Germania se pregateste de formarea coalitiei… fara AfD. Laszlo Bruszt, directorul Institului pentru Democratie al CEU: „Nu s-ar putea guverna”
Autor: Balazs BarabasCel mai probabil două partide vor forma noua coaliție guvernamentală germană. Al doilea clasat, formațiunea de extremă dreaptă AfD nu va fi cooptată. În politică, aceste coaliții sunt obișnuite. Totuși, nu este o nesocotire a voinței populare, dacă al doilea clasat în cursa electorală este eliminat de la guvernare? „Nu s-ar putea guverna” Laszlo Bruszt,[...]
- O coaliție stabilă în Germania va ajuta securitatea și stabilitatea întregii Europe.
- Companiile germane cer energie ieftină, forță de muncă calificată și impozite avantajoase pentru afaceri.
- Dintre alegătorii care nu au votat în 2021, 1,86 milioane au votat cu AfD, 1 milion cu CDU.
Cel mai probabil două partide vor forma noua coaliție guvernamentală germană. Al doilea clasat, formațiunea de extremă dreaptă AfD nu va fi cooptată. În politică, aceste coaliții sunt obișnuite.
Totuși, nu este o nesocotire a voinței populare, dacă al doilea clasat în cursa electorală este eliminat de la guvernare?
„Nu s-ar putea guverna”
Laszlo Bruszt, directorul Institutului pentru Democrație de la Universitatea Central-Europeană, spune că „respectarea voinței populare într-un sistem de partide normal în Europa înseamnă să formezi coaliții și să ții cont de interesul partenerilor de coaliției. Atât. Nu este parte a democrației să iei în considerare interesele tuturor partidelor. Dacă ăsta ar fi criteriul, atunci nu s-ar putea guverna”.
Statele europene sunt dependente de importul german și așteaptă stabilizarea cât mai rapidă a economiei germane. Asta va ajuta întreaga economie europeană. Însă problemele economiei germane durează de mult timp.
Când putem conta pe redresarea Germaniei?
„Intrebarea mai bună este dacă Merz și coaliția sa vor fi capabile să conducă Europa. Dacă vor fi capabili să formeze o coaliție destul de puternică să garanteze securitatea și stabilitatea geopolitică în Europa”, zice Bruszt.
„Abia apoi vine întrebarea pe care ați pus-o. E foarte importantă dar cere foarte mult timp pentru că Germania s-a bazat prea mult pe manufactură, pe dezvoltarea manufacturii prin multe subvenții de stat, ceea ce nu e de viitor”.