Liderii NATO se reunesc marti la Summitul de la Haga. Ce decizii vor adopta liderii aliantei
Autor: Diana NechitaLiderii NATO se vor reuni marți la Haga pentru ceea ce ar putea fi cel mai controversat summit al alianței din ultimii ani. Reuniunea are loc în timp ce un nou război a izbucnit în Orientul Mijlociu, de data aceasta bombardierele grele americane alăturându-se Israelului în lovirea țintelor din Iran. Pe de altă parte, luptele[...]
- Liderii vor conveni să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare.
- Atacurile SUA asupra Iranului ar putea eclipsa reuniunea.
- Spania insistă că poate cheltui mai puțin decât noul obiectiv.
- NATO încearcă să îl mențină pe Trump la bord în ciuda criticilor anterioare.
Liderii NATO se vor reuni marți la Haga pentru ceea ce ar putea fi cel mai controversat summit al alianței din ultimii ani. Reuniunea are loc în timp ce un nou război a izbucnit în Orientul Mijlociu, de data aceasta bombardierele grele americane alăturându-se Israelului în lovirea țintelor din Iran.
Pe de altă parte, luptele continuă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar Europa încă se străduiește să își dea seama cum ar putea apăra continentul cu mai puțin ajutor din partea Washingtonului. În timp ce reuniunea marchează o revenire a președintelui american Donald Trump în prima linie a unei reuniuni a liderilor NATO în al doilea său mandat, este, de asemenea, primul summit NATO pentru cancelarul german Friedrich Merz, scrie Reuters.
Summitul și declarația sa finală se doresc a fi scurte și axate pe respectarea apelului lui Trump de a cheltui 5% din PIB pentru apărare – un salt mare față de obiectivul actual de 2%. Acest obiectiv urmează să fie atins prin investiții mai mari atât în armată, cât și în alte cheltuieli legate de securitate.
Cu toate acestea, premierul spaniol Pedro Sanchez a perturbat duminică pregătirile secretarului general al NATO, Mark Rutte, declarând că Madridul nu trebuie să îndeplinească noul obiectiv de cheltuieli, chiar dacă Spania a aprobat declarația summitului.
Iranul aduce incertitudine la summit
Dacă reuniunea nu se desfășoară conform planului, NATO riscă să pară slabă și divizată, în timp ce membrii europeni se confruntă cu ceea ce ei consideră a fi cea mai mare amenințare de la sfârșitul Războiului Rece – Rusia – și se pregătesc în același timp pentru posibile reduceri ale trupelor americane pe continent.
Conform noului plan de cheltuieli pentru apărare, țările vor cheltui 3,5% din PIB pentru „apărarea de bază” – în esență, arme și trupe – și încă 1,5% pentru investiții legate de securitate, cum ar fi adaptarea drumurilor, porturilor și podurilor pentru a fi utilizate de vehicule militare, protejarea conductelor și descurajarea atacurilor cibernetice.
O astfel de creștere – care urmează să fie introdusă treptat pe parcursul a 10 ani – ar însemna o creștere cu sute de miliarde de dolari a cheltuielilor pentru apărare. Anul trecut, membrii alianței au cheltuit împreună aproximativ 2,6% din PIB-ul NATO pentru apărarea de bază, însumând aproximativ 1.300 de miliarde de dolari, conform estimărilor NATO.