îşi desfă­şoară activitatea Banca Locală de Alimente este împărţit în mai multe segmente care in­clude atât o cantină socială, un depozit, cât şi o zonă de­dicată pregătirii porţiilor de mân­care.

Banca Locală de Ali­men­te are o serie de parteneri, producători alimentari şi ope­ratori HoReCa, care donează alimentele pentru a fi ulterior transformate în mese calde pentru copii şi persoane defa­vorizate. Începând cu luna februarie, peste 1.750 de elevi din serctorul 6 primesc o masă caldă la şcoală prin programul Şcoală după şcoală.

„Primii care pot duce mesajul care să ne ajute să diminuăm risipa alimentară sunt copiii şi întotdeauna ne uităm către educaţie. Suntem întotdeauana aproape de cei mici, avem multe proiecte pe care le facem cu cei mici, avem mai multe proiecte. Copiii sunt cei care duc cel mai bine mesajul în familie“, spune Ovidiu Rusu, directorul Băncii Locale de Alimente Sector 6.

Pentru reducerea risipei alimentare există şi o lege care vine în sprijinul companiilor. Prima dată a fost adoptată o astfel de lege în 2016, fiind vorba de legea nr. 217 privind diminuarea risipei alimentare. Totuşi, legea a fost modificată prin legea nr. 49/2024, care a introdus caracterul obligatoriu pentru toţi operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de preve­nire şi diminuare a risipei ali­mentare, atât pentru producă­tori, cât şi pentru cei care co­mer­cializează, inclusiv opera­torii din HoReCa.

Operatorii pot întreprinde mai multe măsuri, de la reducerea produselor aflate în pragul expirării, cât şi măsuri de resposanbilizare a risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, dar şi redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit către diferite organizaţii care se ocupă de acest lucru.

Ministerul Agriculturii a lansat Platforma naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, lansată anul acesta, acolo unde toţi agenţii economici care desfăşoară o activitate pe lanţul agroalimentar, începând de la producţia primară până la comercializare, trebuie să raporteze o serie de date. Până pe data de la 31 martie a fiecărui an, orice operator economic trebuie să încarce anual pe platformă planul anual pentru diminuarea risipei de alimente. Până în acest moment, doar 47 de operatori s-au înscris în platformă.

Operatorii economici care vor opta pentru redistribuirea alimentelor către diferite organizaţii vor beneficia de o serie de facilităţi fiscale, însă trebuie să încheie un parteneriat cu una dintre organizaţiile care se ocupă cu transformarea alimentelor în mese calde sau în producţia hranei pentru animale.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ

AEP: Peste 19 milioane de români au drept de vot ( 01 nov. 2024 - www.stiripesurse.ro )
( - )