Coaliţia PSD-PNL-UDMR vine cu un plan de guvernare pentru debirocratizare, reforma administraţiei publice sau investiţii, dar fara nicio masura concreta şi fara surse de finanţare. Cum arata planul de reforme al coaliţiei în oglinda cu propunerile ŞTIU PE CE LUME TRÂIESC, programul de la Aleph News
Autor: Razvan BoteaLa capitolul soluţii pentru problemele ţării, planul de guvernare cu care a venit coaliţia nou-formată PSD, PNL, UDMR şi minorităţi conţine idei de restructurări, fără date sau acţiuni concrete, iar planurilor de investiţii le lipsesc sursele de finanţare, de altfel prima condiţie pentru a realiza o investiţie. Documentul este o înşiruire de propuneri - reforma administraţiei centrale, locale, debirocratizare şi eliminarea risipei bugetare, inclusiv dorinţa de a creşte natalitatea, însă fără niciun plan concret de realizare a acestora.
♦ În loc de măsuri concrete pentru câştigarea încrederii investitorilor, dar şi a electoratului, coaliţia care se poziţionează proeuropean şi pro-NATO şi aceeaşi care este de trei ani la guvernare a emis un document cu o listă de dorinţe şi fraze lungi despre „audit în domeniul public“ sau „identificarea activelor instituţiilor centrale lăsate în paragină“.
La capitolul soluţii pentru problemele ţării, planul de guvernare cu care a venit coaliţia nou-formată PSD, PNL, UDMR şi minorităţi conţine idei de restructurări, fără date sau acţiuni concrete, iar planurilor de investiţii le lipsesc sursele de finanţare, de altfel prima condiţie pentru a realiza o investiţie. Documentul este o înşiruire de propuneri – reforma administraţiei centrale, locale, debirocratizare şi eliminarea risipei bugetare, inclusiv dorinţa de a creşte natalitatea, însă fără niciun plan concret de realizare a acestora.
De exemplu, pentru eficientizarea administraţiei locale, planul coaliţiei propune reducerea a două ministere, a unor secretari de stat şi a 25% din numărul agenţiilor sau un „audit de eficienţă pentru fiecare autoritate centrală, instituţii regionale şi companii de stat, în primele 6 luni ale anului viitor“. Cât se va economisi din aceste măsuri sau ce înseamnă un audit de eficienţă şi cine îl va face, însă, nu răspunde.
Coaliţia de guvernare vrea să vină ca o salvare de valul suveranist, dar şi ca o soluţie pentru a obţine credibilitate în faţa finanţatorilor – în condiţiile în care România va avea nevoie de 250 mld. lei (50 mld. euro) pentru rostogolirea datoriei vechi, plata dobânzilor şi acoperirea deficitului bugetar. La mai puţin de 12 ore de când noua coaliţie a emis planul de guvernare, Fitch, cea mai mare agenţie de rating, a schimbat perspectiva de rating a datoriei României de la stabilă la negativă, acesta fiind ultimul pas înainte ca ţara să fie retrogradată la categoria junk, adică nerecomandată investiţiilor. La prima oră, investitorii au reacţionat la anunţul Fitch şi Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere, iar dobânzile la care România se împrumută pe 10 ani au crescut, chiar dacă ratingul a rămas la fel şi s-a schimbat doar perspectiva.
Mişcarea agenţiei Fitch este primul semnal de neîncredere a investitorilor în capacitatea statului român de a rambursa creditele sau de a realiza reformele pentru reducerea deficitului bugetar. Spre exemplu, coaliţia dedică un capitol şi reformei administraţiei locale, care înseamnă, astăzi, 3.200 de unităţi administrativ-teritoriale şi 13.000 de sate şi care este pe acelaşi sistem din 1968. Propunerile coaliţiei sunt: „transfer de active, competenţe şi responsabilităţi de la nivelul ierarhic superior către cele inferioare“ sau „identificarea activelor instituţiilor centrale lăsate în paragină sau prost administrate şi transferarea lor în proprietatea publică sau privată a primăriilor“.
Cu aproape un an înainte, Aleph News şi ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC au tratat, în cadrul primului şi celui de-al doilea sezon al emisiunii, toate cele şapte probleme. Emisiunea poate fi urmărită în fiecare miercuri şi duminică, de la orele 22:00 şi toate ediţiile sunt disponibile pe siteul alephnews.ro şi stiupecelumetraiesc.ro. De exemplu, pentru descentralizarea administraţiei locale, ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC a lansat propunerea creării a 100-120 de metropole în jurul marilor oraşe din România în locul celor 3.200 de UAT-uri. Metropolele s-ar dezvolta în jurul unor centre de învăţare.
La capitolul natalitate, de exemplu, coaliţia propune „soluţii concrete pentru achiziţionarea locuinţelor“ sau creşe şi locuinţe sociale. Care sunt însă soluţiile concrete şi care este sursa de finanţare a construcţiilor?
ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC a arătat în ediţia din primul sezon dedicată problemei natalităţii din România că există banii pentru mai mult decât dublarea banilor alocaţi, în orice formă, dezvoltării copilului în România, dacă se reduce numărul de bugetari cu 800.000 şi se alocă în sectorul privat şi dacă, prin propunerile SPCLT, economia creşte cu 5% pe an. Pe de altă parte, documentul coaliţiei nu pomeneşte nimic de finanţarea educaţiei şi copilului, care este primul pas pentru creşterea natalităţii.
Fără măsuri concrete care să reducă deficitul bugetar, care va depăşi 8% din PIB în 2024, cum ar fi reorganizarea din temelii a aparatului de stat şi reducerea cheltuielilor de salarii, bunuri şi servicii sau pensii ca pondere în PIB, guvernul viitor nu va avea încrederea finanţatorilor sau, dacă va reuşi să se împrumute, o va face la dobânzi care nu pot fi susţinute. Or, în acest moment, planul de guvernare al noii coaliţii este o maculatură copiată din alte programe de guvernare, în care s-au întors celebrele spitale regionale şi frazele lungi despre audit în domeniul public, identificarea instituţiilor inutile sau tăierea câtorva zeci de posturi la stat din cele 1,3 mil.
Cum arată planul de reforme al coaliţiei în oglindă cu propunerile ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC, programul de la Aleph News
Reforma administraţiei centrale
Ce propune coaliţia:
♦Coaliţia PSD-PNL, acum în formulă cu UDMR, propune reducerea a două ministere şi a agenţiilor cu un sfert, împreună cu reducerea la jumătate a numărului de secretari de stat şi „audit de eficienţă pentru fiecare autoritate centrală, instituţii regionale şi companii de stat, în primele 6 luni ale anului viitor“
♦Practic, este vorba de o eliminare a maximum 30 de posturi din buget, dacă s-ar concretiza. Spre comparaţie, în România sunt 1,3 milioane de bugetari.
Ce propuneŞTIU PE CE LUME TRĂIESC:
♦Relocarea a 800.000 de bugetari din sectorul public în sectorul privat, în condiţiile în care angajatorii din România sunt nevoiţi să aducă, an de an, câte 100.000 de angajaţi indieni, nepalezi sau pakistanezi, pentru că nu găsesc români care să lucreze.
Debirocratizarea şi descentralizarea administraţiei publice locale
Ce propune coaliţia:
♦O analiză a birocraţiei din România, anularea sau simplificarea unor reglementări nefuncţionale sau transfer de active şi responsabilităţi de la nivelul ierarhic superior către cele inferioare. Despre ce înseamnă, concret, aceste lucruri şi care sunt modalităţile prin care se vor realiza nu se dau detalii în document.
Ce propune ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC:
♦În loc de 41 de judeţe, 3.400 de localităţi şi 13.000 de sate, crearea a 100-120 de zone metropolitane în jurul unor centre de învăţare din marile oraşe, cu o conectivitate bună, care să susţină creşterea uniformă a economiei în toate zonele ţării.
Reforme privind reducerea cheltuielilor şi a risipei banilor publici şi consolidarea bugetară
Ce propune coaliţia:
♦Reaşezarea bugetului conform noilor priorităţi de dezvoltare. Analiza eficienţei cheltuielilor în marile sisteme publice, raţionalizarea cheltuielilor nejustificate, prioritizarea proiectelor de investiţii. Întrebările care rămân în aer sunt: care sunt priorităţile de dezvoltare şi cum se va reaşeza bugetul? Care sunt cheltuielile nejustificate şi care sunt proiectele de investiţii prioritare?
Ce propune ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC:
♦Prin banii câştigaţi din crearea celor 120 de metropole şi a relocării a 800.000 de bugetari din sectorul public în sectorul privat, dar şi din investiţii private, credite şi fonduri europene, investiţii de 500 mld. euro în industria de învăţare, reconstrucţia României, exploatarea resurselor verzi, IT şi AI sau servicii şi apărare.
Sursele de finanţare pentru cele 500 mld. euro
Ce propune coaliţia:
♦Investiţii
La capitolul investiţii, coaliţia aduce din nou în discuţie spitalele regionale promise de 30 de ani, 10 spitale noi sau investiţii în irigaţii şi educaţie. Sursele de finanţare indicate sunt fondurile europene, însă nu este clar cum se vor atrage, în condiţiile în care, în acest moment, România are o rată de absorbţie de sub 10% din PNRR, la jumătatea perioadei de programare şi a treia tranşă de bani blocată la Comisia Europeană.
Ce propuneŞTIU PE CE LUME TRĂIESC:
♦Un fond de investiţii în infrastructură, administrat de oameni cu experienţă în domeniu din mediul privat, consultat de experţi şi alimentat de fondul naţional şi fonduri europene.
Creşterea natalităţii
Ce propune coaliţia:
♦Facilităţi concrete pentru achiziţionarea locuinţelor, inclusiv programe de subvenţionare şi garanţii pentru credite şi că va continua construcţia de creşe, împreună cu 100.000 de locuinţe sociale în următorii ani. Care sunt facilităţile concrete şi cum şi când vor fi construite creşele şi locuinţele sociale nu este menţionat în document.
Ce propuneŞTIU PE CE LUME TRĂIESC:
♦Adrian Sârbu, Hofi şi Nemo au alocat mai multe dezbateri uneia dintre cele mai mari probleme ale României: scăderea natalităţii din România şi hemoragia de populaţie. Din reducerea la 500.000 de bugetari de la 1,3 mil. şi o creştere economică reală de 5% pe an, România îşi permite să aloce aproape triplu pentru învăţare şi dezvoltarea copillului: 6% din PIB pe an.
ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC a mai arătat că, în condiţiile reducerii risipei din buget, este fezabilă creşterea bugetului lunar alocat unui copil, de la 3.336 de lei la 7.800 de lei, astfel: