9 iunie 2024 - Alegeri Parlamentare

Prezenţa la vot, surpriza plăcută a acestor alegeri

Autor: Iulian Anghel

Spre finalul după-amiezii de ieri, datele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă şi de Biroul Electoral Central sugerau că prezenţa va fi peste cea din alegerile precedente.

Oamenii au ieşit la vot pentru alegerile locale şi europarlamentare şi datele finale, ce vor fi publicate azi sau mâine, ar putea consfinţi o prezenţă aproape sau chiar de peste 50% şi pentru locale şi pentru europarlamentare, ceea ce nu s-a mai întâmplat de opt ani.

Spre finalul după-amiezii de ieri, datele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă şi de Biroul Electoral Central sugerau că prezenţa va fi peste cea din alegerile precedente.

La ora 21.00 prezenţa la vot era de 48,59% pentru alegerile locale faţă de 34,6% la alegerile precedente, în vreme ce, pentru europarlamentare, prezenţa era de 50,84% faţă de 35% în 2019.

În 2020, votul pentru alegerile locale a adus la secţiile de vot doar 46% din alegătorii cu drept de vot. Dar trebuie făcută o precizare: în 2020 alegerile s-au desfăşurat în pandemia de COVID-19. Erau programate pentru iunie, au fost amânate pentru septembrie şi oamenii, temători probabil, au crezut că nu este bine să se amestece în mulţimi când peste tot era încă în vigoare acea instrucţiune privind regula celor doi metri pe care trebuia să o respecţi faţă de cel din faţa ta. Ieri, oamenii au stat la cozi ca să voteze şi nu s-au temut.

Foarte probabil, comasarea alegerilor (locale şi europarlamentare) a atras un plus de prezenţă pentru europarlamentare. Pentru că alegătorii au avut cinci buletine în mână şi, dacă tot au pus ştampila pe cele patru pentru locale, or fi zis că nu i-o durea mână să ştampileze şi al cincilea formular.

Prezenţa la vot în aceste alegeri are o ciudăţenie aparte. De la Atlantic până la Pacific, românii au putut vota pentru cei 33 de parlamentari pe care România îi va trimite în Parlamentul European.

Dar cei plecaţi din ţară nu au putut vota în alegerile locale, pentru că nu poţi vota în acest scrutin decât în localitatea în care ai domiciliul înscris în cartea de identitate. Premierul Marcel Ciolacu a votat la Buzău unde are reşedinţa şi s-a întors într-un suflet la Bucureşti ca să facă poze cu candidaţii partidului care votau pentru primăria generală şi pentru cele de sector. La fel preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a votat la Baloteşti, unde-şi are reşedinţa. Dar patru milioane de români cu drept de vot, care lucrează în străinătate, nu au putut vota la locale pentru că nu aveau cum să bată 2-3000 de kilometri ca să ajungă în satul lor şi să voteze un primar.

Sunt 18 milioane de cetăţeni români cu drept de vot. Din aceştia, 4 milioane nu sunt în ţară, deci nu au putut vota la locale. Înseamnă că, dacă-i socotim pe cei doar 14 milioane care au putut vota, prezenţa, la vot a fost mult mai mare în ţară decât ce vor raporta instituţiile, având în vedere că raportul se va referi la 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot, faţă de 14 milioane care au putut vota efectiv.

Nicuşor Dan, candidat independent la funcţia de primar general al Capitalei

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ