Bursă: Val de scăderi pe marile burse europene după decizia preşedintelui francez Macron de a convoca alegeri anticipate după victoria lui Le Pen. Bursa de la Paris scade cu 2%, cea germană pierde 1%. La Bucureşti indicele BET are minus 0,5%
Autor: Liviu PopescuMarile burse europene au scăzut luni în urma deciziei şocante a preşedintelui Emmanuel Macron de a convoca alegeri parlamentare anticipate, după ce alianţa sa centristă a fost zdrobită de mişcarea de extremă dreapta a lui Marine Le Pen în scrutinul europarlamentar, scrie Financial Times. Vânzarea acţiunilor şi obligaţiunilor franceze a tras în jos indicii la[...]
Marile burse europene au scăzut luni în urma deciziei şocante a preşedintelui Emmanuel Macron de a convoca alegeri parlamentare anticipate, după ce alianţa sa centristă a fost zdrobită de mişcarea de extremă dreapta a lui Marine Le Pen în scrutinul europarlamentar, scrie Financial Times.
Vânzarea acţiunilor şi obligaţiunilor franceze a tras în jos indicii la nivel european, investitorii reacţionând la instabilitatea politică şi la posibilitatea unui guvern de extremă dreapta. Indicele bursier CAC 40 de la Paris a scăzut cu 2%, ajungând la cel mai scăzut nivel din februarie, băncile şi companiile de utilităţi fiind afectate în mod deosebit.
Primele rezultate ale alegerilor indică faptul că partidele populiste şi de extremă dreapta ar putea avea un rol mai important în elaborarea politicilor europene în următorii cinci ani, notează publicaţia americană CNBC.
Până luni dimineaţă, Rassemblement National (RN) al lui Le Pen obţinuse 31,4% din voturi, faţă de 14,6% pentru alianţa centristă a preşedintelui francez, o lovitură dură pentru Macron. Acesta părea să fi evitat la limită un umilitor loc trei, în spatele centrului stângii, care a obţinut 13,9% din voturi.
Având în vedere că centrul-dreapta a păstrat majoritatea în Parlamentul European, iar câştigurile extremei-drepte au fost prognozate pe scară largă, alegerile franceze anticipate au fost cele care au „speriat piaţa” luni, au declarat strategii de la Barclays într-o notă.
Rezultatele alegerilor europene „sunt o lovitură pentru credibilitatea şi poziţia pro-UE a lui Macron”, au spus aceştia.
„Pentru mine, care consider întotdeauna că o Europă unită, puternică şi independentă este bună pentru Franţa, aceasta este o situaţie pe care nu o pot accepta”, a spus Macron. „Am decis să vă redau prin vot alegerea viitorului nostru parlamentar”.
Investitorii au vândut datoria guvernamentală franceză, iar randamentul obligaţiunii de referinţă pe 10 ani, care evoluează invers faţă de preţ, a crescut cu 0,09 puncte procentuale, la 3,20%.
Indicele Stoxx Europe 600 la nivel regional a pierdut 0,8%, Dax din Germania a scăzut cu 1%, iar FTSE 100 din Londra a scăzut cu 0,4%. Euro a scăzut cu 0,5% faţă de dolarul american, la 1,0752 dolari. La Bucureşti indicele BET are minus 0,5%.
Primul tur al alegerilor parlamentare din Franţa va avea loc peste doar trei săptămâni, pe 30 iunie, cu un tur de scrutin pe 7 iulie.
Dizolvarea este un pariu extraordinar al lui Macron, care şi-a pierdut deja majoritatea parlamentară după ce a câştigat un al doilea mandat de preşedinte în urmă cu doi ani. Alianţa sa ar putea fi zdrobită, ceea ce l-ar forţa să numească un prim-ministru dintr-un alt partid, cum ar fi Les Republicains, de centru-dreapta, sau chiar RN, de extremă dreapta, într-un aranjament cunoscut sub numele de „coabitare”, notează FT.
Într-un astfel de scenariu, Macron ar rămâne cu puţină putere asupra afacerilor interne, cu trei ani rămaşi ca preşedinte.