Alegeri parlamentare 2024: Mai bine de 5 milioane de români au votat
Autor: Alexandru NanuUPDATE 14:03 – Mai bine de 5 milioane de români au votat 5.092.456 de români au votat, până duminică la prânz, la alegerile parlamentare, potrivit datelor furnizate de site-ul AEP. Până duminică, la prânz, mai bine de 5 milioane de români au votat la alegerile parlamentare. Vorbim despre 3.010.974 în mediul urban şi de 2.081.482[...]
UPDATE 14:03 – Mai bine de 5 milioane de români au votat
5.092.456 de români au votat, până duminică la prânz, la alegerile parlamentare, potrivit datelor furnizate de site-ul AEP.
Până duminică, la prânz, mai bine de 5 milioane de români au votat la alegerile parlamentare.
Vorbim despre 3.010.974 în mediul urban şi de 2.081.482 în mediul rural.
UPDATE 14:01 –Membrul unei secţii de votare din judeţul Vaslui a leşinat
Membrul unei secţii de votare din din comuna Hoceni a leşinat şi a fost necesară intervenţia Ambulanţei. Procesul de vot nu a fost afectat.
Potrivit Centrului de Comunicare Judeţean Vaslui, la o secţie din comuna Hoceni, un membru al unei comisii de votare a leşinat şi a primit îngrijiri medicale de la un echipaj de ambulanţă la faţa locului.
Procesul de votare nu a fost afectat.
Conform sursei citate, în judeţ au fost primite până acum două sesizări de posibile incidente electorale. Dintre acestea, una nu s-a confirmat, iar cea de-a doua a fost trimisă spre soluţionare Autorităţii Electorale Permanente.
UPDATE 13:11 –Un sfert dintre români au votat la alegerile parlamentare
Un sfert dintre români au votat, duminică, la alegerile parlamentare pentru a-şi alege atât deputaţii, cât şi senatorii, potrivit informaţiilor furnizate de AEP.
La urne s-au prezentat 25,06% dintre români, dintr-un total de 18.008.555 înscrişi.
În mediul urban au votat 2.679.098 de români, iar în cel rural 1.834.002.
Cei mai mulţi votanţi sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani, iar cei mai puţini sunt cei care au vârste cuprinse între 18-24 de ani.
UPDATE 12:31 –Prezenţa la alegerile parlamentare a depăşit 20%
Prezenţa la alegerile parlamentare a depăşit 20%, la ora transmiterii ştirii, reiese din datele furnizate de AEP.
La urnele s-au prezentat 3.688.654 de români, respectiv 20,48%
În mediul urban au votat 2.197.238 de români, iar în cel rural 1.491.416.
Cei mai mulţi votanţi sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani, iar cei mai puţini din categoria 18-24 de ani.
UPDATE 12:21 –Votare suspendată la o secţie din Ilfov, după ce o ştampilă a fost pierdută
Activitatea electorală a fost suspendată la o secţie din comuna Tunari, judeţul Ilfov, după ce a fost pierdută o ştampilă de vot.
„La data de 1 decembrie a.c., în jurul orei 10:07, poliţiştii oraşului Otopeni au fost sesizaţi cu privire la faptul că la secţia de votare numărul 286 din comuna Tunari a fost pierdută o ştampilă de vot. În cel mai scurt timp, grupa de cercetare constituită la nivelul Poliţiei Oraşului Otopeni s-a deplasat la faţa locului, pentru efectuarea de activităţi din competenţă în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi de drept şi luarea măsurilor legale care se impun”, transmite IPJ Ilfov.
În secţia respectivă votarea a fost suspendată, iar după aproximativ o jumătate de oră a fost reluată.
UPDATE 12:21 –Proces verbal de numărare, întocmit la începutul zilei la o secţie din Ploieşti
Preşedintele unei secţii de votare din Ploieşti, judeţul Prahova, a întocmit procesul verbal de numărare a voturilor la începutul procesului de votare şi acesta a fost şi semnat de către doi membri ai comisiei. Se fac cercetări şi este aşteptată şi o decizie a Biroului Electoral Judeţean.
Poliţiştii Secţiei de Poliţie nr. 3 au fost sesizaţi, duminică, despre faptul că la o secţie de votare din municipiul Ploieşti preşedintele secţiei a întocmit procesul-verbal de numărare a voturilor, la începerea procesului de votare.
Documentul a fost semnat de către doi membri din comisie.
„În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor semnalate. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au constatat faptul că un bărbat de 47 de ani, având calitatea de preşedinte al unei secţii de votare din municipiul Ploieşti, a întocmit procesul-verbal privind numărătoarea voturilor, la începerea procesului de votare. Documentul în cauză a fost semnat de către doi membri ai comisiei, fără că aceştia să fie obligaţi”, anunţă Poliţia Prahova.
În urma verificărilor şi a investigaţiilor, poliţiştii prahoveni au constatat faptul că în cauză sunt aplicabile prevederile articolului 98 alin. (1) litera s din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camera Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
Potrivit articolului 99 alin.2 litera b, constatarea contravenţiei menţionate şi aplicarea sancţiunilor se face de către biroul electoral ierarhic superior.
Documentele întocmite de poliţişti au fost înaintate autorităţii competente, respectiv Biroului Electoral Judeţean nr.31 Prahova, pentru a fi dispuse măsurile legale.
În acest caz este aşteptată decizia Biroului Electoral Judeţean Prahova.
UPDATE 11:51 –Incidente la vot: preşedintelui unei secţii din Braşov i-a căzut un corp de mobilă în cap
Mai multe incidente au avut loc duminică: un cetăţean din Focşani a spus că a votat greşit şi pentru că nu i-a fost permis să repete votul, a rupt buletinul. Au fost date sancţiuni pentru fotografierea votului, dar şi pentru continuarea campaniei electorale pe reţele de socializare.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au primit 19 sesizări de posibile incidente electorale: opt nu s-au confirmat, alte trei sunt în curs de verificare, iar una a fost trimisă spre soluţionare Biroului Electoral Central.
Au fost aplicate cinci avertismente şi două amenzi în valoare de 6.500 de lei pentru contravenţii legate de procesul electoral, precum fotografierea buletinului de vot, continuarea propagandei electorale, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, şi sfătuirea alegătorului cu cine să voteze. În acest caz, preşedintele unei secţii de votare din judeţul Olt, la intrarea în cabina de vot, i-a înmânat unui alegător buletinul de vot gata deschis.
A fost întocmit şi un dosar penal pentru distrugere după ce un cetăţean s-a prezentat la o secţie de votare din Focşani, jud Vrancea, pentru a vota, dar după ce a ieşit din cabina de vot a cerut alte buletine de vot pretextând că a votat greşit. Membrii biroului electoral au refuzat să îi dea alte buletine, aşa că cetăţeanul le-a rupt pe cele pe care votase.
Totodată s-a întocmit un dosar penal pentru fraudă la vot. Poliţiştii din municipiul Slobozia, jud Ialomiţa, au fost sesizaţi cu privire la faptul ca o persoană din com. Cocora a încercat să voteze la o secţie de votare deşi votase la altă secţie.
De la începerea procesului de votare, mai multe persoane, membri ai birourilor electorale sau alegători, din judeţele Ilfov, Prahova, Constanţa şi Municipiul Bucureşti, au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Preşedintele unei secţii de votare din Braşov a suferit un traumatism cranio-cerebral minor ca urmare a căderii unui obiect de mobilier. El a primit îngrijiri medicale la faţa locului. Un membru al unei secţii de votare din judeţul Prahova a suferit un traumatism la mână şi a fost transportat la spital.
În alte situaţii au fost semnalate lipotimii sau stări de rău. Procesul de votare nu a fost afectat.