Industria Germaniei continua lupta pentru supravieţuire: Comenzile fabricilor scad dramatic cu 5,4% şi îngrijoreaza guvernul Scholz înaintea alegerilor din februarie
Autor: Andrei SerbanescuComenzile din fabricile germane au scăzut semnificativ în ultimele trei luni, subliniind dificultăţile cu care se confruntă industria, cu doar câteva săptămâni înainte ca cancelarul Olaf Scholz să participe la alegeri, scrie Bloomberg. În noiembrie, cererea a scăzut cu 5,4% faţă de luna anterioară, mult peste estimarea economiştilor, care preconizau o scădere de doar 0,2%,[...]
Comenzile din fabricile germane au scăzut semnificativ în ultimele trei luni, subliniind dificultăţile cu care se confruntă industria, cu doar câteva săptămâni înainte ca cancelarul Olaf Scholz să participe la alegeri, scrie Bloomberg.
În noiembrie, cererea a scăzut cu 5,4% faţă de luna anterioară, mult peste estimarea economiştilor, care preconizau o scădere de doar 0,2%, conform unui sondaj Bloomberg. Această scădere a fost determinată de o reducere generalizată a comenzilor. Dacă se elimină comenzile mari, indicatorul ar fi înregistrat o creştere de 0,2%, potrivit biroului de statistică.
Sectorul manufacturier al Germaniei a avut un impact negativ asupra economiei începând din 2022, problemele ciclice lăsând loc unor dificultăţi structurale tot mai mari, precum deficitul de forţă de muncă şi costurile ridicate ale energiei. Se estimează că economia se va contracta şi în 2024, iar Bundesbank preconizează o creştere de doar 0,2% în acest an.
Această slăbiciune economică va fi un subiect central la alegerile din 23 februarie, în care Scholz riscă să fie înlocuit de Friedrich Merz, liderul principalului partid de opoziţie conservator CDU/CSU.
Mandatul lui Scholz, care a început în 2021, a fost marcat de multiple crize, inclusiv pandemia, criza costului vieţii provocată de războiul din Ucraina şi cererea scăzută din partea Chinei pentru produsele germane.
Un nou cancelar se va confrunta cu aceleaşi provocări economice, iar o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă la sfârşitul acestei luni ar putea adăuga dificultăţi economice suplimentare, cum ar fi ameninţarea tarifelor vamale americane, care ar afecta cea mai mare economie europeană.
O primă estimare a producţiei pentru trimestrul patru va fi publicată pe 15 ianuarie. Economiştii estimează o expansiune de doar 0,1% în această perioadă, deşi Bundesbank avertizează că stagnarea ar putea fi mai probabilă.