Pe 4 aprilie 1949, la Washington, a fost înfiintata NATO. Cum arata Alianta Nord-Atlantica azi
Autor: Andreea SoareÎn urmă cu 76 de ani, pe 4 aprilie 1949, a fost semnat, la Washington, tratatul de înființare a Alianței Nord-Atlantice. Prima alianță militară din lume, compusă inițial din SUA, Canada și câteva alte state occidentale, a apărut după cel de-Al Doilea Război Mondial din nevoia unui tratat de securitate între SUA și Europa, mai[...]
- Azi, NATO a crescut de la 12 state la 32 de țări aliate.
- Statele europene se tem că SUA ar putea ieși din Alianța Nord-Atlantică, sub conducerea lui Donald Trump.
- Washingtonul a cerut creșterea bugetului dedicat apărării la 5% din PIB.
În urmă cu 76 de ani, pe 4 aprilie 1949, a fost semnat, la Washington, tratatul de înființare a Alianței Nord-Atlantice. Prima alianță militară din lume, compusă inițial din SUA, Canada și câteva alte state occidentale, a apărut după cel de-Al Doilea Război Mondial din nevoia unui tratat de securitate între SUA și Europa, mai ales, diferit de Consiliul de Securitate al ONU, unde, la vremea respectivă, Uniunea Sovietică avea drept de veto. De la 12 state membre fondatoare, azi, NATO a ajuns la 32 de țări aliate, dar, deși ar trebui să fie din ce în ce mai puternică, nu a stat departe de amenințarea dezbinării. Azi, statele europene se tem că SUA ar putea să închidă umbrela de securitate pe care o are asupra Europei și să părăsească Alianța.
Cum arată NATO azi, la 76 de ani de la înființare?
NATO este astăzi o alianță mai puternică. A pornit cu 12 state membre fondatoare și a ajuns la un număr de 32 de țări aliate. Asta după ce ultimele două au fost adăugate chiar după începutul războiului la scară largă în Ucraina: Finlandia și Suedia, care pe fondul amenințării venite dinspre Rușia au intrat în familia aliată și au adus plus valoare NATO prin poziția lor strategică, dar și prin capabilitățile militare deținute.
NATO are un total de 3,5 milioane de militari activi, 4,3 milioane de rezerviști și peste 870.000 de forțe paramilitare. Diferențele față de Rusia sunt notabile. În prezent, Moscova are în jur de 1,3 milioane de militari activi, aproximativ 2 milioane de rezerviști și puțin peste 250.000 de forțe paramilitare.
În acest moment, este o alianță puternică, capabilă să descurajeze principala amenințare la adresa NATO. NATO nu a stat departe în ultimii ani nici de tensiuni care au sugerat anumite fisuri în unitatea alianței, de exemplu, declarațiile lui Emmanuel Macron, care spunea că NATO se află în moarte cerebrală sau de amenințările venite din partea administrației Trump, când în 2019, în cadrul unui summit NATO, Trump amenința că va scoate Statele Unite ale Americii din NATO. Și în al doilea mandat vine cu aceleași amenințări și cere o mai mare implicare din partea statelor europene în cheltuierile militare. A cerut un procentaj de 5% din PIB pentru apărare.
România a intrat în NATO în 2004 și a devenit un stat mai bine apărat și mai rezilient.